Nov krč

23.08.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Polno parkirišče in vrsta pred vhodom. Dosledno se namreč preverja pogoj PCT, ali drugače, na prireditev se zdaj pride pol ure prej. Tako tudi na sejme, ki pa jih v zadnjem času ni bilo veliko. V resnici je kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni prvi večji in večdnevni sejem od začetka epidemije marca lani. Da je bilo odločitev težko sprejeti, da je bilo precej negotovosti, a da so veseli, da so vztrajali, so na uvodni proslavi povedali organizatorji. To sta tradicija in poslanstvo, ki ga namesto njih ne bo opravil nihče drug, je dejal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Tudi vsi obiskovalci so se z veseljem sprehajali po halah in razstavnih prostorih. Si ogledovali živali, razstavni vrt ter traktorje in drugo mehanizacijo.

"Da se spet malo srečamo, vidimo, kaj se na našem področju novega dogaja, in poklepetamo v živo," so ponavljali razloge, zakaj so prišli. Kar celotna industrija srečanj je tista, ki je bila v korona času najbolj prizadeta. To poletje se je dejavnost končno nekoliko sprostila, a je že spet v krču. Bliža se jesen in okužbe dnevno naraščajo, zato se mnogi bojijo, da ne bo Agra le prvi sejem letos, pač pa morda tudi eden od zadnjih. Že za september je v Celju napovedana poslovno-sejemska prireditev MOS. Za zdaj kaže, da tradicionalni obrtni sejem vendarle bo, a ob hitri spremembah se lahko vse še spremeni. Če ne drugega, obseg, kar pa je za tako dejavnost zelo občutljivo. Razstavljavci prihajajo s celega sveta, na ta dogodek se pripravljajo po leto dni, in okoliščine, ki se spreminjajo iz dneva v dan, tudi le nekaj dni pred izvedbo, niso le stresni, pač pa tudi finančni šok.

Negotovost, ki je postala stalnica, organizatorje sili v odločitve, ki slonijo na predvidevanjih in velikih tveganjih - zdaj se že izogibajo organizaciji v dvoranah. Na prostem je namreč še nekaj svobode, v zaprtih prostorih pa je omejitev in ovir bistveno več. Vstopnic za jesensko in zimsko dogajanje zdaj praktično ni. Številni se že odločajo za preklic ali prestavitev festivalov in koncertov za nedoločen čas. Z vsako novo zaostritvijo pokličejo razjarjeni obiskovalci, ki želijo denar nazaj, saj so vstopnico kupili, ko PCT-pogoj ali maska še ni bila obvezna.

Čeprav se je država v interventnem zakonu spomnila tudi na industrijo srečanj, pa za zdaj pomoči iz tega naslova še ni. Možnost, da bi lahko organizatorji dobili delno povrnjene stroške za dogodke, ki jih zaradi višje sile niso mogli izvesti, za zdaj še ne pride v poštev, saj jo lahko koristijo le, če in ko je dogodek prepovedan z odlokom. Za odpovedi se zdaj odločajo iz strahu pred izgubami oziroma bilance pod črto, ko stroški krepko prekoračijo prihodke.

Ko smo v prejšnjem letu napovedovali prihodnost, so številni že govorili o poletju z nešteto dogodki. Nekaj jih je sicer bilo, a daleč od eksplozije. Na to organizatorji morda lahko upajo vsaj naslednje poletje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta