Odpuščene delavce Adienta bi lahko zaposlili v jeklarskih podjetjih Skupine SIJ. Koliko in na katerih delovnih mestih?

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
15.04.2021 10:15
Ena od možnosti po zaprtju proizvodnje v slovenjgraškem Adientu bo tudi ravenska lokacija Slovenske industrije jekla
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metal Ravne, proizvodnja
Tomo Jeseničnik

Ena od možnosti za prezaposlitev zaposlenih v slovenjgraškem Adientu bo ob odpuščanjih 430 delavcev tudi v koroških jeklarskih družbah, kjer bi ob pomanjkanju kadra lahko že takoj zaposlili vsaj 30 delavcev, predvsem v proizvodnji in vzdrževanju. "Skupina SIJ lahko uspešno pripomore k reševanju problematike, zato se je že povezala z družbo Adient. Skupaj iščemo najbolj učinkovite rešitve za zaposlitev delavcev, katerih znanja, veščine in izkušnje potrebujemo v tudi v SIJ Metalu Ravne in v SIJ Ravne Systems, največjih koroških družbah Skupine SIJ," so sporočil iz SIJ-a.

Obe družbi bosta lahko delavcem ponudili delo v proizvodnji in vzdrževanju, torej tehničnim profilom od tretje do pete stopnje izobrazbe (strojni tehnik, elektrotehnik, mehatronik, metalurg, ključavničar, kovinar, pomočnik v tehnološkem procesu), pa tudi delo na drugih delovnih mestih v proizvodnji. Organizirali bodo sicer še več aktivnosti, s katerimi bodo delavce povabili k sodelovanju, nekaj razpisov za delovna mesta pa je že aktualnih.

Direktor SIJ Metala Ravne Borut Urnaut je ob tem poudaril, da sistematično razvijajo strokovne kompetence zaposlenih v proizvodnji in spodbujajo razvoj. Skupina SIJ, ki na koroški lokaciji zaposluje okoli 1600 delavcev, namerava do leta 2025 za naložbe v nadaljnjo rast in razvoj nameniti več kot 300 milijonov evrov, še poudarjajo.

Med možnostmi za več zaposlitev po izgubi delovnih mest je sicer že bilo omenjeno tudi velenjsko Gorenje. Podobno kot v ormoškem Safilu pa so sindikati tudi v Adientu z vodstvom oziroma lastnikom začeli pogajanja za višje odpravnine delavcem, kot jim sicer pripadajo po zakonu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta