(FOTO) Razstava, ki vas popelje v drug svet: Mladi Val pokazal svojo osupljivo maketo železnice

D.Ži
03.08.2022 14:20

Se spomnite časov, ko so se vam vlaki zdeli najbolj imenitna reč na svetu? Morda se vam še vedno. In Val Vavpotič Lorber vas več kot razume.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladen Bogić, nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja, Val Vavpotič Lorber, avtor razstave, Nataša Koražija, direktorica Knjižnice Rogaška Slatina in Nani Poljanec, producent razstave.
Marko Vavpotič

Bi si radi ogledali razstavo, ki vas bo napolnila z navdihom, otroško radovednostjo in spominom na čase, ko so se vam vlaki s svojo obliko, hitrostjo in podobo zdeli najbolj osupljiva reč na svetu? Morda se vam še vedno. In mladi Val vas še kako dobro razume.

12-letni ljubitelj vlakov in železnic, Val Vavpotič Lorber je v Železniškem muzeju razstavljal že pri rosnih treh letih s svojo prvo lego - maketo. Tam je spoznal takratnega ravnatelja muzeja Mladena Bogića, ki ga je bodril in mu nenehno pomagal z nasveti.

Marko Vavpotič

Velikega pomena zanj je brezpogojna podpora staršev ter starih staršev, pa tudi sorodnika ne smemo pozabiti, nekdanjega diplomata Vladimirja Gaspariča, ki je prav tako velik ljubitelj modelnih železnic in je s svojo veliko maketo navdušil Vala.

Marko Vavpotič

Razstava modelne železnice je začela nastajati pred dvema letoma. Najprej je Val ob pomoči očeta Marka izdelal idejni načrt in nekaj manjših različic. Pred trinajstimi meseci je začela nastajati velika maketa dimenzij 2,4 x 1,6 x 0,6 metra, v katero je vloženih vsaj 300 ur vztrajnega dela. Ob številnih lokomotivah, električnih in parnih z vagoni, so tukaj tudi izdelani hribčki in doline, tuneli, potočki, jezero, kopalci, gostilna, hiške, razsvetljava z mini kandelabri, avtobusna postaja, prometna nesreča ... Skratka zelo zanimiva zgodba, ki nas s kančkom domišljije lahko prestavi v drugi svet, in čudovit primer, kako lahko najstnik prikaže svoje ročne spretnosti, ki jih skozi idejo udejanji in hkrati ne ždi pred ekranom računalnika ali telefona.

 
Marko Vavpotič
Marko Vavpotič

Otvoritev je potekala v Knjižnici Rogaška Slatina, ki redno prireja razne kulturne dogodke za otroke in odrasle. Častni govornik je bil nekdanji ravnatelj Železniškega muzeja Mladen Bogić, velik poznavalec, entuziast in dolgoletni Valov podpornik. Zbralo se je lepo število obiskovalcev, predvsem otrok, ki so z navdušenjem čakali, kdaj bo Val "zagnal" lokomotive. Ljudski ustvarjalec Nani Poljanec je odigral vlogo producenta razstave in ob koncu programa Valu podelil častni naziv "Ljudski ustvarjalec", ki je drugi zapovrstjo v zgodovini KunstHausa, prvi tak naziv je 2021 prejela akademska slikarka Mojca Senegačnik, sicer tudi velika ljubiteljica vlakov in železnic.

Ponosni! Valov dedek Janez Lorber, babica Romana Lorber, mama Monika Lorber in stric Mirko Lorber.
Marko Vavpotič

Razstavo si lahko v Rogaški Slatini ogledate do petka, 5. avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta