Cupra: Prihodnost je predvsem električna

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.06.2022 05:00

Špansko-katalonska Cupra predstavlja strategijo, ki temelji na treh novih modelih in prepričanju v električno avtomobilsko prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urbanrebel naj bi bil ključni avtomobil Cupre za njeno preobrazbo v električno prihodnost.
Tovarna

Pred štirimi leti se je v katalonskem Terramarju, prav tam, kjer so leta 1923 zgradili dirkaški oval, ki je menda gostil zgolj nekaj dirk, rodilo novo avtomobilsko ime Cupra. Pravzaprav je Cupra izšla iz Seata, ki je doma v Barceloni in je to ime oziroma oznako uporabljal za nekatere svoje bolj športne izvedenke. In po štirih letih se Cupra pojavlja s strategijo, ki jo razganja od ambicioznosti in temelji na prepričanju, da je avtomobilska prihodnost predvsem ali zgolj električna.

Ambicioznost mlade avtomobilske znamke ima temelje: njeni prihodki so bili leta 2018 kakšnih 430 milijonov evrov, lani so se povzpeli na 2,2 milijarde evrov. Smer se je pokazala kot prava in tržno uspešna, čeprav je modelska ponudba skromna: leon v dveh variantah, ateca (pri nas ne),formentor in povsem električni born. Da bi se lahko načrti, ki jih je predstavil prvi človek tovarne Wayne Griffiths, uresničili, bodo do konca leta 2025 na trg postavili tri nove avtomobile. In s tem naj bi se uresničil tudi načrt, ki mu ni mogoče očitati pomanjkanje skromnosti – v srednjeročnem obdobju obseg prodaje s sedaj skupnih 200 tisoč vozil v štirih letih povečati na 500 tisoč letno!

Tri novosti: terramar, tavascan in urbanrebel.
Tovarna

Novo strategijo oziroma prihodnost, ki je »električna in prihodnost je Cupra«, kot je prepričan Griffiths, bo temeljila na terramarju. Ime 4,5 metra dolgega avtomobila, ki se pojavi čez nekako dve leti, je seveda poklon rojstnemu kraju tovarne in bo prvi elektrificirani športni terenec. Računajo oziroma upajo, da bodo z njim zapeljali v nekaj višji cenovni razred oziroma segment, ki ima zlasti v Evropi izjemen potencial. Pogon bo različen, pa ne zgolj priključnohibiridni z električnim dosegom do 100 kilometrov, pač pa bodo zraven tudi motorji z notranjim zgorevanjem. In nepreslišano – terramar bo nastajal v Audijevi tovarni v madžarskem Györju …

Druga novost bo prav tako športni terenec tavascan, ki pa se bo dokazoval s kupejevskim karoserijskim krojem. S tem se Cupra priklanja prevladujoči modi v tem razredu. Računajo, da bo na trge pripeljal leta 2024, in menijo, da bo pripomogel h globalizaciji znamke. V tem pogledu je bil Wayne Griffiths neskromen, saj je napovedoval nastop celo na avstralskem trgu! Ampak največ pozornosti je bila na prireditvi pred nekaj stotnijami avtomobilskih novinarjev deležna cupra, ki »sliši« na ime urbarebel – mestni upornik.

Urbanrebel bo največji projekt Cupre v naslednjih letih in je, kot je bilo rečeno, ključnega pomena za preobrazbo v povsem električno avtomobilsko hišo. Z dolžino 403 centimetre dokazuje, da je urbano primeren, z uporabo recikliranih materialov okoljsko sprejemljiv, oblikovno izviren in privlačno čeden. Letnica njegovega rojstva je postavljena v leto 2025, nastajal bo v barcelonskem Martorellu, za pogon zgolj električnega avtomobila bo skrbel elektromotor s 166 kW/226 KM, napovedujejo doseg 440 kilometrov, kar je za mestno uporabo zelo sprejemljivo. Ob vsem tem je v Terramarju v zraku obviselo vprašanje brez odgovora – kaj pa matični Seat?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta