Tehnologija v službi zdravja

Vinko Seliškar
25.01.2023 11:09

Sodobna tehnologija skrbi za številne vidike naših življenj: delo, zabavo, udobje, komunikacijo – čemu ne bi torej (po)skrbela še za (boljše) zdravje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neutrogena

Tehnološka moda narekuje uporabo nosljivih naprav, ki vedno bolj natančno spremljajo naše aktivnosti – hojo, tek, fizične napore, spanje in celo potenje. Pametna zapestnica ali pametna ura sta vsekakor priporočljiva pomočnika vseh, ki bi radi (iz)merili svojo kondicijo in sposobnosti ter jih z njuno pomočjo še izboljšali. Želja po tem, biti malo hitrejši ali močnejši, ali pa v dobri telesni pripravljenosti je lepa stvar, saj nas že pregovor uči, da se zdrav duh skriva v zdravem telesu.

A tokrat smo pozornost namenili zdravstvenim pripomočkom, ki šele stopajo na sceno. Nekateri med njimi utegnejo postati pravi hit, spet drugi bodo hitro odšli v pozabo. Te novosti s področja tehnologije v službi zdravja smo zasledili na sejmu CES.

Res natančen merilnik krvnega tlaka

Podjetje Valencell že leta izdeluje optične senzorje srčnega utripa, na sejmu CES 2023 pa je predstavilo nov prstni senzor, ki omogoča spremljanje krvnega tlaka brez manšete. Namesto okorne napihljive manšete naprava uporablja t. i. fotopletizmografske (PPG) senzorje za merjenje vzorcev pretoka krvi. Te informacije se združijo z algoritmi ter podatki o starosti, teži, spolu in višini uporabnika, zatem pa izdela meritev krvnega tlaka – brez potrebe po umerjanju naprave. Valencell namerava merilnik krvnega tlaka, ki je trenutno v fazi delujočega prototipa, sčasoma ponuditi zdravstvenim domovom in bolnišnicam, poleg tega pa bo na voljo tudi različica brez recepta za osebno/domačo uporabo. Ta merilnik krvnega tlaka si je na sejmu prislužil celo oceno za najboljši izdelek v kategoriji zdravstvenih pripomočkov!

Valencell merilnik krvnega tlaka.
Valencell

Pripomoček za ženske v menopavzi

Ko ženske preidejo iz reproduktivnih let, vstopijo v stanje, znano kot perimenopavza. Zanjo so značilna nadležna stanja, kot so vročinski valovi in motnje spanja. To stanje lahko traja eno leto ali pa celo 10 ali 15 let. Movano Evie pa želi biti prva potrošniška nosljiva naprava (in hkrati tudi medicinska naprava), ki bo ženskam pomagala spremljati in upravljati kakovost spanja in menstrualne cikle v omenjenem življenjskem obdobju. Snovalci so vso tehnologijo lično zapakirali v prstan, ki bo po prvih napovedih stal manj kot 300 evrov in, presenetljivo, za dostop do zbranih podatkov in njihovo analizo ne bo zahteval dodatnih naročnin. Na voljo naj bi bil še letos.

Movano

Analiza zdravstvenih stanj iz školjke!

Zapestni merilniki telesne pripravljenosti so zelo učinkoviti, vendarle pa nam ne morejo povedati, ali smo spili dovolj vode/tekočine ali zaužili dovolj zelenjave. Naprava, poimenovana Withings U-Scan, pa zna tudi to. Pripomoček, ki po zunanji podobi spominja na majhen, nevsiljiv kamenček, ki ga namestimo v straniščno školjko s pomočjo zamenljivih vložkov meri osnovne biomarkerje v našem urinu. Vsak vložek oziroma kartuša meri različno stvar, manj prijetna stvar pa je ta, da bo za uporabo posamezne kartuše treba plačati ločeno naročnino. U-Scan bo debitiral z dvema vrstama kartuš – eno za splošne markerje dobrega počutja, kot sta pH-ravnovesje in raven ketonov, in drugo, ki bo spremljala raven hormonov – uporabno za spremljanje ženskega mesečnega cikla. U-Scan torej preveri raven ogljikovih hidratov in hidracije ter ugotovi, ali posamezniku primanjkuje pomembnih vitaminov. Ženskam, ki želijo zanositi ali spremljati svoj menstrualni cikel, pa podrobneje analizira hormone. Nizkoenergijsko radarsko tipalo celo zazna, kdo točno lula – če, denimo, želijo vsi v domu spremljati te stvari. Priložena mobilna aplikacija U-Scan pa uporabniku deli nasvete, kako izboljšati prehrano in vnos tekočin in svetuje, kako ravnati glede slabega počutja. Naprava bo v Evropi naprodaj še letos za okoli 600 evrov (plus že omenjene mesečne naročnine). Seveda naprava U-Scan za razliko od pametnih zapestnic in ur za spremljanje telesne aktivnosti deluje ob predpostavki, da večinoma uriniramo doma.

3D-tiskalnik s kožnimi hranili

Verjetno ste že videli ali uporabili filter v aplikaciji TikTok, ki vam glede na obliko obraza pokaže, kam naj nanesete ličila. Sorodnih rab kamere fotoaparatov in algoritmov umetne inteligence ne manjka, večina jih bolj ali manj posrečeno napoveduje starost posameznika ali pa ugotavlja razloge za podočnjake. Toda aplikacija Skin360 podjetja Neutrogena gre bistveno dlje. Ne le, da je ena izmed mnogih, ki analizira kožo našega obraza ter odkriva problematična področja, v navezi s 3D-tiskalnikom vitaminov (da, prav ste prebrali), lahko poskrbi za ustrezen zdravstveno-lepotilni tretma. Neutrogena SKINSTACKS je namreč personaliziran 3D-natisnjen dodatek za kožo, ki vsebuje hranila in vitamine, za katere umetna inteligenca presodi, da jih posamezniku primanjkuje.

Terapije s svetlobo

Prehod k vse bolj profesionalni skrbi za zdravje v lastni režiji se dogaja že nekaj časa: izdelki, ki so jih nekoč uporabljali le kozmetiki in strokovnjaki za nego kože, postajajo čedalje dostopnejši. Obiskovalci zdravilišča lahko sedaj podobne ali celo enake tretmaje izvajate kar na svojem kavču, saj so naprave postale kompaktnejše (beri: manjših mer) in enostavnejše za uporabo. Po tej poti očitno stopa tudi svetlobna terapija. Nega kože s svetlobnimi diodami LED uporabnikom ni tuja – maska Omnilux in paličica Solawave sta med večjimi uspešnicami na družabnih medijih. Podjetje Solawave je sedaj pripravilo tudi masko za napredno svetlobno terapijo, ki očisti in hitreje pozdravi kožo. Piko na i tovrstnim izdelkom pa je postavila čelada, poimenovana iRestore, ki usmerjeno svetlobo uporablja v boju proti izpadanju las.

Full-Face-LED-Mask.webp Vir: Solawave – Maska, ki s pomočjo svetlobe odpravlja gube in mozolje!
iRestore

Slušni aparat za stotaka

Slušni aparati so nerazumljivo drage naprave, saj celo osnovni modeli presegajo ceno tisočaka. Podjetje Jlab pa se je odločilo, da jih bo naredilo bistveno dostopnejše – v ZDA naj bi se prodajali po ceni 99 dolarjev. Glede na to, da omenjeni proizvajalec uživa dober ugled v svetu zvočnih naprav, je malo verjetno, da bi s cenovno dostopnim slušnim aparatom brcnil mimo. Podjetje celo napoveduje, da bo že osnovni model, ki ga odlikuje subtilna zasnova, podoben je namreč ušesnim slušalkam, deloval v navezi z mobilnim telefonom in podpiral operacijska sistema Android in iOS. Na voljo bo tudi (dražji) model s še naprednejšimi funkcijami prilagajanja zvoka.

JLab

Zdravstveni pripomočki za vsak okus

Poleg številnih nosljivih naprav je bilo moč na sejmu CES najti še nekaj drugih vrst pametnih naprav, ki obljubljajo pravcato revolucijo na področju skrbi za osebno zdravje. Med njimi so npr. kopalniško ogledalo, ki s pomočjo umetne inteligence vsako jutro med umivanjem zob oceni naše zdravje, kopalna podloga, ki je v bistvu skrita pametna tehtnica za spremljanje teže, indeksa telesne mase, telesne maščobe, drže in ravnotežja in celo kompletna straniščna školjka, ki analizira urin ob vsakem uriniranju.

A pomnite, da zgolj z uporabo tehnoloških pripomočkov še ne boste postali bolj zdravi – za lastno zdravje morate poskrbeti z več gibanja, tudi napora in uravnoteženo prehrano. Je pa res, da vam kakršnikoli zdravstveni podatki, ki jih te naprave zajamejo in analizirajo, pomagajo odkriti in odpraviti (ali vsaj omiliti) vzroke vaših zdravstvenih težav. In ni več daleč dan, ko jih boste lahko hitro in enostavno delili s svojim zdravnikom – ali pa umetno inteligenco v obliki vsevednega zdravnika – ter pridobili diagnozo in zdravstvene napotke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta