Hummer je živ in tokrat električen. Kupci stojijo v vrstah, visoki ceni navkljub

Vinko Kernc Vinko Kernc
23.11.2022 05:00

Originalni hummer iz leta 1984, takrat še zgolj vojaški, kasneje pa tudi civilni, je terenec, ki ga je lahko prepoznati in težko pozabiti in ki ga je leta 2006 pokopal splet okoliščin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
GMC hummer EV pickup: velikanski, ''sodobno'' terensko oglat, nezmotljivo hummerjevskega prepričljivega videza, glede na zanimanje izjemno poželjiv in pričakovano - drag!
Gmc

Zadnja leta je v avtomobilski industriji zmagovalna kombinacija športnega terenca in električnega pogona in ni znamke, ki na to ni pripravljena. Pri GM, ki je lastnik blagovne znamke Hummer, so leta 2019 načrtovali platformo za električno gnane športne terence, ki naj bi služili cadillacu escaladu, chevroletu silveradu in ''nekomu tretjemu''.

Prvi predstavitveni video hummerja EV so pokazali oktobra 2020, novembra lani pa so prvi avtomobili začeli prihajati s tekočih trakov. Ekipa oblikovalcev pod taktirko Ricka Scheerja je opravila svoje delo korektno: čeprav EV nima skoraj nič skupnega s hummerjem H1, je v njem ta ikonični terenec takoj prepoznaven. Jasno, oblika je prilagojena aerodinamiki in sodobnim okusom.

Notranjost je oglata, tehnično pa v skladu s časom, tudi z 12,3-palčnim zaslonom digitalnih merilnikov in s 13,4-palčnim zaslonom infozabavnega sistema.
Gmc

Hummer EV sloni na novi (''električni'') platformi GM BT1, ki je razvita iz platforme T1 in pri kateri je v šasijo kot nosilni del vstavljen tudi baterijski del. Načrtovana je za pogone z enim ali več elektromotorji. V hummerju EV bosta motorja dva ali trije, moči pa bodo 466, 600 ali 735 kilovatov - slednja številka pomeni starih 1000 ''konj''!

Gmc

Pogonska baterija ima neto 213 kilovatnih ur kapacitete in deluje na 400 voltih, a je mogoče med polnjenjem (z močjo do kar 350 kilovatov!) napetost preklopiti tudi na 800 voltov. Motorji in baterija so znamke Ultium. To je znamka, ki jo je ustanovil GM za lastne potrebe, a tudi za druge kupce; za zdaj je znano, da naj bi te izdelke kupovali tudi Honda in ameriška vojska. V osnovi so razvili tri motorje: 180-kilovatnega za prednji pogon, 255-kilovatnega za prednji in zadnji pogon ter 62-kilovatnega za pomoč pri štirikolesnemu pogonu.

Gmc

V ponudbi bodo tri različice. Osnovna bo EV2, sledi EV2x, ki ima dodan štirikolesni volan, prilagodljivo podvozje in program za ''rakasto'' vožnjo (ta v kombinaciji s štirikolesnim volanom omogoča poševno vožnjo), najbogatejša pa bo EV3x, ki bo imela namesto dveh tri motorje, jekleno zaščito podvozja, program Extract Mode (način za najbolj ekstremen teren), odstranljive strešne panele, digitalen ključ in še marsikaj. Prvi dve različici imata dva motorja skupne moči 466 kilovatov in dosega več kot 400 kilometrov, zadnja pa tri motorje skupne moči 600 kilovatov in dosega preko 480 kilometrov. Slednja je uradno že naprodaj, EV2x pride spomladi prihodnje leto, osnovna EV2 pa spomladi 2024.

Mersko je EV, vsaj za tukajšnje pojmovanje, kolosalen: dolg 5,5 in širok 2,2 metra ima med osema skoraj 3,5 metra, a je obračalni krog v primeru štirikolesnega volana razmeroma majhnih 11,3 metra. Več kot prepričljivi so tudi podatki o terenskih zmogljivostih: vstopni kot je, odvisno od različice, od 41,5 do 49,7 stopinje, globina bredenja vode od 0,7 do 0,8 metra, hod koles pa kar 33 centimetrov.

Gmc

Lani so (znani ameriški trgovski mreži) dobavili le en EV, neiman marcus edition. Letos je v ZDA na voljo zgolj posebna, še bolj bogato opremljena različica od EV3x. To je edition 1, za katerega so, ker so prvi kontingent prodali v prvih desetihminutah, začasno prenehali sprejemati naročila oktobra lani. Odet je v posebno barvno kombinacijo, pogonu so namenjeni trije motorji skupne zmogljivosti 750 kilovatov, dosega pa je za 529 kilometrov. Ima kar 35-palčna kolesa, kamere pod vozilom in podobno, nekaj je seveda tudi ekskluzivne opreme.

Gmc

Hummer EV je na voljo kot terenski kombi ali kot pickup. V ZDA je uradna cena za oba enaka in se začne pri 80 tisoč dolarjih za različico EV2. Najdražji je edition 1 (106 tisoč), ki stane z dodatnim paketom Off-Road 111 ameriških tisočakov, a ta ni na voljo kot pickup.

Gmc

EV izdelujejo zelo počasi, le po dvanajst na dan, in ker je naročil že preko 80 tisoč, v ZDA pa prodajalci niso zavezani priporočeni maloprodajni ceni prodajalca, jih tam prodajajo za od 200 tisoč dolarjev naprej. Prvi, ki je prišel v Veliko Britanijo, je stal preračunano 370 tisoč evrov …

Gmc

Glasujte za slovenski avto leta 2023 in sodelujte v nagradnem žrebanju: V igri za naslov je kar 27 avtomobilov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta