Ivo Mojzer: Vzponov ni brez padcev

Anita Kirbiš
10.02.2018 07:14

Avtobiografijo je glasbenik, ki je ponosen na to, da se je lahko s tem poklicem tudi upokojil, predstavil še svojim kolegom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Mojzer in Rok Ferengja 
Anita Kirbiš

Legenda slovenske glasbe, Mariborčan Ivo Mojzer, je konec januarja svojo avtobiografijo (soavtorica je Darja Kebe) Srečen je, kdor živi v Art kavarni hotela Piramida predstavil svojim prijateljem in glasbenikom. Prišlo je kar nekaj znanih imen iz glasbenega sveta: Barbara Kolarič, Rok Ferengja, Dragan Bulič, Jože Kobler, Rudi Šantl, Oto Vrhovnik, Ansambel Biseri ...
Glasba Mojzerja spremlja že vse življenje. Njegove največje uspešnice so zagotovo Ti si rekla sonce, Polnočni kavboj, Cifra - mož, Deček z ulice. Tudi knjiga nosi naslov po pesmi, ki jo je napisala znana tekstopiska Barbara Kolarič. Glasba ga je očarala že kot otroka, piše, usoden zanj pa je bil zagotovo božič leta 1956, ko ga je pod smrečico čakala harmonika in zapečatila usodo njegove glasbene kariere, saj je že po mesecu dni začel nastopati na javnih prireditvah. Harmoniki je že kmalu (pri 15 letih) pridružil bobne, ki so nato prevladali. Predvsem pa se je Ivo kmalu prelevil v odličnega vokalista.
V knjigi opisuje obdobje vse od petdesetih let do danes, kako je pri nas biti (samo) glasbenik. Ponosen je, da mu je to uspelo biti vse do upokojitve, čeprav ga je do sem vodila pot nenehnega odrekanja in trdega dela, tudi v tujini. V tem obdobju je sodeloval s številnimi domači in tujimi izvajalci, predvsem zabavne glasbe, in obredel dobršen del Jugoslavije, veliko časa pa nastopal v Nemčiji, Rusiji, Italiji pa tudi v Afriki. Ob tem ne taji, da je doživljal vzpone in padce.
S skupino Pepel in kri je stopil tudi na evrovizijski oder v Stockholmu, velikokrat je sodeloval na domačih festivalih (Slovenska popevka, Melodije morja in sonca, Popevka vesele jeseni). Ivo je danes srečen, da je doma, v Mariboru, in da lahko dela to, kar ga veseli, in to je glasba. Pred nedavnim je posnel videospot Srečen je, kdor zares živi. Napoveduje predstavitve knjige po vseh večjih krajih v Sloveniji, Deček z ulice pa je v teh praznoval svoj okrogli življenjski jubilej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta