Država bo vendarle zagotovila denar za obnovo dvorca Dornava

Slavica Pičerko Peklar
04.12.2021 06:00

Ministrstvo za kulturo napoveduje celovito obnovo baročnega dvorca Dornava, kmalu naj bi se začela obnova oranžerije. Za park in okolico dvorca vzorno skrbita domačina, zakonca Cigula.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Oranžeriji se obeta celovita prenova. 

Slavica PIČERKO PEKLAR

To jesen so v dvorcu Dornava potekala restavratorsko-konservatorska dela v kapeli, ki je v vogalnem severozahodnem delu dvorca in h kateri je urejen dostop z dvorišča. Nekdanja kapela je zdaj že prenovljena, na sredo polja, kjer je nekdaj že stal, je bila vrnjena tudi kopija kipa sv. Janeza Nepomuka. Na ministrstvu za kulturo pa ta čas poteka izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in inštalacijskih ter konservatorsko-restavratorskih del za celovito obnovo oranžerije.

Z državnim in evropskim denarjem

"Ministrstvo za kulturo načrtuje celovito obnovo dvorca in parka dvorca Dornava iz sredstev državnega proračuna in EU-sredstev - načrt za okrevanje in odpornost (NOO). Obnovljen baročni kompleks bo namenjen turizmu in kulturno-umetniški dejavnosti, ki se zrcali skozi celovito ohranjeno arhitekturo, poslikavo in krajinsko zasnovo, ter izobraževanju, ki bo prilagojeno različnim ciljnim skupinam, s poudarkom na zgodbah iz plemiškega življenju v dvorcu in teh krajih skozi stoletja, predvsem pa medgeneracijskemu sodelovanju in vseživljenjskemu učenju ob sodelovanju lokalne in širše skupnosti," sporočajo z ministrstva, kjer je v teku javno naročilo za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in inštalacijskih ter konservatorsko-restavratorskih del za rekonstrukcijo in obnovo oranžerije. "Izvajalec še ni izbran. Predvidena so še pogajanja glede cene del. Če bodo pogajanja uspešna in bo izpogajana ustrezna končna vrednost del, je predviden takojšen podpis pogodbe z izbranim izvajalcem, ki naj bi potem z deli tudi takoj začel in jih končal v drugi polovici naslednjega leta," so v odgovoru na naše vprašanje, kakšna dela vse načrtujejo v dvorcu Dornava, zapisali na ministrstvu za kulturo. Vrednosti obnovitvenih del sicer niso razkrili, a po informacijah, ki so že zakrožile v javnosti, naj bi obnova poslopja oranžerije, ki stoji na severovzhodni strani parka, stala več kot 600 tisoč evrov.

Dvorec kot mali Versailles

Zadovoljen, ker se stvari premikajo, je vodja mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Srečko Štajnbaher, ki se je skupaj s sodelavko Svjetlano Kurelac, odgovorno konservatorko za dvorec Dornava,preteklo jesen razveselil vrnitve kopije kipa sv. Janeza Nepomuka na mesto, kjer je ta nekdaj stal. Država načrtuje obnovo baročnega dvorca Dornava in še nekaterih pomembnih kulturnozgodovinskih objektov, kot so gradovi Negova, Viltuš in Turjak, ter jo vključuje v program projektov, ki bodo financirani iz evropskih sredstev. Oba hvalita tudi delo in skrb za urejeno posest domačinov, zakoncev Irene in Mirka Cigule, ki sta skrbnika posestva ob baročnem dvorcu Dornava. V Dornavi zadnje leto deluje tudi iniciativa domačinov, ki skupaj s svojimi podporniki iz širše regije načrtuje program dejavnosti, ki naj bi se v obnovljenem dvorcu, nekateri mu rečejo kar mali Versailles, izvajale. Tako naj bi baročni kompleks v prihodnje v prvi vrsti namenili turizmu in kulturno-umetniški dejavnosti, ki se zrcali skozi celovito ohranjeno arhitekturo, poslikavo in krajinsko zasnovo, pa tudi izobraževanju. Dvorec Dornava je zadnje desetletje zaprt za javnost, dornavski župan Janko Merc pa je vesel odločitve države, da se loti dolgo pričakovane obnove: "Žal se v dvorcu zadnja leta nič kaj ne dogaja, a še ne tako daleč v preteklosti so bili tukaj odmevni koncerti in druge kulturne prireditve, tudi poroke. Mi smo pred letom poskrbeli za stole v slavnostni dvorani, da imajo obiskovalci kam sesti, in zdaj vsi upamo, da bo to kmalu tudi zares mogoče. Uredili smo tudi priklop sanitarij na kanalizacijski sistem. Dvorec je naša največja vrednost, obiskovalci prihajajo tudi, ko si notranjosti sicer ne morejo ogledati, a je lepo doživetje že sprehod po njegovih vrtovih in velikem parku oziroma gosposkem gaju, kot ga imenujemo domačini." Ob minulem vladnem obisku Podravja je dvorec Dornava obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Skrbnika dvorca Irena in Mirko Cigula, župan Janko Merc in občinski svetnik Matej Zorko so ministru in delegaciji predstavili ideje za oživitev dogajanja v gradu, in čeprav takrat pričakovanega odziva niso doživeli, so zdaj veseli, da bo država le nadaljevala obnovitvena dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta