Meme ekonomija

19.08.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bitpanda

Ste ta teden že preverili, katere meme delnice morate imeti v fokusu, če želite obogateti? Ali pa vsaj zaslužiti. Pa tudi, katere od novonastalih kriptokovancev morate kupiti, da bi oplemenitili stanje na svojem bančnem računu? Nič zato, če niste. Lahko preverite tudi na Tik Toku. Ali pa na katerem drugem družbenem omrežju, tudi forumu.

Informacije, ki ste jih svojčas poiskali pri na primer Ljubljanski borzi ali Banki Slovenije, vam lahko danes domala v realnem času - ali morebiti celo (špekulativno) v prihodnost - kar preko zasebne skupine v Telegramu ali kateri drugi aplikaciji z od začetka do konca šifrirano komunikacijo posreduje tudi DragonX, IceMaster0x ali kateri drug uporabnik zvenečega uporabniškega imena.

​Če še zmeraj skušate razumeti, o čem je govor, vas lahko pomirimo tudi, da ne bo nič narobe, če še niste kupili katere od tako imenovanih "hype" valut, pa čeprav jih je zdaj že kakšnih 70.000 in čeprav jih vsak dan nastane na ducate novih. Kajti tako kot se Klaytn, Chiliz, Helium, Cookie Coin, Pluto Coin, celo Idiot Coin in drugi pojavljajo, tako tudi izginjajo. Tistih, ki nastajajo medtem, ko berete te vrstice, že čez nekaj tednov najverjetneje ne bo več. Pa čeprav je na primer slogan kovanca AstroCake precej zaupanja vreden: "Ustvarjen pred 5 minutami. VAREN." Te valute so seveda dobile ime po evforiji, ki jo ustvarjajo in jo nekateri označujejo za najtežje razumljivo finančno norijo vseh časov ter jo primerjajo celo s tulipanomanijo v 17. stoletju, prvim zabeleženim špekulativnim mehurčkom v zgodovini. Ampak tedaj so vlagatelji na koncu ostali z vsaj nekaj tulipani. Česar za norijo kriptokovancev, ki so pravzaprav brez vrednosti, investitorji in upravljavci tveganega kapitala pa kljub temu "padajo nanje", ni mogoče reči. Kajti "hype" valute veljajo za špekulativno področje kriptovalut, ki so v razmerju do tradicionalnih valut - čeprav se zdaj tudi te digitalizirajo - že tako špekulativne.

In nova investicijska runda v avstrijsko Bitpando, spletno platformo za trgovanje s kriptovalutami, je ob dejstvu, da je vrednost podjetja v zgolj petih mesecih zrasla z 1,2 na 4,1 milijarde, le še eden v vrsti dokazov o spremenjeni ekonomski krajini. Razlog za rast vrednosti Bitpande: norija okoli meme delnic. Okoli nečesa, česar ne boste našli v učbenikih o financah, pa tudi marsikateri izkušeni bančnik bo ob omembi le zastrigel z ušesi. Meme (izgovarjava: mim) delnice so tiste delnice, katerih vrednost se ne povečuje zaradi uspešnosti podjetja, temveč zaradi viralnosti okoli njih na družbenih omrežjih, kot je omrežje Instagram, in forumih, kot je Reddit. Verodostojni viri, kajne? Rezultat: precenjenost in skokovita rast cen v kratkem času. Posledica? Skoraj gotovi zlomi njihovih vrednosti. A to (očitno?) ne zmoti nove generacije investitorjev, ki jih viralnost, špekulativnost in splošna evforičnost ženejo v novo ekonomsko (meme) realnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta