Festival Arsana: Sveto in posvetno

Mitja Gobec
26.07.2018 15:38

2. koncert cikla Klasični mojstri: Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Albin Bezjak

Nastopil je Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane, dirigent je bil Ambrož Čopi. Naslov koncerta: Sveto in posvetno. Poslušali smo enajst sakralnih skladb in štiri posvetne. Med sakralnimi je koncert uvedel Gallusov osemglasni motet. Sledilo je devet sakralnih skladb mlajših skladateljev (Matej Kastelic, ki je tudi član zbora, Tine Bec, Andrej Makor, Črt Sojar Voglar, Tadeja Vulc in dve skladbi dirigenta Ambroža Čopija). Vse skladbe so nastale v zadnjih šestih letih in so bile pretežno napisane za ta zbor.
Od posvetnih smo slišali Lajovčev Pomladni spev, Lebičev Čas, Kumrovega Turista in Čopijevi skladbi Angel za bolne ter He wishes for the cloths of heaven. 35-članski zbor dijakov razpolaga s sorazmerno uravnoteženim zvokom. Le soprani so mestoma presvetli in pojejo le z glavino resonanco (Pomladni spev).
Med sakralnimi skladbami so izstopale: Credo/Believe in trizborni motet O Adonai Mateja Kastelica, Tri skladbe na temo gregorijanskega korala Tineta Beca, Makorjeve tri skladbe na pravoslavno liturgijo, ki so primerljive s skladbami Bortnjanskega in Mokranjca, ter Čopijeva O salutaris hostia, pri kateri pohvalim odlično neimenovano solistko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta