Ne želite razjeziti Hrvatov? Znani tuji bloger je pripravil seznam tem, ki se jim na Hrvaškem raje izogibajte

A.L.
05.10.2024 08:13

Kanadčan je malce za šalo in malce zares pripravil seznam, ki se na raznih forumih pojavlja še danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Frank G. je popotniški bloger, ki je že pred desetletjem ustvaril seznam tem, ki jih raje ne načnite, če ne želite razjeziti Hrvatov. Kanadčan s stalnim naslovom na Hrvaškem je s svojim izborom marsikoga nasmejal, njegovi predlogi pa se na raznih forumih pojavljajo še danes.

Prvi Frankov nasvet je, da ob obisku Hrvaške domačinom ne skušajte dopovedati, da je Hrvaška Balkan. "Čeprav drži, da bi Hrvaška lahko bila geografsko del Balkana, Hrvati pogosto poudarjajo, da kulturno in zgodovinsko nimajo veliko skupnega z ostalimi balkanskimi državami." Takšna opazka lahko vodi do dolge in neprijetne razprave, je prepričan bloger.

Po besedah Franka G. Hrvati ne marajo, da njihovo državo uvrščate med države vzhodne Evrope. Domačini vam bodo pojasnili, da je Hrvaška kulturno in zgodovinsko del Srednje Evrope in geografsko pripada jugovzhodni Evropi. Dodatno bloger svetuje, da Hrvaške ne poimenujete kot nekdanje Jugoslavije, saj je od osamosvojitve minilo že toliko časa.

Če boste s Hrvati načeli temo o kulinariki, čevapčičev ne hvalite kot hrvaške nacionalne jedi, svetuje bloger. Čeprav čevapčiče ponujajo številne hrvaške restavracije, Hrvati pogosto poudarjajo, da ta jed izvira iz Bosne in Hercegovine.

Od kulinarike še k pijači. Frank G. svetuje, da Hrvatom ne polnite kozarcev z alkoholno pijačo, brez da bi jih prej za to vprašali. V hrvaški kulturi se pričakuje, da vsak pije po lastni presoji, zato je steklenica na mizi, iz katere si vsak natoči toliko, kot mu ustreza. Polnjenje kozarca brez vprašanja pa se zato lahko zdi nespoštljivo.

Morebitnemu konfliktu se boste po mnenju Kanadčana izognili tudi, če ne boste načenjali teme o tem, da sta hrvaščina in srbščina enaka jezika. Opozarja, da kljub podobnosti obstajajo pomembne razlike, ki jih Hrvati cenijo in radi tudi poudarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta