Absolutno naprej z absolutno glasbo

Tudi odmevni mariborski cikel Carpe artem, ki gre že v sedmo sezono, je izpadel iz programskega financiranja ministrstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncert Pesmi večnosti s sopranistko Sabino Cvilak, violončelistom Nikolajem Sajkom, pianistom Simonom Krečičem in flavtistko Matejo Kremljak
Urška Lukovnjak

Marčni rezultati večletnega projektnega razpisa ministrstva za kulturo so bili porazni tudi za uveljavljeni mariborski klasični cikel Carpe artem, ki vstopa v sedmo sezono. Koncerti v sklopu Carpe artem nastajajo v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. S ciklom Carpe artem želijo organizatorji s čelistom Nikolajem Sajkom na čelu v Mariboru in Sloveniji zagotoviti trajno ponudbo resne komorne glasbe z domačimi izvajalci in z vključevanjem slovenskih glasbenih del.
Carpe artem je bil v obdobju 2014-17 financiran od ministrstva. Iz nadaljnjega financiranja pa so letos izpadli, kot še Carmina Slovenica, Slowind, festival Seviq. "Odločba o nefinanciranju, ki jo je podala resorna strokovna komisija, je polna trditev oziroma sklepov, ki preprosto ne držijo. Na odločitev se ne moremo pritožiti, lahko smo kandidirali na letnem razpisu, za katerega rezultati še niso znani. Za rezultate večletnega razpisa smo zvedeli cela dva delovna dneva pred iztekom roka za letni razpis. V nesreči nismo sami - mnogi uveljavljeni producenti so tudi ostali brez sredstev, nekaterim ostalim na področju klasične glasbe pa so se drastično zmanjšala, kar pa je precej slaba tolažba," pravi Sajko.

Komisija ne hodi na naše koncerte

"Upam si trditi, da člani komisije na naših koncertih nikoli niso bili. Odloča se o glasbi, po zdravorazumski logiki bi torej morala komisija odločati na podlagi zvočnih ali video posnetkov, če že koncertov ne more obiskati. Papir prenese marsikaj, odločitve po ustaljenem sistemu pa očitno niso v prid vrhunskim izvedbam klasične glasbe, glede na to, kateri producenti so izpadli. Problem vidim tudi v sestavi komisije. Sestavljena je samo iz treh članov, med njimi sta dva doktorja muzikologije. Ne samo, da imata torej dve tretjini komisije enako – sicer najvišjo – izobrazbo, člana komisije sta celo sodelavca. Od takšne sestave težko pričakuješ pluralizem stališč."

Mlada publika

Ciklu Carpe artem je uspelo v zadnjih letih pritegniti mlado publiko na koncerte pa tudi privabiti v mariborsko Kazinsko dvorano številne uveljavljene domače in tuje mlade izvajalce. Ustvarili so platformo za povezovanje profesionalnih glasbenikov, slovenskih ali tujih, ki pridejo v Maribor in skupaj ustvarijo projekt v enem tednu.
"V tej fazi vabimo vedno bolj izkušene glasbenike iz domačih logov, ne le iz Maribora, ampak iz vse Slovenije. Zmeraj povabimo kakega uveljavljenega gosta, ki dela z nami, in te izkušnje nam pomagajo, poleg tega jih prenašamo naprej. V prihodnje želimo k sodelovanju vabiti vedno bolj uveljavljene umetnike, ki bi hkrati pripravili masterklas svojega instrumenta ali iz petja, vse to pa bi se združilo s snemanjem tega repertoarja oziroma programa. Iščemo zapostavljene skladbe. Tudi pri zasedbah gremo dlje od kvarteta, ki se jih kar veliko sliši na naših komornih odrih, večjih sestavov pa ne. Zaradi financ je sekstetov, septetov, oktetov manj. Pogosto so zato čudovite skladbe za večje sestave zapostavljene. Snemanje bi bilo nadgradnja naše dejavnosti."

Vsi veliki orkestri imajo komorne cikle

Ta čas so v dvorani Union posneli prvo ploščo z naslovom Unionu Zapisi/Notes s posnetki E. W. Korngolda, Benjamina Ellina in noviteto Janija Goloba Ubrane strune za godalni sekstet, ki je bila napisana posebej za koncertni cikel Carpe artem. Tudi radio Ars vse koncerte Carpe artem snema, saj gre za enkratne izvedbe, zato je to še toliko pomembnejše.
SNG Maribor je koproducent cikla, pomaga tržiti abonmaje in zagotavlja tehnične storitve, takšna naveza se je izkazala za optimalno, svoje komorne cikle imajo namreč tudi veliki orkestri – Dunajski in Berlinski filharmoniki, tudi nam bližje v Gradcu so v Operi koncerti. "Za orkestrske glasbenike je zmeraj dobro, da imajo ob programu, ki ga zastavi umetniški vodja matičnega orkestra, še nekaj ustvarjalnega, da ni le uslužbenec, ki odigra Traviato in Turandot, ampak da je bolj izpostavljen, da ima izziv."
Šesti koncert Carpe artem z naslovom Lahko noč bo 18. maja v Kazinski dvorani SNG Maribor. Sodelovali bodo članica Dunajskih filharmonikov Petra Kovačič, violina, Melanija Pintar, flavta, Dario Golčić, oboa, Domen Marn, klarinet, Veronika Flammer Gidro, rog, Marko Arh, rog, Vuk Popović, fagot, Eva Koprivšek, viola, Nikolaj Sajko, violončelo, Žiga Trilar, kontrabas. Na sporedu bosta Franz Lachner in Josef Miroslav Weber.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta