(FOTO in VIDEO) Več in več mrtvih: "Videla sem veliko požarov, ta je najhujši"

STA, M.R.
24.07.2018 07:43

Obsežni gozdni požari na grškem polotoku Atika so terjali že najmanj 74 smrtnih žrtev, poškodovanih je bilo 164 odraslih in 23 otrok. Pogrešajo še več ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški gleda zgorele avtomobile v Matiju pri Atenah. 
EPA

Grška vlada govori o nacionalni tragediji. Na Atiki so zaradi požarov razglasili izredne razmere, premier Aleksis Cipras in člani vlade pa so odpovedali napovedana srečanja in obiske. Cipras je spričo tragedije danes razglasil tridnevno žalovanje. Kot je poudaril v izjavi, ki jo je prenašala grška televizija Skai, je zdaj čas, da skušajo rešiti, kar se še da, ter da ljudje stopijo skupaj.
Največ žrtev so požari zahtevali v letoviškem kraju Mati 40 kilometrov severovzhodno od Aten, kjer so bile stavbe v gostem borovem gozdu. Letovišče je skoraj povsem uničeno. Na posnetkih grške televizije je videti dele ulic s hišami, ki so pogorele do tal. Med žrtvami jih je tudi 26, katerih trupla so odkrili nedaleč od vile v Matiju na pečini in jim ni uspelo ubežati ognju, čeprav je morje oddaljeno le nekaj metrov. Številne mrtve so našli tudi na domovih ali v avtomobilih, s katerimi so ljudje skušali pobegniti pred ognjenimi zublji, ter na plažah, le malo stran od vode. Najmanj štiri smrtne žrtve - tri ženske in otroka - so našli v morju, kamor so se mnogi v paniki zatekli pred ognjem.
Poškodovanih je najmanj 187 ljudi, med njimi jih je najmanj enajst v smrtni nevarnosti.
Grčija je zaradi teh najbolj smrtonosnih požarov v zadnjih desetih letih zaprosila za mednarodno pomoč. Prva letala, gasilce in helikopterje so že napotili Italija, Nemčija, Poljska, Francija, Ciper, Izrael, Španija in Bolgarija, pomoč sta ponudili tudi Hrvaška in Srbija. Vso podporo "danes, jutri in dokler bo treba" je Ciprasu obljubil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.
Požari so izbruhnili zaradi hude suše, močnega vetra in vročinskega vala s temperaturami do 40 stopinj Celzija. Po napovedih vremenoslovcev naj bi bilo danes še vroče, nato pa naj bi se temperature znižale, pričakujejo tudi dež. 
Večina žrtev je umrla ujetih v vasi, ki ležijo okoli 40 kilometrov severovzhodno od Aten. Umrli so bodisi v avtomobilih ali domovih. "Mati sploh ne obstaja več," je dejala ženska, ki jo navaja agencija Reuters. "Videla sem trupla, zgorele avtomobile. Srečna sem lahko, da sem živa," je dodala. Drugi preživeli prebivalec Matija pa je dejal, da so se rešili tako, da so zbežali v morje. 
V požarih je bilo poškodovanih tudi več kot sto ljudi, med njimi enajst huje. Najmlajša smrtna žrtev pa naj bi bil šestmesečni dojenček, ki naj bi umrl zaradi vdihavanja dima.

Zgoreli avtomobili v Matiju. 
EPA
Zgoreli avtomobili v Matiju. 
EPA
EPA
EPA
Aleksis Cipras je sinoči obiskal gasilce.
EPA
Pogorela hiša v Matiju, predmestju grške prestolnice. 
EPA
Gašenje pri Atenah
EPA
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta