Miro Cerar: Nastala bo še hujša, radikalizirana opozicijska drža

Miro Cerar, predsednik vlade v odhajanju in predvidoma novi minister za zunanje zadeve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
G
ospod predsednik, poslavljate se od premierske pisarne v Gregor
čičevi in se predvidoma selite v Mladiko, na sicer prestižno pozicijo zunanjega ministra. A je vendarle to za vas boleč, travmatičen trenutek, da izgubljate premiersko funkcijo?
Kam boste šli na prvi uradni obisk kot zunanji minister? Je na vrhu vaših želja Washington, kamor vašemu predhodniku Karlu Erjavcu v zadnjih več kot šestih letih ni uspelo? To je tudi vprašanje o uravnoteževanju odnosov z ZDA.
Med dosežki vlade ste omenili tudi zagotavljanje varnosti, a bi vas na tem mestu izzvali z ugotovitvijo, da zapuščate Marjanu Šarcu slabe razmere na področju nacionalne varnosti. Videli smo urjenje nekakšne paravojaške enote v štajerskih gozdovih, kar nas je spomnilo, da sta vojska in policija kadrovsko izčrpani, slabo opremljeni, osrednja obveščevalna služba pa še vedno uradno stavka, čeprav opravlja z zakonom določene naloge.
Bodimo konkretni. Govorimo o izjavah SDS?
Menite, da bi potrebovali tudi notranjo varnostno-obveščevalno službo za zagotavljanje ustavnega reda, denimo po vzoru Nemčije?
V času nastajanja vlade smo se soočili tudi z drugo vrsto političnega ekstremizma, in to iz vrst zunaj vladne partnerice nove koalicije. Kako razumete besede, ki so prišle iz Levice, denimo "grožnja" Mihe Kordiša o "nacionalizaciji" ali pa izjava Luke Mesca, da je selitev dobička v bolj predvidljivo poslovno okolje "davčna utaja"?
Želite povedati, da so bili tudi odzivi gospodarstva, Slovenian Business Cluba in GZS, preostri, glede na to, da še nimamo vlade?
Vendar je gospodarstvenike sprva vznemirila dikcija v koalicijski pogodbi, da bodo osebni prihodki iz kapitala in rent vključeni v osnovo za odmero dohodnine.
Da bo debata o davkih še vroča, kaže tudi naslednja poteza vaše nesojene koalicijske partnerice NSi, ki napoveduje, da bo ta teden v parlamentarno proceduro vložila paket zakonov za izboljšanje poslovnega okolja, manjšo obdavčitev dela in debirokratizacijo.
NSi je kot ključni razlog za umik iz pogajanj navedla obremenjene odnose med strankami nekdanje, torej vaše koalicije. Kako si predstavljate sodelovanje v koaliciji petih strank v manjšinski vladi, kjer so odnosi med ključnimi akterji obremenjeni še iz iztekajočega mandata?
Osrednje sile nove koalicije nekako predstavlja sredinski blok, stranke LMŠ, SMC in SAB, ki jih bosta vodila dva nekdanja premierja in novi predsednik vlade. Menite, da bi se do konca tega mandata lahko združili v eno močno politično stranko liberalne usmeritve?
Kakšno opozicijo pričakujete v novem mandatu? Dovolite našo oceno, da bomo imeli v parlamentu neprimerno bolj izkušeno in uigrano opozicijo z zmagovalko volitev SDS na čelu kot pa v poziciji in v vladi.
Vedel je, da ne želite z njim sodelovati. Saj vam je vsem poslal pismo in povabil na pogovore.
Torej je bila Janševa velika taktična napaka, da ni prevzel mandata?
Vaša stranka želi biti tudi glas gospodarstva. Močno ste si prizadevali dobiti gospodarski resor, kritiki pa vam očitajo, da vam gre pri tem v prvi vrsti za obvladovanje kadrovanja v državnih podjetjih.
Nadzornike pa imenuje politika.
Zakaj ste se odpovedali ministrstvu za infrastrukturo, pod katerega spada gradnja drugega tira Divača-Koper, ki je osrednji infrastrukturni projekt vaše vlade, ki pa se še ni začel graditi? Prve lopate v vašem mandatu niste zasadili, zakaj dela pri tako pomembnem projektu niste nadaljevali?
Tudi ministrski kandidat Samo Fakin verjetno ni po vaših željah. Vemo, da je imela SMC težave z njim na čelu zdravstvene zavarovalnice.
Kako si predstavljate pogajanja z javnim sektorjem, ki so zaradi predčasnega konca vašega mandata spodletela? Pa ob tem, da je premier Šarec že umaknil svojega ministrskega kandidata za javno upravo, ki je na zaslišanju pustil zelo slab vtis.
Na vašem novem delovnem področju, ministrovanju na zunanjih zadevah, bo najpomembnejša stvar implementacija arbitražnega sporazuma. Marsikoga je zmotila dikcija v koalicijskem sporazumu, da bo koalicija razrešila odprta mejna in druga vprašanja s Hrvaško, pri čemer je seveda mejno vprašanje s Hrvaško razrešeno z arbitražno razsodbo.
Obljubili ste, da boste vodili usklajeno zunanjo politiko, opozicija pa vam je očitala, da so štiri stranke nasprotovale vložitvi tožbe. Boste odstopili v primeru neuspešne sodbe v Luksemburgu?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta