Katerega vitamina vam primanjkuje, če ste utrujeni, brez energije, prehlajeni?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
28.10.2020 07:43

Večina med nami vitamin C pozna po njegovi pomembni vlogi v imunskem sistemu. Ta vsestranski vitamin ima v organizmu še številne druge pomembne naloge in je zato neprecenljiv za zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Utrujeni in brezvoljni?

Redkokdo pomisli, da je morda utrujen in brezvoljen, ker mu primanjkuje vitamina C. Vitamin C namreč omogoča, da se maščoba v telesnih celicah pretvori v energijo. Z njegovo pomočjo pa nastajajo tudi živčni prenašalci, od katerih je odvisno tudi naše razpoloženje in psihično počutje. Dobra preskrbljenost z njim je zato koristna tudi pri hujšanju, saj zanj potrebujemo dobro in stabilno psihično počutje ter boljše izgorevanje presežnih maščob. Ne smemo spregledati tudi raziskave (C. H. Jeom in sodelavci, 2007), ki je pokazala, da veliki odmerki vitamina C izboljšajo tudi kakovost življenja rakavih bolnikov. Bolniki so bili manj utrujeni, duševno bolj živahni in imeli več apetita.

Z vitaminom C hitreje in učinkoviteje prebolevamo okužbe

Ob hudem in dolgotrajnem fizičnem ter psihičnem stresu zaloge vitamina C v telesu hitro skopnijo. Ljudje, primati in še nekatere živali ne morejo tvoriti vitamina C, ker so v razvoju izgubili encim za njegovo proizvodnjo, zato je preskrba z njim odvisna samo od vnosa s hrano. Živali ob boleznih proizvedejo veliko več vitamina C (koze vsaj petkrat več kot običajno), saj se potrebe po njem močno povečajo. Imunske celice namreč med okužbo proizvajajo velike količine prostih radikalov, ki uničujejo viruse in bakterije, ob tem pa hkrati poškodujejo in oslabijo zdravo tkivo gostitelja. Tako za zaščito tkiv kot za spodbudo imunskih celic telo potrebuje bistveno več vitamina C kot zdrav človek. Z eno ali dvema dodatnima limonama na dan, ki niti nista najboljši vir vitamina C, teh potreb telesa med okužbo ni mogoče zadostiti. To dokazujejo tudi raziskave pri prehladih, v katerih so uporabili premajhno količino vitamina C. Bolj pozitivne so bile tiste, kjer so večjo količino vitamina C med prehladom odmerjali v krajših časovnih intervalih, in ne samo enkrat na dan.

Večja in bolj stabilna preskrba z vitaminom C

Ker je vitamin C tudi neobstojen, se pogosto uniči že med dolgotrajnim transportom, med predelavo hrane in med kuhanjem. V izjemnih okoliščinah, ko nismo zdravi, potrebujemo veliko večje odmerke vitamina C od priporočenih. Pri tem je zelo zaželeno, da zagotovimo dobro preskrbo z njim ves dan. Njegova vsebnost v krvi in s tem dostopnost imunskim celicam hitro padeta, zato je v teh primerih prehrano bolje dopolnjevati s takimi dopolnili, ki zagotavljajo večurno delovanje in omogočajo, da se v telo vsrka večja količina vitamina C. Tem pogojem ustrezajo napredne oblike vitamina C v liposomih. Z njimi lahko dosežemo, da se naenkrat lahko absorbira skoraj enkrat več vitamina C od običajnega, ta pa se tudi dalj časa zadrži v telesu.

Liposomski Vitamin C Ascopoli 
Hiša Zdravja

Ascolip® - klinično preverjen liposomski vitamin C

Od oktobra 2020 je v Sloveniji na voljo Ascolip®, nov liposomski vitamin C, ki ga je razvila multidisciplinarna ekipa znanstvenikov iz Univerze za znanost in tehnologijo Wrocław. Iznašli so posebno Liposhell®tehnologijo, ki omogoča nastanek izredno majhnih in stabilnih liposomov z vitaminom C, brez uporabe alkohola (etanola). V 2019 so v ugledni reviji objavili tudi izsledke klinične študije liposomskega vitamina C Ascolip® in dokazali, da lahko z njihovimi liposomi v telo dostavimo veliko več razpoložljivega vitamina C, ki se počasneje izloča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.