Amnesty International: Slovenija krši pravico do azila in načelo nevračanja

Kristina Božič
19.07.2018 13:16

Poročilo mednarodne organizacije za človekove pravice na podlagi raziskovalne misije štirih slovenskih raziskovalcev v BiH opozarja, da so slovenski organi kršili pravico do dostopa do azila in osebe, ki so v Sloveniji želele zaprositi za mednarodno zaščito, nezakonito prisilno vračali. Med njimi so bile tudi družine in mladoletniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jerneja Turin in Metka Naglič, predstavitev poročila Amnesty International Prisilna vračanja in omejevanje dostopa do azila.
krb

Iranska družina z dvema malčkoma je v Slovenijo poskušala priti večkrat in nazadnje hodila do meje s Slovenijo šest dni. Potem so morali preplavati reko in nato priti čez bodečo žico. Slovenski policisti so jih namesto v ljubljanski azilni dom, kot so jim obljubili, odpeljali in predali hrvaškim policistom. Mladoletnik iz Alžirije je opisal, da je med poskusom prečkanja Kolpe, človek, s katerim so skupaj poskušali najti državo, kjer bi lahko zaprosili za azil, utonil. Pričevanja govorijo o izsiljevanjih, da so podpisali dokumente, ki jih niso razumeli. O žaljivem odnosu prevajalcev. O jemanju denarja. In na koncu spet in spet – o vrnitvi na Hrvaško in od tam v BiH. Kljub temu, da so predstavnike slovenskih organov zaprosili za mednarodno zaščito, da so govorili o preganjanju, da so prosili za pravno pomoč.
"Bojimo se, da se te prakse niso ustavile," je na današnji predstavitvi poročila dejala raziskovalka Jerneja Turin. Poročilo je revidiral tudi mednarodni sekretariat Amnesty International, kjer pripravljajo ločena priporočila tudi za hrvaške oblasti. Priporočila slovenskim oblastem so vključena v poročilo, ki vključuje tako pričevanja posameznih beguncev in migrantov kot natančno popisane in analizirane kršitve slovenskega in mednarodnega prava. "To, da so policisti sami odločali, ali lahko nekdo poda namero za mednarodno zaščito ali ne, je povsem neustrezno," opozarjajo v Amnesty International. S tem ko ljudi, ki so izrazili namero, niso odpeljali v azilni dom v Ljubljano, kjer bi lahko oddali prošnjo za azil – za odločanje o kateri so pristojni uradniki notranjega ministrstva –, so policisti kršili pravico do dostopa do azila. Ker so jih nato vračali na Hrvaško, od koder so bili ljudje pregnani v BiH, pa so slovenski organi kršili tudi načelo nevračanja, ki je del mednarodnega begunskega prava.

Jerneja Turin, AIS in Urša Regvar iz Pravno-informacijskega centra junija 2018 v Veliki Kladuši med intervjuji z begunci in migranti. 
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta