V obalnih mestih je lahko dostopen in je morda tudi večji problem kot droge: "Ležijo po ulicah in ne vedo zase"

M.R.
26.08.2024 11:08

Specializirane trgovine za prodajo alkohola so na Hrvaškem trend, še posebej v obalnih krajih, zdaj pa so postale tudi težava, ker je alkohol lažje dostopen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V središču Splita so prodajalne strateško razporejene.
Profimedia

Ekipa hrvaške televizije Nova poroča, da so v teh prodajalnah z alkoholom na voljo vse vrste pijač. V središču Splita so te trgovine strateško razporejene, odprte pa so do poznih nočnih ur. Predsednik enega izmed hrvaških združenj anonimnih alkoholikov je dejal, da tudi ob 4. uri zjutraj naleti na ljudi, ki se sprehajajo in pijejo. "To je prizor, ki ga ne morete zaželeti nikomur. Mlada dekleta ležijo na ulici, vidijo se njihovi intimni deli teles, ne vedo zase, niti kje so in kdo so," je opisal. Televizija ga ni imenovala in je njegov obraz tudi zakrila.

Nova še poroča, da je ministrstvo za gospodarstvo povsem ignoriralo javni poziv splitskega župana Ivice Puljaka, da se prodajalnam alkohola zapove zapiranje v zgodnjih večernih urah. Ministrstvo je odgovorilo le, da delovni čas odreja trgovec sam.

 

Splitski župan je zaradi zgoraj opisanih prizorov tudi zahteval, da bi v samem centru mesta zaprli nočne klube. "Nisem proti nočnim klubom, vendar pa ima vse svojo mejo, to pa je prešlo vse meje," je povedal predsednik združenja anonimnih alkoholikov. Televizija Nova pri tem navaja, da je zastrašujoče, kako nizka je že starost odvisnikov od alkohola. "Dobesedno gre za otroke, ki jih starši pripeljejo na zdravljenje," navajajo. 

Zaradi posledic pitja alkohola v bolnišnicah in združenjih ozdravljenih alkoholikov pravijo, da je odstotek tistih, ki pridejo po pomoč, glede na lansko leto zrasel za skoraj tretjino. 

"Alkohol ni prepovedan, ker je lahko dostopen, pa je morda celo hujši problem od drog," opozarjajo združenja ozdravljenih alkoholikov, ki jih še navaja hrvaška televizija Nova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta