Igral na vabilo evropskega združenja

MH
17.09.2018 18:10

Klarinetist in pedagog Slavko Kovačič nastopil kot edini Slovenec na 8. Evropskem festivalu klarineta na Madžarskem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavko Kovačič med nastopom v Györu
Osebni arhiv

Klarinetist Slavko Kovačič, ki je kot izredni profesor klarineta in komorne igre zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, opravlja pa tudi funkcijo prodekana za umetniško dejavnost, je izvedel recital na 8. Evropskem festivalu klarineta v Györu na Madžarskem. Na klavirju ga je spremljal izvrstni pianist Luca Ferrini. Sodeloval pa je tudi na dveh koncertih komorne glasbe, v orkestru klarinetov D'Addario and Friends in orkestru združenja evropskih klarinetistov ECA. Festival, ki ga je organiziral ECA v sodelovanju s Filharmoničnim orkestrom iz Györa, je bil od 28. do 31. avgusta.
Slavko Kovačič je eden najvidnejših slovenskih klarinetistov in pedagogov srednje generacije. Sedemindvajset let je že na sceni kot solist, kot klarinetist v orkestru in v različnih komornih sestavih. Po skoraj treh desetletjih je bil za pianistko Bredo Zakotnik prvi Mariborčan, instrumentalist na Mozarteumu v Salzburgu. 17-letnik je že igral v mariborskem opernem orkestru, kasneje pa v nekdanji Mariborski filharmoniji. Na mnogih področjih je dejaven. Od leta 2013, ko je imel recital na Svetovni konferenci klarinetistov z vsega sveta v Assisiju, niza mnoge izjemne dogodke v tujini: evropski kongres na Poljskem, evropski festival v Belgiji in v Italiji, povabljen je bil na prestižni festival ClarMeet, Porto'16 na Portugalsko. Lani poleti je bil na Kitajskem v več vlogah. Letošnje povabilo na Madžarsko je tudi del teh prestižnih dejavnosti. Je artist štirih mednarodnih podjetij, ki so mu ponudila sodelovanje in ga povabila pod svoje okrilje.
Krstno je izvedel okrog 40 skladb slovenskih in tujih skladateljev. Poleg vseh slovenskih orkestrov je sodeloval tudi s Panonskim orkestrom Gradec in orkestrom Academie Ars Musicae Celovec. Je član Slovenskega orkestra klarinetov. Veliko se posveča tudi komorni glasbi (Trio Musica Camerata, Trio Onix, Maister trio, Trio Tanguango, Spiri Art trio, Ensemble Arc-en-ciel, Sekstet klarinetov PanArs …). Z Maister triom in Slovenskim orkestrom klarinetov je zastopal Slovenijo na Evropskem srečanju ansamblov klarinetov Klarinetovanje 2004 v Ljubljani. Igral je s priznanimi domačimi in tujimi umetniki, kot so Irena Grafenauer, Stanko Arnold, Alois Brandhofer, Radovan Vlatković, Mate Bekavac idr. Redno vodi mednarodne poletne šole in delavnice za klarinet doma in v tujini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta