Pika na i h krepitvi imunskega sistema je sproščanje

Tina Recek Tina Recek
21.10.2020 06:30

Raznolika in uravnotežena hrana, spanje, gibanje, sprostitev - vse to za dobro počutje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naše telo potrebuje zmerno gibanje. 
Andrej Petelinšek

Zdrav duh v zdravem telesu je znan rek, še zlasti pa velja v koronačasu, ko moramo še bolj skrbeti za dobro psihofizično kondicijo. Kajti potem je večja verjetnost, da če se že okužimo, zbolimo za lažjo obliko. A seveda to ni nujno.

Kako torej okrepimo imunski sistem? Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka Mojca Cepuš, pravi, da nič drugače kot sicer. To pomeni, da upoštevamo pravila: ustrezno prehrano, gibanje, spanje in sproščanje. "Uživati je treba raznovrstno sezonsko in lokalno hrano. Ta čas sta to zelje in repa, na krožniku naj se občasno znajde kak košček rdečega mesa. Seveda pri tem ne smemo pozabiti na zadostno količino sezonskega sadja in zelenjave." Nutricistka svetuje, da v poznopopoldanskih urah, recimo ob 18. uri, zaužijemo zadnji obrok, lahko je iz mlečnih izdelkov, naslednjega pa ob šestih zjutraj ali še malce kasneje. S tem telesu pomagamo, da hrano temeljiteje prebavi, v njem pa tako potekajo temeljitejši procesi presnove in krepitve imunskega sistema. Vsekakor ne pozabimo tudi na zadostno količino tekočine. Za odpornost priporoča skodelico, dve zeliščnega čaja.

Na post se pripravimo

Občasno se lahko odločimo za post zaradi čiščenja organizma. Mojca Cepuš opozori, da se moramo nanj pripraviti. Denimo štiri dni pred postom iz prehrane izločimo meso, tri dni prej mlečne izdelke, dva dni prej ogljikove hidrate in dan pred postom zaužijemo samo sadje in zelenjavo. Sledi post - med njim zjutraj, opoldne in po potrebi še zvečer spijemo sveže iztisnjen sadni sok, vmes pa vodo. Poleg tega se lahko odločimo za topli obrok, ki je po njenih besedah "zanič zelenjavna juha". To pomeni, da nekaj časa zelenjavo kuhamo v vreli vodi, nato precedimo in popijemo precejeno juho. Po postu pa se ne prenajedamo, temveč postopoma uvajamo v jedilnik živila. Cepuševa za prvi dan po postu predlaga zelenjavno juho in banano, drugi dan popestrimo jedilnik s kosom kruha in tako dalje.

Zdaj je čas za zelje in repo. 
Andrej Petelinšek

Bistven za krepitev imunskega sistema je še krepčilen spanec, saj ima vrsto pozitivnih učinkov, med drugim izboljša delovanje možganov in daje telesu moč za naslednji dan. Za dober spanec pa je potreben aktiven dan, kar pomeni, da se gibamo vsaj pol ure na dan.

Pika na i h krepitvi imunskega sistema je sproščanje. To je lahko za koga meditacija, za drugega vzpon na bližnji hrib, za tretjega avtogeni trening in podobno. Skratka nekaj, kar blagodejno deluje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta