Glasbenih herojev ni več

Petra Zemljič Petra Zemljič
13.10.2017 18:45

Skupina Wake up pred nocojšnjim koncertom v Naroednem domu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wake up spet na odru

Glasbena skupina Wake up bo drevi ponovno zažigala na mariborski sceni, natančneje v Narodnem domu. Gre za skupino, ki spada v tako imenovano staro šolo rocka, torej glasbe iz 70-ih in 80-ih. "Mnoge skladbe tega obdobja še do danes niso šle v pozabo. Z zanimanjem jim še vedno prisluhnejo nove in nove generacije," pravi Iztok Jančič, kitarist skupine. Trenutno jo sestavljajo glasbeniki znanih mariborskih bendov, kot so Preporod, Snežna Kraljica, Testament in Happy Ol' McWeasel.
Jančič se strinja, da je med glasbo, ki so jo igrali oni, in današnjo glasbo velika razlika, glasbenih herojev, kakršne je imel rokenrol, pa gotovo ni več. "Danes smo priča hiperprodukciji vsega, temu pa se ni mogla izogniti niti glasba. Če bi naredil primerjavo med 70. leti in današnjim časom, je razlika ogromna. Takrat smo vsi nekako živeli z glasbo in za glasbo. Tega pa danes skorajda ni več. Rokenrol je namreč mnogo več kot samo glasba, je tudi način življenja." Z njim bo jutri igral njegov sin Gregor Jančič, frontman skupine Happy Ol' McWeasel. "V naši družini se resnično dan prične in konča z glasbo. Žena in jaz si ne znava predstavljati življenja brez glasbe. Tudi Gregor je že ob rojstvu imel ob zibelki kitaro. V mladih letih je pričel z violino, ki pa jo je zamenjal s kitaro. Vedno je bil rad na odru, čeprav se je v mladih letih ukvarjal s športom. Glede na to, da so koncerti benda tudi fizično zelo naporni, zdaj vse to pride zelo prav."
Ob žanrski razdrobljenosti je vse manj ljudi na rock koncertih, Gregor Jančič pa je s skupino Happy Ol' McWeasel vseeno uspešen, atraktiven, udaren in ima občinstvo. Kaj je torej potrebno, da se ljudje odzovejo? "Ja, veliko je k temu prispeval razvoj računalništva, ki ima kot vsaka stvar v življenju svoje pozitivne in negativne strani. Ljudje danes veliko časa preživijo ob računalnikih, se povezujejo na družbenih omrežjih in tako dalje, vendar pa to po moje ni tisto pravo, pristno. Človek je družabno bitje, ki potrebuje pristen stik z ljudmi, okoljem in naravo. Skupina Happy Ol' McWeasel kljub vsemu navedenemu polni dvorane in se uspešno predstavlja tako doma kot v tujini. Najpomembneje je, da imaš kot glasbenik do glasbe pošten in iskren odnos. Ljudje to hitro prepoznajo. Seveda pa sta potrebna še talent in vztrajnost. Pa še kaj bi se našlo. No, brez nekaj sreče pa, roko na srce, tudi v glasbi ne gre."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta