Od ulice do volišč

13.10.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Vedno bolj diši po volitvah. Obrambni minister Matej Tonin je pred dnevi presenetil z izjavo, da so predčasne volitve po novem pogojno sprejemljive tudi za NSi. Ta je po vzoru SDS slovenska mesta in vasi v zadnjih dneh dobesedno prelepila z jumbo plakati, na katerih pozirajo njihovi ministri. Iz preteklosti smo se naučili, da ljudem vsega ne moremo povedati v zadnjih dveh tednih pred volitvami, pravijo v stranki. Drži, v NSi se verjetno precej dobro spominjajo usodnih volitev leta 2008, ko so nepričakovano izpadli iz parlamenta. Takšne napake zdaj ne nameravajo ponoviti za nobeno ceno. Vzporednice se namreč ponujajo kar same od sebe. Pred volitvami 2008 je bila NSi del prve Janševe vlade, danes pa sodeluje v njegovi tretji vladi, ki se ne more pohvaliti s pretirano priljubljenostjo. Tega se verjetno zaveda tudi sam šef SDS, ki je v zadnjih tednih zelo aktiven tudi na terenu. Janša namreč v družbi strankarskih veljakov obiskuje slovenske regije, kjer se volivcem kot po tekočem traku že predstavljajo evidentirani kandidati za poslance. Medijska mašinerija SDS, ki je ne predstavlja samo Nova24TV, pa z razvejeno mrežo lokalnih portalov dobiva nove dimenzije.

Po kuloarjih se govori, da predčasne volitve mikajo tudi Janšo, a šele naslednje leto oziroma po koncu predsedovanja Svetu EU. Kakšen način bi izbral za sestop z oblasti, ni znano. Odstopil bržkone ne bo, lahko bi vezal zaupnico na katerega od zakonov, najpomembnejše za Janšo pa bo, da ob takšnem scenariju v javnosti izpade kot žrtev. Njegovih namer se zavedajo tudi v levi opoziciji, kjer medtem še naprej pritiskajo na vlado. Včeraj so napovedali novo interpelacijo, na njihovem radarju se je znašel notranji minister Aleš Hojs, ki je tudi prvi razkril, da se tudi v SDS pogovarjajo o predčasnih volitvah. Poteza Levice, da je treba interpelirati Hojsa, je nekaterim znotraj KUL najprej dvignila pritisk, a so nato strnili vrste v podporo interpelaciji. Kako dolgo bodo lahko skupaj vzdržali s takšnim tempom, pa je že drugo vprašanje. Nedavno so sicer sklenili sporazum o povolilnem, ne pa tudi o predvolilnem sodelovanju. Bolj ko se bodo bližale volitve, več bo soliranja, tako znotraj KUL kot v Janševi vladni koaliciji.

Medtem ko leva opozicija in protestniki na ulicah zahtevajo predčasne volitve, pa si teh zagotovo ne želijo tisti, ki se na politični sceni borijo za drobtine ali obstanek. Desus še vedno ne ve, ali je koalicijska ali opozicijska stranka, v zadnjih mesecih pa še vedno niso našli odgovora na vprašanje, ali naj se odpovedo svojim poslancem ali ne. Rednih volitev bi si zaradi konsolidacije oziroma povezovanja verjetno želeli tudi v koalicijski SMC. Tu so še novi stari igralci, na primer nekdanja predsednica Desusa Aleksandra Pivec, ki se pritožuje, da je z novo stranko naletela na medijsko in politično blokado. Da ga mediji blokirajo, trdi tudi Zoran Stevanović, ki so ga na politično prizorišče naplavili shodi nasprotnikov ukrepov za zajezitev covida-19. Nesojeni kranjski župan ne skriva apetitov, da bi glasove s protestov prelil v glasove na volitvah. Eno temeljnih vprašanj naslednjih mesecev bo, komu, če sploh komu, bo uspelo politično nagovoriti jezne, nezadovoljne, frustrirane, od epidemije utrujene ljudi. Mnogi so ta hip na ulicah, pot od tam do volišč pa ni kratka. Nasprotno. Velikokrat ostanejo med neopredeljenimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta