Električno gnani fiat 500, ki ima olajšan dostop k zadnji klopi zaradi dodatnih bočnih vrat

Vinko Kernc Vinko Kernc
20.06.2022 04:00

Je še kje kaka 4-vratna kombilimuzina? Najbrž je ni. Je pa takšen fiat 500e 3+1, nova karoserijska različica ikoničnega 500e, ki je pri nas že naprodaj. Stane najmanj 37.432 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fiat 500e 3+1: z dodatnimi vrati na desni strani omogoča lažji dostop na zanjo klop.
Vinko Kernc

Takšen 500e je skoraj v celem enak običajnemu s tremi vrati vse do … teh ključnih četrtih vrat. Na desni strani so namreč za ''običajnimi'' nameščena dodatna, zelo kratka vrata. Vpeta so zadaj in se torej odpirajo v nasprotni smeri kot prednja vrata. Četrta vrata se lahko odprejo šele, ko so odprta prednja vrata.

Ker je stebriček B vgrajen v (nova) zadnja bočna vrata, je odprtina za vstop v notranjost veliko večja.
Vinko Kernc

Pri odprtih obojih vratih je vstop na zadnjo klop bistveno lažji kot sicer. Četrta vrata imajo namreč vgrajen tudi stebriček B, kar pomeni, da tega ni na karoseriji in posledično je odprtina prosta. Pri Fiatu so imeli v mislih predvsem mlade starše, ki jim je na takšen način omogočeno lažje nameščanje otroškega sedeža na zadnjo klop, seveda pa utegnejo biti veseli takšne rešitve tudi drugi uporabniki oziroma potniki na zadnji klopi.

V preostalem je 500e 3+1 enak običajnemu 500e – od zunanjih in notranjih mer in videza do pogonske tehnike in opreme. V splošnem sta na voljo dve kombinaciji baterije in pogona (city range – baterija kapacitete 23,7 kWh in motorna moč 70 kW; long range – baterija z 42 kWh in motor s 87 kW), ki sta vezani neposredno na pakete opreme (šibkejši je vezan na paket action, preostali pa na pakete icon, la prima in red), 500e 3+1 pa je, tako kot cabrio, na voljo le z zmogljivejšo baterijo ter s paketoma icon in la prima.

Različica 3+1 long range omogoča polnjenje z 11 ali s 85 kilovati, polna baterija pa zadostuje za do 320 kilometrov vožnje po ciklu WLTP (mešana vožnja) oziroma do 458 kilometrov po WLTP (mestna vožnja).

Na kratko še o drugih značilnostih. Vsa zunanja svetila so v tehniki LED, digitalni merilniki gostijo na 7-palčnem zaslonu, infozabavni sistem uconnect nove generacije pa na 10,25-palčnem, ki med drugim ponuja tudi brezžično zrcaljenje telefonov sistemov carplay in android, menjalnik upravljajo stikala, vrata se odpirajo z gumbom, ki pošlje električni signal (torej ne gre za mehansko odpiranje z roko), tempomat je radarski, pomoč pri parkiranju ponuja 360-stopinjski pogled s ptičje perspektive in med asistenčnimi sistemi je tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov.

Vinko Kernc

Pri povezljivosti vozila s pametnim telefonom na daljavo ponuja novi 500e med drugim funkcije my e-charge za pomoč pri iskanju polnilnic, my remote za nadzor nad vozilom, my car za preverjanje stanja vozila in my alert za primer kraje vozila. Zadnje čase smo vajeni tudi slabih novic in 500e 3+1 pri tem ni izjema – zaradi znanih globalnih težav so pri dobavljivosti težave, ga je pa seveda moč naročiti. Stane tisočaka več kot klasični 3-vratni 500, torej najmanj 37.432 evrov ob že upoštevanem rednem popustu, ob njihovem financiranju pa je cena še za 1500 evrov nižja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta