Kocka večpredstavne odličnosti

Kdo bi si mislil, da je lahko prenosni domači projektor tako vsestranski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

»Imaš kak projektor na testu,« se vsako leto konec maja glasi vprašanje prijatelja, ki svoj rojstni dan praznuje ravno v času ene najpomembnejših nogometnih tekem sezone – finala Lige prvakov. Ker gre že za dve desetletji dolgo tradicijo, se seveda ne smem izneveriti. Včasih mi uspe bolje, drugič slabše. A letos sem bil zvezda, seveda takoj za projektorjem, od katerega nisem pričakoval presežkov – in nadvse vesel, da sem se motil.

Od prenosnih projektorjev, ki jih proizvajalci namenjajo rabi v dnevni sobi in otroških sobah, kakšen med njimi pa doda še to, da so primerni tudi za sestanke v sejni sobi, namreč ne pričakujem veliko. Moja letvica je namreč postavljena visoko, saj sem si v zadnjih desetletjih lastil že tri namenske, profesionalne, če želite, projektorje za hišni kino. In posledično sliko ter funkcionalnosti vsakega projektorja primerjam z njimi. Pošteno? Pošteno. Če želim podati oceno od 1 do 10, moram seveda vedeti, kako je videti desetka.

Hisense C1 – projektor presenečenj

Prvo presenečenje je že kockasta zasnova projektorja, ki po zunanjih merah ni tako kompakten kot nekateri konkurenti, ampak pod črto se to izkaže kot dobro, saj posledično pristaja na malo ali nič kompromisov.

Sploh če bo tam le občasno – npr. ob že omenjenih ogledih nogometnih tekem in drugih velikih športnih dogodkov, sicer pa ga bodo zelo verjetno »divje lastninili« otroci za ogled vseh živih vsebin.

Arhiv Naročnika

Hisense C1 je prenosljiv, pri čemer mu v največji plus štejem enostavnost nastavitve slike. Projektor popravek slike in ostrenje opravi s pritiskom na gumb povsem samodejno, pri čemer je avtomatika tako dobra, da ni nobene potrebe po ročnem popravljanju (priznam, sem šel v ročne nastavitve, a prav veliko izboljšav nisem dosegel). Nadvse sem se razveselil uporabniškega vmesnika, saj je enak kot v televizorjih Hisense, operacijski sistem VIDAA U6 je namreč med najbolj odzivnimi in preveden v slovenščino, ne manjka niti kopica slovenskih aplikacij, zato je povezovanje s tv-storitvami domačih ponudnikov otročje enostavno – le povežete ga s svojim uporabniškim računom. Pohvalno deluje tudi brezžična povezava, zato ni potrebe po dodatnem kablu.

Arhiv Naročnika

Ta mini projektor si res zasluži pridevnik pametni, posebej všeč mi je bila funkcija zatemnjevanja oziroma izklopa slike, ko je zaznal, da je v projicirnem polju objektiva »tujek«. Funkcija zaščite oči preprečuje, da bi odrasel ali otrok pogledal v lečo projektorja in si na račun relativno visoke svetilnosti (do 1600 lumnov) laserskega vira poškodoval vid.

Nadpovprečna slika in zvok

Mini projektorji me praktično nikoli niso prepričali s svojo sliko. Do sedaj. Hisense C1 pa prikazuje sliko ločljivosti 4K (3840 x 2160 pik), pri čemer diagonala projicirane slike sega od 165 do 762 cm oziroma 65 do 300 palcev, povedano v tv-merah. Na prostem smo tako napeli dve posteljni rjuhi in se na trenutke počutili, kot da smo na stadionu, jaz pa sem komaj čakal, da projektor prinesem v dnevno sobo, kjer sem ga preizkusil s trimetrsko diagonalo slike.

To je k sreči enostavno opravilo preko preprostega in zelo praktičnega daljinskega upravljavca, kjer standardni način slike, mimogrede spremenimo v kinotečnega, športnega itd.

Projektor, ki je tipa vse-v-enem in združuje polno funkcionalno platformo za pretakanje video in tv-vsebin, odlično pa se obnese tudi v vlogi večpredstavnostnega predvajalnika, ima seveda vgrajen zvočni sistem. Najprej oznaki Dolby Atmos nisem dajal namenil veliko pozornosti, a to se je hitro spremenilo – vgrajeni zvočni sistem, sestavljen iz dveh zvočnikov moči 10 W, vsekakor pusti dober vtis, posebej v primerjavi s konkurenti.

Arhiv Naročnika

»Ti, Miran, koliko pa ta igrača, stane,« sem dobil vprašanje. 1.999 evrov. Ni malo. A je hkrati res, da bi bilo utopično pričakovati, da bosta nadpovprečna slika in zvok mini laserskega projektorja na voljo za bistveno nižjo ceno. Odločitev je tako relativno preprosta – kupiti projektor Hisense C1 ali pa si privoščiti ogled kakšne tekme na bližnjem evropskem prvenstvu UEFA EURO 2024 v nogometu v Nemčiji v živo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.