Boleče krivično

04.08.2021 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ženska bolečina. Pojem, s katerim se tekom odraščanja dekleta v naši družbi nekako sprijaznimo. Ko sem prvič zanosila, nisem mogla niti slišati besede porod. Kar streslo me je. Pred tem sem seveda poslušala, da bo to najbolj silovita bolečina, kar si jo lahko zamislim. In potem sem bila naenkrat pred dejstvom, da jo bom doživela. Na srečo imaš kar nekaj mesecev časa, da to nekako ponotranjiš.

Če lahko moški preživi s 37,2 stopinje vročine, lahko ženska porod, je najpogostejša šala, ki sem jo takrat slišala na to temo. A kjer so šale, so stereotipi. In kjer so stereotipi, je neenakost. Tukaj pa ne gre (zgolj) za neenakost med spoloma. Čeprav se ni mogoče znebiti občutka, da če bi šlo za moško bolečino, bi že zdavnaj našli rešitev. Še bolj absurdno je, da v različnih ustanovah istega "podjetja", torej slovenskega zdravstva, ki ga vsak zavarovanec enako plačuje in naj bi mu bilo po zakonu enako dostopno, ponujajo različne načine lajšanja porodne bolečine. Najbolj nezaslišano pa, da v terciarni ustanovi, kot se UKC Maribor rad pohvali, še kar ne omogočajo vsem te - tu citiram stroko - "najbolj ustrezne metode". Ki jo, mimogrede, slovensko zdravstvo pozna že 40 let.

Če so se pred šestimi leti še lahko sklicevali na pomanjkanje anesteziologov, ki jih je tedaj bilo 17, bi danes s 45 specialisti in 30 specializanti to izpadlo malodane smešno. Pustimo koronsko leto, ko so anesteziologi, vsa čast jim, reševali življenja covid bolnikov. Že pred tem jih je bilo dovolj, da bi, če bi to želeli, lahko ženskam v Mariboru omogočili manj boleče porode s pomočjo epiduralne analgezije. Očitno jim preprosto ni treba. Otrok mora ven, tu v okolici pa je dovolj kandidatk, ki bodo tako ali tako prišle k njim. In se jih, kot kaže, da dovolj psihično pripraviti na to, da sprejmejo to bolečino brez pretiranega preizpraševanja o tem, zakaj jim je treba tako trpeti. Sploh ko je na tehtnici večja varnost za otroka, ki ti jo terciar obljublja. Pravzaprav si v UKC niti ne želijo prevelike gneče in jim gre na roko, da se marsikatera odloči za Ptuj ali Slovenj Gradec, ki sta še dovolj blizu in poleg epiduralne ali ultive ponujata še kakšne "ugodnosti" v smislu porodov v vodi ali sob za očete. Mariboru pa je prek dovolj že lastne patologije, ki se v vsakem primeru zlije k njim.

Seveda je edinstven privilegij, da lahko kot ženska nosiš v sebi otroka in ga rodiš. Toda dejstvo, da obstaja zdravilo, po katerem porod ne boli tako strašno, a ga dobiš le, če rodiš v pravem času, je, milo rečeno, brutalno. Zakaj torej kljub zadostnemu kadru še kar vztrajajo v teh nepravičnih razmerah za porodnice, nam v UKC niso uspeli sporočiti v dveh tednih. Odgovor, da naj na pojasnila počakamo do jeseni, je sicer zgovoren in odraža tako nesposobnost njihove PR-službe kot aroganco vodstva do te tematike. Jeseni naj bi sicer po neuradnih podatkih, ki smo jih uspeli pridobiti, uvedli 24-urno epiduralno. Vendar takšne obljube poslušamo že predolgo. Še enkrat. Epiduralno poznamo 40 let. In sedaj smo leta 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta