Osteoporoza: Pravočasno okrepite svoje kosti

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
24.01.2024 05:30

Izguba dela kostne mase s staranjem je običajna in pričakovana, ne pa tudi krhkost kosti in zlomi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V starosti vzdržujemo kostno maso z redno telesno dejavnostjo.
Profimedia

Osteoporoza večinoma prizadene starejše ljudi, najpogostejša posledica krhkosti kosti pa je, da se ta nepričakovano zlomi. Večina ljudi ne ve, da ima osteoporozo, če jim niso opravili meritve kostne gostote. Ko se kost zlomi pri majhni obremenitvi, na primer pri dvigovanju vnuka v naročje, je bolezen že napredovala.

Kosti so sestavljene iz beljakovinskega ogrodja, v katero se nalagata kalcij in fosfat, in se vse življenje neprestano prenavljajo. Stara kost se razgradi, v prostorih, ki tako nastanejo, se nalaga nova. V otroštvu in najstniških letih se nova kost nalaga hitreje, kot se stara razgrajuje, zato kosti postajajo večje, težje in gostejše. To se dogaja do približno 30. leta, ko dosežemo največjo kostno maso. Pozneje se začne kostna masa postopno manjšati, kosti postajajo krhke in se lažje zlomijo. Proces se zelo pospeši pri ženskah v prvih petih letih po menopavzi, nato pa se pri obeh spolih odvija enako hitro. Ker imajo ženske na splošno manjšo kostno maso in živijo dlje časa kot moški, poleg tega pa se v obdobju po menopavzi kostna masa pri ženskah hitro zmanjšuje, ni presenetljivo, da je med bolniki z osteoporozo kar 80 odstotkov žensk. S staranjem je izguba dela kostne mase torej običajna in pričakovana. Nasprotno je pojav osteoporoze z bolečimi zlomi in izrazitim zmanjšanjem telesne višine tudi pri starejših bolezenski pojav.

Dejavniki tveganja

Vzrokov za razvoj osteoporoze pri posamezniku znanost še ni popolnoma raziskala, znani pa so dejavniki tveganja, ki povečujejo možnosti za njen razvoj:

 

• Spol: ženske so bolj podvržene razvoju osteoporoze, ker imajo tanjše kosti in se jim po menopavzi kostna masa hitro zmanjša.

• Teža: pri nizki teži (strokovnjaki postavljajo mejo pri 60 kilogramih) je tveganje za osteoporozo večje.

Starost: kostna gostota se z leti zmanjšuje, kosti pa postajajo krhkejše.

• Genetika: tveganje za razvoj je bistveno večje, če je imel osteoporozo vaš bližnji sorodnik.

• Zgodnja menopavza: če se začne pred 45. letom, naravna ali po odstranitvi rodil.

• Prehrana: za kosti je škodljiva hrana z malo kalcija in vitamina D. Zaloge kalcija v telesu še zmanjša pretirano uživanje mesa in soli.

• Telesna nedejavnost: če ste telesno nedejavni ali dlje časa priklenjeni na posteljo, je tveganje za razvoj osteoporoze veliko.

• Razvade: kajenje in pretirano uživanje alkoholnih pijač najedata kosti. Dovoljeni sta dve skodelici prave kave dnevno.

Na nekatere od dejavnikov tveganja seveda ne moremo vplivati, na druge pa lahko:

1. Skrbimo za prehrano z dovolj kalcija in beljakovin, pridobivamo dovolj vitamina D.

2. Živimo zdravo in opustimo škodljive navade, kot sta kajenje in pretirano pitje alkoholnih pijač.

3. Redno se ukvarjajmo s telesno dejavnostjo.

4. Izogibajmo se dejavnostim, pri katerih obstaja velika verjetnost padca (na primer smučanju, deskanju, drsanju, rolkanju) ali čezmerno obremenjujejo hrbtenico (kot so golf, tenis, jahanje ali kegljanje) in bodimo pazljivi na ovire v stanovanju.

Skrbimo za močne kosti

Najmočnejše orožje v obrambi pred osteoporozo je razvoj močnih kosti, zlasti pred 30. letom starosti. Pozneje je treba kostno maso vzdrževati in upočasniti njeno zmanjševanje v zrelejših letih. To je mogoče na tri načine, ki pa delujejo le povezani:

 

• uravnotežena prehrana, obogatena s kalcijem in vitaminom D,

• zdrav način življenja brez kajenja in pretiranega pitja alkoholnih pijač,

• redna telesna dejavnost.

Velik napredek pri zdravljenju

Včasih so osteoporozo obravnavali kot neizbežno posledico staranja in ji niso pripisovali posebnega pomena. Šele v zadnjih dvajsetih letih smo priča velikemu napredku v zdravljenju osteoporoze, pri katerem predvsem upočasnimo njeno napredovanje. Bistvo zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov oziroma krepitev kostne gostote. Večina zdravil lahko nevarnost zloma zmanjša približno na polovico. Vendar je nizka kostna gostota le eden od številnih dejavnikov tveganja za zlom kosti. Zato zdravniki pri odločanju za zdravljenje z računalniškim modelom izračunajo tudi bolnikovo tveganje za zlom. Model upošteva naslednje podatke: starost, spol, težo in višino bolnika, podatek o predhodnih osteoporoznih zlomih, zlomu kolka pri starših, jemanju glukokortikoidov, kajenju, pretiranem pitju alkoholnih pijač, morebitnem revmatoidnem artritisu in o drugih vzrokih sekundarne osteoporoze.

Če je bolnikovo tveganje za zlome, ki ga zdravnik izračuna z uporabo modela, nizko, mu priporoča ukrepe za preprečevanje osteoporoze. Pri zmernem tveganju zdravnik napoti bolnika na merjenje kostne gostote, nato pa se na podlagi izvida odloči o zdravljenju z zdravili.

(Povzeto po: prof. dr. Tomaž Kocjan: Vse, kar moram vedeti o osteoporozi; soavtorici Maja Kozlevčar Živec, Gabrijela Gaber. 4., predelana in razširjena izdaja. Ljubljana: Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, 2020.)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta