Jamie Oliver z lastnim programom v boj za višje davke na sladkor

A.L.
16.04.2018 13:56

Oliver med drugim poziva k prepovedi oglasov za hitro prehrano pred 21. uro in k prepovedi prodaje energijskih pijač otrokom v vseh supermarketih po Veliki Britaniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Loftus

Kuharski mojster Jamie Oliver se zadnje čase aktivno posveča tudi zavzemanju za višje davke na izdelke, ki vsebujejo sladkor. Minuli petek je v Veliki Britaniji začel veljati višji davek na gazirane pijače in sladkor, Oliver pa si prizadeva, da bi ta bil še višji. Proizvajalci sladkih pijač Fanta, Ribena and Lucozade so vsebnost sladkorja že zmanjšali, Coca Cola za zdaj ostaja pri enaki količini.
Oliver med drugim poziva k prepovedi oglasov za hitro prehrano pred 21. uro in k prepovedi prodaje energijskih pijač otrokom v vseh supermarketih po Veliki Britaniji. V želji po povišanju davka na izdelke s sladkorjem je predstavil tudi svoj program, ki ga je poimenoval "11 point manifest". V enajstih točkah pove, kako preprečiti, da bi ljudje v velikih količinah kupovali izdelke s sladkorjem.
V enem od intervjujev je kuharski mojster dejal, da se sprašuje, ali je primerno oglaševati živila, ki vsebujejo veliko soli, sladkorja in maščobe, medtem ko število (pre)debelih otrok in odraslih narašča. Zbran denar, ki bi ga pridobili od povišanih davkov, bi Oliver namenil restavracijam z zdravimi zajtrki, šolam in športnim ustanovam.
Njegov predlog, da bi supermarketi mladoletnikom prepovedali kupovanje enrgijskih pijač,  sta že uresničili verigi Aldi, pri nas poznan pod imenom Hofer, in trgovska veriga Asda. Pri obeh velja, da je prepovedana prodaja energijskih pijač vsem, mlajšim od 16 let. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta