Avstrijski OMV zapušča Slovenijo

Damijan Toplak
04.02.2021 18:40
Ker so v OMV prodajo 120 bencinskih servisov v Sloveniji šele začeli, o potencialnih kupcih ne morejo govoriti, a pričakovati je, da bo najresnejši interesent madžarski Mol, ki ima v Sloveniji že 53 bencinskih servisov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrijski OMV je pričel prodajo svojih 120 bencinskih servisov v Sloveniji.
Andrej Petelinšek

Avstrijska naftna družba OMV je danes objavila lanske poslovne rezultate, ko so ob 16,55 milijarde evrov prihodkov ali 29 odstotkov manj kot v predkoronskem letu 2019 ter pri 1,48 milijarde evrov čistega dobička ali 31 odstotkov manj navedli, da prodajajo svojih 120 bencinskih servisov v Sloveniji. "V verigi bencinskih servisov v Sloveniji ne prodajamo lastnega bencina in dizelskega goriva," je takšno odločitev pojasnil Rainer Seele, predsednik uprave avstrijskega naftnega velikana.

Pred sedmimi leti umik iz Hrvaške

Ker ima Petrol v Sloveniji že 318 bencinskih servisov in ne bi dobil soglasja varuha konkurence za prevzem OMV-jevih bencinskih servisov pri nas, je najbolj verjeten kupec madžarski Mol, ki v Sloveniji posluje od leta 1996, zdaj pa ima v svoji mreži 53 bencinskih servisov. Madžarska naftna družba naj bi bila pred leti kazala interes tudi za Petrol, se je ugibalo, predvsem prek 13,68-odstotnega lastniškega deleža skupine J&T, ki ga ima ta še zmerom v Petrolu, a se bo sedaj Mol verjetno raje potegoval za nakup 120 bencinskih servisov, ki jih ima v Sloveniji OMV, s čimer bi število svojih bencinskih servisov v Sloveniji povečal na kar 173 ali na več kot polovico toliko, kolikor jih ima Petrol. Slednji ima po nakupu 91 bencinskih servisov Croduxa na Hrvaškem v upravljanju 601 bencinski servis, ob 318 v Sloveniji še 201 na Hrvaškem, 42 v BiH, po 15 v Srbiji in v Črni gori ter deset na Kosovu.

"Šele sedaj smo sprejeli odločitev, da začnemo prodajni postopek za naše bencinske servise v Sloveniji, zato še ne moremo posredovati časovnice prodajnega postopka," so na naše vprašanje odgovorili v OMV. Kakšnega kupca pa pričakujejo v avstrijskem OMV, smo jih še vprašali. Na to so odgovorili, da bodo s prodajnim postopkom iskali (cenovno) najboljšo ponudbo, in obenem dejali, da je še preuranjeno govoriti o potencialnih kupcih, saj se je prodajni postopek komaj pričel. V madžarskem Molu prav tako pravijo, da prodajnega postopka, ki se je šele začel, še ne morejo komentirati, niti tega, ali se bodo sploh potegovali za nakup OMV-jevih bencinskih servisov v Sloveniji.

OMV je na slovenskem trgu prisoten od leta 1992, ko je bil ustanovljen ob pomoči Istrabenza in Ine, OMV pa je postal večinski lastnik OMV Slovenija leta 2004. OMV pa se je že pred sedmimi leti umaknil iz Hrvaške, kjer je bencinske servise prodal hrvaškemu Croduxu (podjetje je v lasti Ivana Čermaka, hrvaškega generala v osamosvojitveni vojni), ta pa je bil pred nekaj dnevi prodan slovenskemu Petrolu. Prodaja slovenskih bencinskih servisov je del dvomilijardne prodaje premoženja avstrijskega OMV​, pri čemer so že decembra lani za pol milijarde evrov prodali 285 bencinskih servisov v Nemčiji britanskemu EG Group. Avstrijski OMV pa naj bi se sčasoma preoblikoval v kemično podjetje.

Milijardni gigant?

Predlani je OMV Slovenija dosegel 803,1 milijona evrov prihodkov in 24,9 milijona evrov čistega dobička, Mol Slovenija, ki ima sedež v Murski Soboti, pa 307 milijonov evrov prihodkov in 4,4 milijona evrov čistega dobička. Z morebitno združitvijo bencinskih servisov OMV in Mol bi imel slednji v Sloveniji 173 bencinskih servisov, več kot 1,1 milijarde evrov prihodkov in blizu 30 milijonov evrov čistega dobička, če upoštevamo predlanske rezultate, in bi bil z naskokom največje podjetje s sedežem v severovzhodni Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta