Dokumenti davčnih utaj. Vemo več. Iluzij ni. In kaj zdaj?

Kristina Božič
07.07.2018 05:00
Tri leta in pol po razkritjih LuxLeaksa, dobri dve leti po objavi panamskih in osem mesecev po objavi rajskih dokumentov smo lahko veseli določenega napredka, a ostajajo zamujene priložnosti in še dolga pot do pravičnejšega sistema.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francoski novinar Edouard Perrin decembra 2016, ko je prispel na začetek sojenja žvižgačem v primeru LuxLeaks. Poleg njega sta bila preganjana tudi nekdanja zaposlena pri PricewaterhouseCoopers Antoine Deltour in Raphael Halet.
Epa
"Varovanje finančnih interesov Republike Slovenije in EU je ena naših temeljnih prioritet,"
"Izjema je bilo leto 2014, ko je bila preiskanost 98,8-odstotna. Za primerjavo lahko povemo, da je bila preiskanost vseh kaznivih dejanj v letu 2017 48,2-odstotna,"
opozorila
"v času medijskih objav o panamskih in kasneje rajskih dokumentih vodili dva predkazenska postopka, ki sta že zaključena s podajo kazenskih ovadb na pristojno tožilstvo"
"pri zavezancih, ki poslujejo s subjekti s sedežem v državah z davčno bolj ugodnimi pogoji, zaznavajo visoko davčno tveganje"
"obstajala tovrstna tveganja"
opravili
"ki se uporabljajo za namene davčnega izogibanja"
"prikrit posel izplačila obdavčljivih dohodkov"
"so za nekatere davčne zavezance bili postopki uvedeni in tudi že zaključeni pred objavo"
"Kot zunanji vir pa so bili ti podatki skrbno pregledani,"
"Če sklepajo posle, ki ne sledijo nobenemu samostojnemu gospodarskemu cilju, razen pridobitvi davčne ugodnosti, ki je brez tako organiziranih poslov ne bi bilo mogoče doseči, pridobitev takšne davčne ugodnosti pa je v nasprotju z namenom davčnih predpisov, hkrati pa je iz okoliščin primera razvidno, da je pridobitev davčne ugodnosti edini cilj davčnih zavezancev."
"prikrito izplačilo dobička"

Sladki sporazumi

"Razkritja kažejo pretekle prakse, hkrati pogostokrat izpostavijo ekscese posameznikov. Gre pa za sistem in potrebne so sistemske rešitve."
podatke
poročilo

Panama

poročilo
"dovolj revne"
AEOI-sporazum

Ne dovolj

"Register ne ponuja vpogleda, kako je dejanski lastnik povezan s podjetjem, skozi katere države in podjetja. Hkrati ima veliko podjetij vpisanega le zastopnika,"
"Če bi bile EU in njene institucije bolj proaktivne, bi se temu lahko izognili, a zakonodaja ni bila primerno izvajana."
"Mi ne plačujemo davkov, samo mali ljudje plačujejo davke,"
"Davki so vse bolj popularna politična tema, a žal le, ko je govor, da so previsoki. Umanjka pa analiza, koliko dobimo za to, kar vplačamo, in na katerih davkih temelji javna blagajna."
"A DDV je davek, ki dela revne še revnejše, nima pa vpliva na najbogatejše,"
"Vemo, da morajo biti rešitve javne in globalne. Vidimo določene korake v pravo smer, a vse, se zdi, pride z luknjo,"
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta