Ksenija Benedetti: Bilo je vseh vrst ljudi, veste

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
22.04.2018 19:02

Predsednik države je bil presenečen, da po osemnajstih letih gre. Šefinja Protokola Republike Slovenije ne bo političarka, čeprav misli, da bi bila pravičen despot. Učiti protokol, to je spoštovanje, to poklicanost čuti vsak dan bolj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ksenija Benedetti: "Tudi naš protokol je neviden. Na posnetkih bolj pogosto vidite kakšne nediplomatske diplomate, ki so takoj ob predsedniku, kadar je tam kamera. Ksenije Benedetti ni tam."
Robert Balen

Letošnjo jesen se Ksenija Benedetti poslovi od Protokola Republike Slovenije, vodi ga osemnajst let. Začela je, ko je bil premier pokojni Andrej Bajuk. Obisk ameriškega predsednika Billa Clintona v Sloveniji je takrat zgrešila za dva meseca, George Bush je bil dvakrat v Sloveniji, kar je šefinja Protokola. Vladimir Putin trikrat. Pod streho koprske Pedagoške fakultete bo v svoji novi etapi v Ljubljani vodila Akademijo za protokol. To bo intenzivni trening poslovnega protokola, zaključen s certifikatom. To ima zdaj za svoje poslanstvo. Protokol Republike Slovenije je služba, delo, ki ga opravlja maksimalno, ni pa poslanstvo, ponovi, preden gre učiteljem mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem predavat protokolarna pravila. Tudi ni res, pove v smehu, da je državni protokol, to po definiciji nevidno filigransko opravilo, naredila viden: "Tudi naš protokol je neviden. Na posnetkih bolj pogosto vidite kakšne nediplomatske diplomate, ki so takoj ob predsedniku, kadar je tam kamera. Ksenije Benedetti ni tam. Mnogi me celo vprašajo, ali sem še v Protokolu, ker da me nič več ne vidijo."
Koliko ima s tem, da menjate službo, ker bi radi doživeli še kaj drugega, to, da ste dve leti soproga igralca Borisa Cavazze, srečno poročeni. Je kaj vplival?
"Neposredno ne. Vedno me v vsem podpira. Sama sem bila vedno bolj prepričana in zdaj sem vsak dan bolj prepričana, da je čas, da se umaknem iz tega okolja. Tja, kjer mi morda ne bo treba biti vsak dan v kostimu. Predvsem pa si, po vsem, kar sem doživela, želim ljudi skozi protokolarna pravila učiti spoštovanja. To pa čutim kot svoje poslanstvo. Če bom vsaj enemu malo odprla oči, obudila empatijo, bo to zame uspeh."
Ampak umik. Kakor da boste odšli s fronte?
"Umik od stresa in tako velike odgovornosti. Vsak dan bi bilo mogoče, da bi zaradi kakšne napake prišli na prvo stran časopisa. Da bi se nekaj zgodilo. Ta svoj težki nahrbtnik sem ves čas skrbno nosila in rada bi ga odložila."

"Vsak dan bi bilo mogoče, da bi zaradi kakšne napake prišli na prvo stran časopisa."
Robert Balen
Pod vsemi šefi države je vodila državni protokol. Pod vsemi premierji od leta 2000, pod vsemi predsedniki državnega zbora od takrat. Fotografija je iz 2006.
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta