(FOTO in VIDEO) Spoznajte astronavta, ki bosta poletela s SpaceX kapsulo Crew Dragon

Gregor Grosman, STA
25.05.2020 19:15

Po upokojitvi raketoplanov so morali Američani svoje astronavte na ISS pošiljati z ruskega raketnega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Astronavta Douglas Hurley (levo) and Robert Behnken
Reuters

Ameriška vesoljska agencija Nasa namerava v sredo z vesoljskega centra Kennedy Space Center v Cape Canaveralu v sodelovanju z zasebnim vesoljskim podjetjem Space X Elona Muska prvič po letu 2011, ko so upokojili raketoplane, na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslati človeško posadko. Astronavta Doug Hurley in Bob Behnken sta iz Houstona na Florido že prispela, izstrelitev nosilne rakete pa si bo v živo ogledal tudi ameriški predsednik Donald Trump.
{embed_youtube}https://youtu.be/gu4o5KgnAQM{/embed_youtube}
Hurley in Behnken bosta prva astronavta, ki bosta polet opravila v novemu vesoljskemu plovilu Crew Dragon, izbrali pa so ju na podlagi dolgoletnih izkušenj. Oba sta testna pilota in sta že večkrat letela tudi z raketoplanom. Bob Behnken, ki prihaja iz Missourija in je Nasin astronavt od leta 2000 naprej (opravil je dva poleta z raketoplanom) bo odgovoren za srečanje, pristanek in odceptitev od ISS. Doug Hurley pa bo nadzor prevzel med vzletom in pristankom. Nasi se je prav tako pridružil leta 2000, živi v New Yorku, tudi on je bil dvakrat na misiji z raketoplanom. Bil je član zadnje misije julija 2011.

Reuters
SpaceX Falcon 9 nosilna raketa s kapsulo Crew Dragon.
Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta