Mariborska dopinška afera: Tekačema na dolge proge grozi pripor

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
05.04.2018 17:16

Boris Špes in Igor Šalamun, ki sta bila včeraj v središču odmevnih hišnih preiskav v Mariboru zaradi sumljivega trgovanja s preparati, ki lahko služijo kot športno poživilo, sta še vedno v policijskem pridržanju. Policija o ugotovitvah preiskave jutri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kriminalsti bodo mariborska tekača Borisa Špesa in Igorja Šalamuna privedli pred preiskovalnega sodnika na Okrožno sodišče v Maribor. 
Vesna Lovrec

Boris Špes in Igor Šalamun, ki sta bila včeraj v središču preiskave zaradi dopinške afere v Mariboru, sta noč prebila na policijski postaji. Tožilstvo bo očitno za oba terjalo pripor. Anita Kovačič Čelofiga iz mariborske policijske uprave je namreč Večeru odgovorila: "Oba osumljena sta v pridržanju in bosta po zaključenem postopku na policiji privedena k preiskovalnemu sodniku." 

Predpisana kazen do deset let zapora

Ker so policisti Špesu in Šalamunu prostost odvzeli včeraj zgodaj zjutraj, policijsko pridržanje pa sme trajati največ 48 ur, je pričakovati, da ju bodo kriminalisti pred preiskovalnega sodnika privedli že nocoj. A ni nujno, da ju bo  danes tudi že zaslišal. Sodnik lahko namreč odredi sodno pridržanje, ki sme prav tako trajati 48 ur, in šele potem razpiše priporni narok.
Kriminalisti so bili Špesu že več mesecev na sledi. Zaposlen je v  Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na pljučnem oddelku na Pohorju, na delovnem mestu diplomiranega zdravstvenika v negovalni enoti. 

Bila sta profesionalna tekača

Tako Špes kot Šalamun sta bila v preteklosti profesionalna tekača. Špes je tekmoval v teku na 1500 metrov, Šalamun je bil odličen v gorskem teku, zdaj v Atletskem društvu Štajerska Maribor trenira skupino rekreativnih tekačev, med katerimi je tudi Špes. Vodstvo društva se je že včeraj odzvalo na očitke zoper njihova člana. Od njunih dejanj so se ogradili, predsednik društva Darjan Murko pa je poudaril, da ima klub ničelno toleranco do dopinga. Napovedal je, da se bodo nemudoma pogovorili z osumljenima in da bodo na pogovor poklicali tudi ostale tekače iz skupine rekreativcev. Z osumljenima klub seveda še ni mogel priti v stik, glede na to, da nista na prostosti, se je pa vodstvo še isti dan sestalo s skupino atletov na dolge proge, ki so trenirali pod Šalamonovim vodstvom in tudi ti atleti so se ogradili od dopinške afere. "Člani skupine so presenečeni nad domnevnimi očitki zoper Šalamuna in Špesa, saj takšnih dejanj v času treniranja ni bilo zaznati. Dejanj osumljenih posameznikov ne poznajo in jih posledično ne morejo komentirati, so pa v vseh pogledih pripravljeni sodelovati s pristojnimi organi," je vodstvo kluba o ugotovitvah na sestanku povzelo na svoji spletni strani in napovedalo, da bo primer v skladu s pravilnikom društva obravnavala disciplinska komisija Atletskega društva Štajerska, nakar bo na podlagi njenih ugotovitev in ugotovitev policije ter tožilstva o nadaljnjih ukrepih na izredni seji odločal upravni odbor društva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta