5500 otrok bo zasedlo Ljudski vrt

Petra Zemljič Petra Zemljič
07.06.2017 18:23

Letošnji Zborovski bum bo spremljal Simfonični orkester SNG Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvi Bum se je odvil leta 2012 na Trgu Leona Štuklja, sodelovalo je 1500 otrok iz 36 osnovnih šol štajerske regije. Leto kasneje se je dogodek razširil na nacionalno raven in privabil vse več otrok. V torek, 13. junija, bo Maribor ponovno gostil mlade iz vse Slovenije. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča bo pelo okoli 5500 pevcev mladinskih šolskih pevskih zborov iz 180 slovenskih osnovnih šol ter priznani pevci opernega ansambla SNG Maribor: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec.
Letošnji repertoar temelji na operni tematiki tujih in domačih skladateljev z odlomki iz naslednjih opernih del: Habanera iz Bizetove opere Carmen, Barkarola iz Offenbachovih Hoffmanovih pripovedk, Zbor sužnjev iz Verdijevega Nabucca ter Napitnica iz Traviate, Papageno iz Mozartove Čarobne piščali, Poklon fantov in deklet iz Novakovega Figara ter Pesem kostanjev iz Firštovega najnovejšega muzikala Veronika Deseniška. Inge Breznik z zavoda za šolstvo, ki projekt med drugimi tudi podpira, pravi, da je skrajni čas, da posežemo po operni tematiki. Ne gre zgolj za popularizacijo opere, meni, dejstvo je, da zelo dobro sodelujejo tudi z najrazličnejšimi opernimi hišami, Slovenija pa premore tudi veliko dobrih ustvarjalcev.
Zborovski bum, ki je nastal pod okriljem zavoda za šolstvo, že nekaj let dviguje kakovost dela na področju večglasnega šolskega mladinskega zborovskega petja in išče nove načine motivacije otrok za zborovsko petje. Poudarek je na domovinski vzgoji, zato vse pesmi izvajajo v slovenskem jeziku, vendar se tematika iz dogodka v dogodek spreminja. "Z bumom dvigujemo nivo zborovskega petja; izgrajujemo materijo, to pa je večglasno petje in dvigovanje višin. Ne gre zgolj za velik dogodek, v ozadju je vzgojno-izobraževalni koncept, v ospredju pa slovenska kultura in jezik," še dodaja Breznikova.
Simon Krečič omeni, da je takšna prireditev izjemnega pomena; tudi za popularizacijo opere, predvsem pa za dvig zavesti o slovenski kulturi. Mnogokrat se pozablja, kako pomembno je to. Nagovarjamo publiko, ki jo želimo privabiti v dvorane. Dogodek je izjemna priložnost za mlade, saj jih bo spremljal simfonični orkester in bodo tako del velikega spektakla. Da imajo ljudje željo in potrebo po tem, je dokazala tudi Operna noč v Mestnem parku," je dejal Krečič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta