Tehnologije, ki premikajo meje

Miran Varga Miran Varga
24.11.2023 00:00

Pregled tehnoloških inovacij, ki bodo (morda) krojile našo prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Najpametnejši robotski sesalnik

Dva Googlova inženirja nista bila zadovoljna z delovanjem robotskih sesalnikov in njihovo logiko, zato sta se odločila narediti svojo kreacijo. Ta nosi »slovensko« ime Matic, od konkurentov pa se loči predvsem po tem, da obvlada prepoznavanje ovir in prostorov, pri čemer mape našega doma ne rabi naložiti v oblak, temveč se vse obdeluje v napravi, ki tudi ne potrebuje internetne povezave. Zasnovan je tako, da se po domu premika na enak način kot večina ljudi, saj stvari obdeluje vizualno in ne prostorsko. Za navigacijo uporablja pet kamer RGB namesto senzorjev, odbijačev in tehnologije Lidar, ki jih najdemo v večini današnjih robotskih sesalnikov. Teoretično je zaradi tega manj izpostavljen pogostim pastem, kot so preproge z visokimi robovi, kabli in tesni prostori, saj dejansko vidi, kam gre v realnem času, namesto da bi se zanašal na vnaprej programiran zemljevid. Poleg sesanja obvlada tudi pomivanje tal (seveda ne istočasno) ter prepozna vrsto umazanije. Genij med robotskimi sesalniki, ki razume tudi glasovne ukaze in se uči uporabnikovih navad (npr. po obrokih gre sesat kuhinjo), v prednaročilu stane poldrugega tisočaka.

Pametni dom – za kokoši

Za dobra dva tisočaka si lahko omislite najsodobnejši mikro kokošnjak. Prav ste prebrali. Smart Coop je mešanica vrhunske strojne opreme in noro pametne programske opreme za vzgojo perjadi, čeprav smo prepričani, da se je bo prijel vzdevek pametni kokošnjak. Jekleni okvir in mreža skrbita, da so prebivalci in prebivalke tega kokošnjaka na varnem pred zunanjimi plenilci, poleg tega pa je opremljen s kar dvema kamerama. Zunanja kokošnjak spremlja iz ptičje perspektive, kjer zna umetna inteligenca celo prešteti, če so vse živali prisotne, notranja pa spremlja dogajanje v hišici – npr. kdaj kokoš znese jajce. Obe kameri delujeta v režimu 24/7, do slike pa dostopate prek mobilne aplikacije Coop App. Tudi vrata hišice so pametna – odprejo se ob zori in zaprejo v temi (oziroma, ko programska oprema zazna, da so vse živali v hišici). Snovalci so dobesedno mislili na vse – tudi na enostavnost čiščenja, saj je kokošnjaku priloženih za celo leto pladnjev, ki podpirajo naravno kompostiranje in trajnost. Piščančji iztrebki namreč niso odpadki temveč zlata jama za vrtnarje.

Videonadzor v zvoncu

Podjetje Wyze, ki se ukvarja s pametnim domom, je predstavilo novo pametni zvonec z vgrajeno kamero. Wyze Video Doorbell v2 se lahko pohvali z zelo ugodno ceno, saj stane le dobrih 40 evrov, pri čemer prinaša kamero ločljivosti 2K s širokokotno lečo ter možnostjo snemanja okolice 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Še več, vse posnetke je moč hranili lokalno – na kartici microSD. Slednjo je naprodaj ločeno, podpira pa kartice do zmogljivosti 256 GB. Na voljo je tudi možnost oblačne hrambe posnetkov, a je ta vezana na mesečno naročnino. Video zvonec Wyze Video Doorbell v2 bo deloval z vašo obstoječo napeljavo in zvočnikom, poleg tega pa ima vgrajeno tudi možnost odvračanja nepridipravov, saj se aktivira ob zaznanem gibanju in opozori vsakogar, ki ga opazi kamera, da je posnet. Ker gre za stalno ožičen zvonec, ta poskrbi, da so vsi prek senzorja za gibanje zaznani dogodki shranjeni z dodatnimi šestimi sekundami predpomnjenja, kar olajša razlago morebitnih varnostnih dogodkov (npr. kraja paketov ali pošte). Seveda boste deležni tudi posnetka vsakogar, ki pritisne na gumb na zvoncu ...

Usmerjevalnik kot ga še ni bilo

Linksys je predstavil Velop Pro 7, svoj najnovejši mrežni usmerjevalnik standarda Wi-Fi 7, za katerega podjetje pravi, da je tako pameten, da se lahko popravi kar sam. Inženirji so v to trditev celo tako prepričani, da namerava Linksys postopoma odpraviti aplikacijo za upravljanje usmerjevalnika. Tisto, kar dela ta usmerjevalnik tako poseben, je uporaba kognitivnega računalništva. V bistvu gre za strojno učenje, ki posnema uporabnika. In če celo Linksysov kognitivni sistem ne odpravi morebitnih težav, lahko uporabniki še vedno pokličejo oddelek podpore, kjer bodo tehniki na daljavo diagnosticirali težavo in jo odpravili. Sicer pa je Linksys Velop Pro 7 pošastno zmogljiv usmerjevalnik s štirimi gigabitnimi priključki in kar 2,5 Gb/s vrati WAN (tista, ki gredo do modema). Še več, v brezžično omrežje lahko uparite kar tri takšne usmerjevalnike, ki nato z brezžičnim signalom sočasno zalagajo do 200 naprav na površini do tri tisoč kvadratnih metrov. Usmerjevalnik že podpira 320 MHz pasovno širino brezžičnih povezav v frekvenčnem pasu 6 GHz, na naprave, ki znajo takšno prepustnost dejansko izkoristiti, pa bo moral še malo počakati. Cena? Okroglih 400 evrov.

Kamera, ki napiše, kaj vidi

Če vprašate podjetje Psync Labs, v čem so boljši od konkurence, vam bodo povedali, da je težava vseh kvazi pametnih varnostnih kamer v tem, da ne vedo, kaj vidijo. Uporabnik prejme signal o zaznanem gibanju in posnetek. A tega lahko sproži že močnejši sončni žarek ali nizko leteč ptič nekje v kadru ... Psync se osredotoča na izboljšanje strojnega vida, a obenem želi narediti še korak naprej. In to je podjetje tudi storilo. Računalniški vid kamere je povezalo z generativno umetno inteligenco (podobno Chat GPT), da bi vam pomagala razumeti, kaj kamera vidi. Genie S je torej prva varnostna kamera, ki vam bo poslala pisni opis dogajanja. Na papirju ima kamera Genie S podoben nabor funkcij kot številne druge cenovno dostopne kamere za varovanje doma, senzor ločljivosti pet megapik zajema video v ločljivosti 2K, vgrajeni so še štiri diode LED, mikrofon in zvočnik. Psync pravi, da je njegova pametna kamera bolje opremljena za zajemanje dogajanja znotraj ali zunaj doma, saj lahko posname in opiše vse nepozabne trenutke, ki minejo hitreje, kot lahko izvlečemo telefon. Pa še uporabnika ne nadleguje z nepotrebnimi obvestili, ki so pri drugih kamerah posledica »lažno pozitivnih signalov«.

Gigantska Duracell baterija

Ko si v nečem res dober, inoviraš naprej. Prav to počne Duracell, ki ne želi biti znan le po baterijah, ki napajajo številne naprave. Njegova najnovejša je vsekakor izdelek presežkov. Baterija po imenu Duracell M150 seveda ni standardnih mer, niti teže, saj tehta dober kilogram, v sebi pa lahko hrani kar 91 Wh energije, ki jo preko vmesnikov USB-A in USB-C dostavlja kar štirim napravam hkrati. Skupna moč polnjenja je spoštljivih 150 W, pri čemer lahko prek vmesnika USB-C posamezni napravi dostavlja 100 W moči. Valj premera 8 cm skriva v sebi še marsikatero drugo presenečenje, npr. prostor za polnilne kable in/ali slušalke, zgornji pokrov pa je magnetni in podpira tudi brezžično polnjenje naprav z močjo do 15 W. Baterija Duracell M150 ima tudi lasten polnilni podstavek, kamor jo preprosto odložimo, ko jo želimo napolniti. Trgovci bodo zanjo želeli dobrih 200 evrov.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.