Na račun starejših

Rozmari Petek
26.01.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ko človek sreča 81-letno Marijo, ki v dotrajani hiši skrbi za svojega bolnega sina, se ti zasmili v dno duše. Prvi pogled razkrije, da s sinom vsak dan bijeta bitko za osnovno preživetje. Po nekaj izmenjanih besedah opaziš, da ženička kljub stiski z odprtim srcem zaupa vsem ljudem in z nasmehom na obrazu spet vsakomur odpre vrata svojega, četudi bornega doma. Je tipična skromna babica iz kakšnega realističnega romana. Hkrati pa idealna tarča za brezsrčne ponudnike raznih prehranskih dopolnil. Ni je težko prepričati, da ponujaš čudež. Lepo ji govoriš, ji izmeriš pritisk, sladkor, da te res mirno zamenja za zdravstvenega delavca in končno podpiše 830 evrov vredno obsodbo.

Še lažje tarče so dementne osebe, ki so ob dopoldnevih brez nadzora. Nekateri upokojenci so trši oreh, a tudi te se da streti. Takšne naflancaš, da je ta vrhunski izdelek zgolj zdaj tako "poceni" zato, ker je sofinanciran s strani Evropske unije. Če ti uspe, da vsaj prvih 14 dni zavedeni kupci ne podvomijo o tvojih argumentih, si na konju, ki ga lahko jezdiš še leta, dokler na sodišču iz teh ubogih ljudi ne iztisneš zadnjega evra. Zakonodaja namreč omogoča, da si ob nakupu izdelka na domu lahko v 14 dneh premisliš, kasneje ne. Pa četudi je šlo pri prodaji za več kot očitno zavajanje. Če pa zavajanje končno potrdita tudi tržni in/ali zdravstveni inšpektor (tisti upokojenci, ki se jim, večinoma s pomočjo svojcev, uspe pritožiti na omenjena inšpektorata, so sicer sila redki), to na samo poslovanje družb, ki služijo na račun starejših, ne bo bistveno vplivalo. Največja kazen, ki si jo lahko prislužijo, je tri tisoč evrov, kar se pri skoraj dveh milijonih evrov prometa ne pozna kaj dosti. Kriminalistom in tožilcem pa se, kot je trenutno videti, s takšnimi primeri niti ne da resneje ukvarjati.

Večinoma namreč uradniki zamahnejo z roko, češ, kaj so pa bili kupci neumni in so se pustili nasankati. A kako zavrniti prijazen klic, ki ponuja zastonj preglede v časih, ko je do zdravnika sploh težko priti? Kako reči ne pregovorno odrešilnim brezplačnim kapljicam vitamina D? Bistvo sploh ni v tem, ali izdelek deluje ali ne, temveč v zavajajoči praksi, zavoljo katere starostnik soglaša z nakupom. In to bi morale prepoznati vse institucije. Tako pa država takšnim podjetjem in podjetnikom omogoča, da lahko vsak mesec odprejo novo podjetje. Sploh v aktualnem času, ko je starejše toliko bolj strah za svoje zdravje, so se podobna podjetja razrasla kot plesen v vlagi.

Najhuje pri vsem je, da si zavedeni kupci predragega dopolnila ne morejo prav nič pomagati. In ker nimajo denarja za dobrega odvetnika, ki bi za razliko od denimo kriminalistov le znal dokazati nepošteno poslovno prakso, bodo kljub vračilu izdelka morali v celoti poplačati svoj dolg. Z obrestmi in sodnimi stroški vred. Pa naj še kdo reče, da je zakon na strani šibkejših.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta