(KOMENTAR) Bitka za Maribor

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
02.12.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Dvig cen energentov je najprej globalna okoliščina. A se ta že preliva v (mikro)lokalno okolje, v višje zneske na položnicah. Ni nepričakovano, da v tem delu ekonomija že pljuska tudi v politične arene. Morda na videz manj pričakovano je (bilo), da bodo stroški ogrevanja ekspresno zakurili že predvolilno mariborsko politično sceno. Torkov nadzorni svet je bil usoden za Alana Perca, dolgoletnega direktorja Energetike. Ko je želel šefom svetniških skupin, ki so sestankovali na povabilo župana Arsenoviča, razložiti, da ga imajo za grešnega kozla za dvig cen, so ga ustavili varnostniki. Da so njegovi sogovorniki nadzorniki, ki jih očitno ni prepričal o "nekrivdi", je bilo razumeti sporočilo županstva. To in nadzorni svet javnega podjetja sta dala vedeti, da je odletel zaradi napačnih poslovnih odločitev, domnevno špekuliranja z nakupom zemeljskega plina, zato je udarila realnost plinske borze. A zakaj je nadzorni svet, ki ga obvladuje župan, poteze potegnil (pre)pozno? In še minuli teden ni videl razlogov za Perčevo odgovornost za (pre)visoke cene? Ceno preigravanj bodo plačali občani. In občinski proračun. Perc in Arsenovič naj bi bila po nekaterih informacijah sprva dogovorjena, da bo direktor odstopil sam. Druga stran trdi, da je župan odstop zahteval. Javni holding, ki je ostal pod Lidijo Pliberšek kljub drugačnim napovedim razdeljen v fevde, ki jih kje še šerifovsko obvladujejo direktorji javnih podjetij, je sredi novih sprememb.

Kaj točno se je na relaciji Arsenovič-Perc, zasebno prijateljev, dogajalo vstran od javnosti, ne vemo, v vsakem primeru pa se zgodba v več razsežnostih - Perc napoveduje možen sodni epilog - nepovratno seli tudi na politično prizorišče. Zgodovina mariborskih političnih bojev, še razmeroma sveža, je povedna, ko gre za udarce po denarnicah. Maribor zaradi epidemičnih ukrepov za razliko od prestolnice ni "vstal". Visoke napetosti v Energetiki (ne)naključno sovpadajo s FB-pozivi na proteste, z zahtevami po županovem odstopu. Aktivacija Romana Križnjaka, dolgoletnega vodje Viol, ni brez ozadja. Še širši okvir: dvig cen - v MB-primeru rekorden v državi - je, tukaj Perc niti ni faktor oziroma sprožilec, odprl vrata stopnjevanja pritiska na župana, ki bo spet kandidiral. Maribor bo strateška fronta političnega boja v supervolilnem letu, ne le lokalno: na eni strani desnica z odstopljenim nekdanjim županom Kanglerjem, ki ima z mestom in predvsem političnimi igralci v njem neporavnane račune in jih je skušal poravnati že v zadnji županski tekmi, na drugi levica, ki v mestu nima (več) težkokategornikov, ki bi bili sposobni širše mobilizirati volilno telo ali bi imeli za Maribor operacionaliziran politični program in volilne strategije. Nekje vmes pa "nikogaršnji" župan, na zadnjih županskih volitvah sicer kandidat SMC, ki se je vmes premaknila v provladno politično kompozicijo Povežimo Slovenijo, kjer je eden od vodilnih ravno Kangler. Danes državnega sekretarja na ministrstvu, pod katerega sodi represivni aparat, prvenstveno zanimajo volitve v DZ, a Maribor bo za rezultat teh na teh zelo pomemben.

Desnica za Ljubljano in še nekatera urbana središča ve, da jih ne more "osvojiti". Je pa aktualna oblast v zadnjih tednih prevzela pomembne gospodarsko-finančne centre moči v Mariboru: padel je Boris Sovič, tudi od torka je vodstvo DEM, že od prej Pošte in tako naprej ... Domnevamo lahko, da je ravno Maribor locirala kot mesto, kjer lahko odreže večji volilni delež. Zato so zadnje eksplozije napetosti na pogon zemeljskega plina šele začetek vročine, ki bo kljub zimi zajela drugo največje mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta