Balašević: Moj dom je v Mariboru, Ljubljana je nekako avantgardna

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.05.2018 21:37

Priljubljeni glasbenik, kantavtor Đorđe Balašević, je danes v ljubljanski mestni hiši predstavil svojo dvojezično knjigo Koledar mojega otroštva. Še ta mesec bo imel koncert v Stožicah, junija bo spet na Lentu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Đorđe Balašević praznuje 65 let.  
Damijana Žišt

Eden najbolj prepoznavnih kantavtorjev nekdanjega jugoslovanskega prostora, Đorđe Balašević, je danes v ljubljanski mestni hiši pri županu Zoranu Jankoviću na tiskovni konferenci predstavil svojo dvojezično knjigo Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva, ki je izšla pri novosadski založbi Balbelo. Prvi izvod svoje knjige je Balašević podaril Jankoviću, s katerim sta prijatelja že več kot 40 let. Janković je Balaševića prav tako obdaril, ker glasbenik, ki je tudi kot pesnik, pisatelj, igralec in režiser, jutri praznuje svoj 65. rojstni dan.

Knjiga tudi v slovenskem jeziku

Balašević je povedal, da si je zelo želel, da bi bila knjiga tudi v slovenščini, "saj sem po razpadu Jugoslavije našel svoj dom v Mariboru". Zato je knjigo iz njegovega materinega jezika srbščine v slovenščino prevedla Aleksandra Gačić. Knjiga, ki je v 99 odstotkih avtobiografska in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, se z ene strani bere v srbskem, z druge strani pa v slovenskem jeziku.

Priljubljeni glasbenik je napisal avtobiografijo.  
Damijana Žišt

Pred Lentom 

Še pred Lentom, kjer bo nastopal konec junija, ga čaka nastop v Stožicah. Na koncertu 25. maja bo v sklopu turneje Baronov bal obeležil častitljivo 40. obletnico svojega glasbenega nastopanja. Ime turneje je neke vrste poklon njegovi prvi objavljeni pesmi U razdeljak te ljubim. Balašević je znan po skladbah, kot so Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Računajte na nas, Odlazi cirkus in druge.
Medtem ko Balašević že nekaj časa v drugih državah nekdanje skupne države nastopa pred večjim številom oboževalcev - v sklopu turneje Baronov bal so bile razprodane arene v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Splitu in Skopju -, v Sloveniji takšnega velikega dvoranskega nastopa še ni imel. V Stožicah bo nastopil z večjim številom glasbenikov. Datum Balaševićevega koncerta v Ljubljani sovpada z nekdanjim jugoslovanskim praznikom, dnevom mladosti. Balašević pravi, da gre za naključje, da je koncert prav na ta dan. Sicer pravi, da je bil v Jugoslaviji to zelo lep praznik. Zelo rad je imel nekdanjo skupno državo, pravi, vežejo ga prijetni spomini. Zato bi si na majico, ki bi jo nosil, rade volje natisnil: Regija je moja dežela!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta