Računalniki prihodnosti so že tu

Miran Varga
13.06.2024 07:13

Danes se jih mora še bojite, že jutri si jih boste neskončno želeli – prihajajo računalniki z vgrajeno umetno inteligenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za večino novih funkcij je najbolj zaslužen nov procesor, poimenovan nevronska procesna enota – ta opravlja naloge umetne inteligence.
Microsoft

Kakšni bodo torej računalniki prihodnosti? Sprva bodo sicer videti zelo podobno kot vsi ostali računalniki, magija bo namreč skrita pod pokrovom oziroma v ohišju, velika razlika pa bo pod prsti tipkovnice ali miške. Opremljeni bodo namreč z zmogljivimi orodji umetne inteligence, ki bo ne le pohitrila izvajanje nalog, temveč jih bo lahko delno ali v celoti avtomatizirala, celo do te mere, da se bo za kakšna bolj preprosta opravila zdelo, kot bi uporabniku brala misli.

Digitalni kopiloti

O Microsoftovi rešitvi Copilot v Windows 11, ki si omejeno pomaga z umetno inteligenco ste zagotovo že slišali. Konec maja pa je gigant iz sveta programske opreme predstavil še rešitev Copilot+, ki bo na voljo na računalnikih, ki imajo vgrajene namenske procesorje za pospeševanje izvajanja nalog in opravil umetne inteligence. In to je velika stvar, saj bodo sedaj naloge umetne inteligence opravljene bistveno hitreje in v popolni zasebnosti (če bomo tako želeli), saj se podatki ne bodo pošiljali v računalniški oblak ponudnika v obdelavo. To bo še bolj kot posameznike razveselilo podjetja, saj so marsikatera med njimi že prepovedala ali pa vsaj omejila rabo orodij umetne inteligence, saj jih je skrbelo t. i. odtekanje podatkov. Podatki, ki jih je uporabnik zaupal spletni storitvi, je ta morebiti lahko uporabila tudi kot rezultat poizvedbe drugemu uporabniku. In tako so nekaterim velikanom v preteklosti že ušli zaupni podatki – tudi vrstice programske kode, saj so si programerji pomagali s spletnimi orodji.

Prvi med njimi bodo (vsaj v tujini) naprodaj še ta mesec! Največji proizvajalec računalnikov na svetu, podjetje Lenovo, je predstavil dva računalnika z vgrajeno umetno inteligenco: Yoga Slim 7x za domače uporabnike in ThinkPad T14s Gen 6 za podjetja. Yoga Slim 7x prinaša divjo učinkovitost tudi ustvarjalcem vsebin, ki iščejo stilski prenosnik, saj ima vgrajen vitek 14,5-palčni zaslon na dotik ločljivosti 3K s tehnologijo Dolby Vision, umetna inteligenca pa se poleg vseh klasičnih opravil odlično obnese tudi pri optimizaciji zmogljivosti za 3D-upodabljanje in urejanje videa. ThinkPad T14s Gen 6 pa je najpametnejši ThinkPad v poslovnem svetu in bo zagotovo velik hit med poslovnimi uporabniki, sploh ko ti ugotovijo, kje vse jim lahko prihrani veliko časa.

Najbolj »seksi« med njimi bo XPS 13, a tudi par novincev iz družin Inspiron ter Latitude ne bo od muh. XPS 13 poganja mobilni procesor Snapdragon X Elite in se pohvali z vrhunsko, kar futuristično obliko. ASUS največ stavi na Vivobook S 15, katerega vgrajena NPE se ponaša z zmogljivostmi več kot 40 TOPS, med aduti pa je še kamera ASUS AiSense z možnostjo zaznavanja prisotnosti uporabnika, prilagodljivo zatemnitvijo in zaklepanjem prenosnika, ko uporabnika ni pred zaslonom. Te funkcije seveda poznajo tudi ostali novodobni konkurenti. HP-jeva OmniBook X AI PC ter HP EliteBook Ultra G1q AI PC, Acer Swift 14 AI ter Samsungov novi Galaxy Book4 Edge zaključujejo kratek seznam najbolj zaželenih letošnjih prenosnikov, s katerimi boste svojo računalniško izkušnjo dvignili na bistveno višji nivo.

Od kreativnosti do divje produktivnosti

Računalniki, ki bodo premogli oznako Copilot+, veljajo za ta hip najhitrejše in »najinteligentnejše« računalnike z operacijskim sistemom Windows. Za večino pospeška in pameti je najbolj zaslužen namenski procesor (NPE), ki zmore obdelati več kot 40 bilijonov operacij na sekundo.

A to še ni vse. Kdor bo želel (s)pustiti umetno inteligenco na prosto (beri: v internet), bo imel na voljo dostop do najnaprednejših modelov umetne inteligence, ki bodo v navezi z orodji sistema Windows in aplikacijami drugih ponudnikov premikali meje mogočega. Z aplikacijo Recall bomo enostavno poiskali ali se spomnili, kaj smo nazadnje videli/iskali v računalniku (počutili se boste, kot da imate fotografski spomin), z aplikacijo Cocreator ustvarili ali nadgradili fotografije s pomočjo umetne inteligence ter premostili jezikovne ovire s funkcijo Live Captions, ki v skoraj realnem času prevaja zvok iz več kot 40 jezikov. Prenosniki Copilot+ bodo imeli še dodatnega asa v rokavu – kljub izjemnim zmogljivostim bodo energijsko zelo učinkoviti, zato praktično vsi proizvajalci napovedujejo celodnevno avtonomijo delovanja na baterijo, najboljši med njimi bi lahko stran od električne vtičnice zdržali celo dva dni!

Z generativno umetno inteligenco bo vse lažje – programu Adobe Photoshop boste preprosto opisali, kako naj vam popravi fotografijo.
Adobe

Najbolj se bodo novih računalnikov razveselili ustvarjalci vsebin, saj bo njihovo delo odslej še hitrejše in enostavnejše, po zaslugi bogatejših jezikovnih in grafičnih modelov pa tudi kreativnejše. Svojo podporo in optimizacijo programskih paketov/aplikacij za računalnike Copilot+ so že napovedale programske hiše, kot so Adobe (za vsa svoja orodja), Da Vinci in številni ponudniki poslovne programske opreme. Seveda ne bo manjkala bržkone najbolj težko pričakovana integracija z GPT-4o podjetja OpenAI, da bodo naši pogovori z računalnikom še bolj naravni.

Vsak računalnik Copilot+ bo namreč opremljen z osebnim zmogljivim agentom umetne inteligence, ki bo na tipkovnicah dosegljiv prek nove tipke Copilot in bo na dosegu roke ter glasu (da, lahko se boste pogovarjali z njim) ponujal najnaprednejše modele umetne inteligence.

Pogovori z računalnikom bodo postali nekaj vsakdanjega.
Microsoft

Premikanje meja mogočega

Gotovo ste že slišali za lažne video posnetke – sedaj pa jih boste lahko tudi enostavno ustvarjali oziroma hitro spreminjali vsebino fotografij in video posnetkov – prav tako, kot lahko vidite v tv-reklamah za nekatere pametne telefone z umetno inteligenco. Slednja vam bo lahko tudi predlagala izboljšave fotografij, npr. lepotičenje obraza, zamenjavo ozadja, popravke kadriranja ipd. Podobnih obdelav in »manipulacij« se lahko veselijo tudi vsi, ki obdelujejo zvočne posnetke, in DJ-ji, saj jim bo kombinacija zmogljive NPE in zvočnih algoritmov postregla z novo dimenzijo kreiranja in spreminjanja zvoka.

Delček omenjenih tehnologij si bo sposodil celo Windows. V vedno bolj povezanem in globalnem svetu želi operacijski sistem zbližati ljudi. Ne glede na to, ali spremljate svoj najljubši podcast iz druge države, spremljate tekmo svoje najljubše športne ekipe na mednarodnem prizorišču ali pa sodelujete s prijatelji in kolegi po vsem svetu, bo to postalo še lažje – in bolj naravno.

Microsoft se že hvali, da lahko vsak zvok, predvajan v živo ali posnet vnaprej zvok v kateri koli aplikaciji ali video platformi iz več kot 40 tujih jezikov lahko prevedete v angleške podnapise takoj, samodejno in tudi, ko ste brez povezave.

Podjetje Cephable pa se je odločilo, da bo nevronsko procesno enoto novih prenosnikov izkoristilo za realnočasovno analizo slike kamere in to uporabilo na nadvse zanimiv način – za upravljanje ukazov v igrah s premikanjem in mimiko obraza! Pravzaprav so se razvijalci odločili temeljito nadgraditi kar vse načine, s katerimi uporabniki opravljamo interakcijo s sodobnimi napravami. Tako lahko za upravljanje računalnika in aplikacij uporabimo kar lasten glas, pri čemer lahko za večjo natančnost računalnik še naučimo naše izgovorjave. Zelo zanimiva in v prihodnosti zagotovo pogosteje uporabljana bo tudi raba pametnega telefona ali tablice v navezi z računalnikom – druga naprava bo postala neke vrste žiroskop (za smerno premikanje), njen zaslon pa se bo spremenil v tipkovnico virtualnih programabilnih gumbov – pač odvisno od trenutne rabe. Dobrodošli v novo dobo pametnega osebnega računalništva.

Cephable

Konceptni posebnež

Inženirji podjetja Lenovo so si letos resnično dali duška in izdelali konceptni prenosnik s prosojnim zaslonom, pri čemer lahko uporabnik nastavlja, koliko prosojne površine želi. Zaslon konceptnega prenosnika pa je poseben še po nečem: ne pozna okvirov kot praktično vsi današnji prenosniki! Ta, futurističen konceptni prenosni računalnik sliši na ime ThinkBook Transparent Display Laptop Concept in ima kot prvi prenosni računalnik na svetu vgrajen 17,3-palčni prosojen zaslon s tehnologijo Micro-LED, ki zagotavlja popolnoma brezrobo in prosojno izkušnjo zaslona. Z zaslonom brez robov, prosojnim območjem tipkovnice in navidezno lebdečo zasnovo podloge izžareva občutek visokotehnološke preprostosti in izboljša celotno uporabniško izkušnjo.

Dodatna edinstvenost tega prenosnika je v njegovi inteligentni integraciji virtualnega in realnega. Z močjo vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco (AIGC), prosojni zaslon odpira nove poti delovnega sodelovanja in učinkovitosti, saj omogoča interakcijo s fizičnimi objekti in prekriva digitalne informacije za ustvarjanje edinstvene vsebine, ki jo ustvari uporabnik. Transparentnost mu omogoča, da se brez truda naravno vključi v okolico. Uporabniki lahko brez težav preklapljajo med tipkovnico in risalno desko s podprtim peresom, s čimer odklenejo nove ravni ustvarjalne učinkovitosti. Umetna inteligenca v kombinaciji s prosojnimi zasloni bo odprla nove načine za delo s podatki in aplikacijami ter ponudila priložnosti za razvoj novih funkcij in oblik naprav.

Lenovo

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.