Potepanje po Gorenjski: V Kranjsko Goro poleti? Zakaj pa ne

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
11.06.2024 13:52

Posebno v zadnjih letih je Gorenjska vedno bolj priljubljena tudi v toplejših mesecih, saj lahko tja pobegnemo pred vročino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jezero Jasna blizu  Kranjske Gore 
Barbara Gavez Volčjak

Kranjsko Goro verjetno poznate predvsem po smučišču, kjer v zimskem času prirejajo Pokal Vitranc, vendar sta kraj in njegova okolica zelo zanimiva tudi v drugih letnih časih. Posebno v zadnjih letih je Kranjska Gora vedno bolj priljubljena tudi v toplejših mesecih, saj lahko tja pobegnemo pred vročino. Tukaj je tudi jezero Jasna, kjer lahko preprosto uživate v lepotah narave. Leži ob začetku poti, ki pelje čez Vršič, in je obdano s čudovitimi gorami. Takega razgleda prav gotovo ne vidimo vsak dan. 

V Jasni se je kopal že kralj Aleksander

Do jezera vodi iz Kranjske Gore slaba dva kilometra dolga sprehajalna pot. Kopalce in preostale obiskovalce pri jezeru Jasna pričakujejo pomoli in urejene poti okoli jezera. Tudi knjižnica, ki deluje po načelu eno knjigo podariš, eno knjigo si izbereš. Že kralj Aleksander se je kopal v Jasni. Ker mu je bil kraj všeč, je naročil izgradnjo poletnega letovišča. Leta 1929 so na območju današnjega jezera Jasna zgradili bazen, ki je bil večji od olimpijskega. Ob robu bazena je bilo 20 garderob, v glavnem objektu pa restavracija, kar lahko vidite na stari fotografiji ob jezeru. Glavna atrakcija poleg  jezera je brez dvoma bronasti kip kozoroga, delo kiparja Stojana Batiča. Skoraj vsak turist, ki obišče jezero - in tukaj zna biti poleti prava gneča - se obvezno fotografira s kipom in neverjetnimi gorami v ozadju. 

Znameniti kip kozoroga
Barbara Gavez Volčjak

V bližini jezera je tudi urejena Kneippova pot, namenjena pohodnikom, ki si po naporni poti zaželijo sproščujočo masažo stopal. Krožna Kneippova pot je narejena iz kamnov, po katerih teče hladna gorska voda. Znano je, da hoja po hladni vodi poživlja telo, pomaga krepiti imunski sistem in blaži učinke stresa. Privoščite si lahko tudi ribarjenje, saj je Jasna znan ribolovni revir. Seveda je dovoljeno le muharjenje, ulovite pa lahko kakšno postrv ali šarenko. V zadnjih letih je pravi hit tudi najem supa ali kanuja. 

Na delavnico štrukljev k Tonki in Meti

Ta konec Slovenije postaja vse bolj priljubljen tudi med iskalci aktivnih doživetij, saj so v Kranjski Gori družinam na voljo poletno sankališče, kolesarski park, številne kolesarske steze in okoliški hribi ter gore, ki ponujajo obilo možnosti za pohode. Če pa vam bo zmanjkalo idej, kaj početi, zavijte v agencijo Julijana v središču Kranjske Gore, ki že od leta 1991 ponuja vrsto aktivnosti za vse generacije. Lani so staro gospo Julijano, kjer diši po kavi, dogodivščinah in zanimivih zgodbah, malo osvežili, pomladili, pravi Meta Hrovat, naša bivša alpska smučarka, ki se zdaj ukvarja s turizmom. Od lanske jeseni nadaljuje zgodbo staršev, ki sta agencijo sprva ustanovila za sankanje z Vršiča. Njuna zamisel je bila tudi Kekčeva dežela.

Meta Hrovat si želi, da bi Julijana postala baza za vse izlete, ki jih organizirajo, od padalskih, kolesarskih do gorskih. Tu so še teambuildingi in delavnice. Prava uspešnica so delavnice kuhanja in priprave štrukljev, ki jih vodita skupaj s 77-letno babico Tonko Zadnikar. Tonka je bila dolga leta oskrbnica in kuharica na koči na Vršiču. A tudi po upokojitvi je polna načrtov. Razmišlja, na katere tekaške tekme se bo odpravila in na katere vrhove bo še šla. In seveda še vedno odlično kuha. Njena mojstrovina so domači štruklji, ki jih pripravlja po več rodov starem družinskem receptu. Po občutku ali, kot pravi, "odokativni metodi", pri kateri ne tehtate sestavin, ampak jih odmerjate "od oka".

Najprej se boste naučili pripraviti vlečeno testo. Zaupala vam bo tudi, kaj morate narediti, da se to tanko razvleče. In nato nadev. Ko bodo vaši štruklji kuhani, jih boste seveda lahko pokusili z različnimi dodatki. Delavnice so za vse, mlado in staro, družine, saj Tonka hitro prepriča tudi očete, da si nadenejo predpasnik in se preizkusijo v pripravi štrukljev. Sicer pa delavnice prilagajajo letnemu času, ker je Tonka velika zagovornica kuhanja glede na sestavine, ki jih lahko sam nabereš, in poznavalka zelišč. Trenutno so pravi hit delavnice nabiranja in priprave divje hrane.

Skok v Planici in virtualno na Triglav

Iz Kranjske Gore je le skok do doline pod Poncami in planiške letalnice. Tisti, ki bi se radi povzpeli na velikanko bratov Gorišek, imate dve možnosti. Prehodite lahko 1198 stopnic ali pa se na vrh popeljete s sedežnico. Če bi radi občutili, kako je skočiti s planiške letalnice, se lahko spustite po najstrmejšem ziplinu na svetu, ki je v zgornjem delu dober približek temu, kar v zraku občutijo smučarji letalci. Za tiste manj adrenalinske obiskovalce, ki bi vendarle radi "skočili", pa sta v muzeju Nordijskega centra Planica na voljo tudi dva simulatorja skokov. Tukaj je zbrana tudi dediščina slovenskega nordijskega smučanja. Spoznali boste junake svetovne skakalne elite, tehnični razvoj skakalnice, opremo, ki se je uporabljala v posameznih obdobjih, in ogromno drugih zanimivosti o razvoju smučarskih poletov. Preizkusite lahko še letenje v vetrovniku in vrsto drugih aktivnosti, ki jih ponujajo. Od teka na smučeh in curlinga v poleti zasneženem tunelu centra do disk golfa na prostem.  

V Nordijskem centru Planica so razstavili zbirko odličij Petra Prevca.
Barbara Gavez Volčjak

Obiskati morate tudi Mojstrano, kjer boste doživeli pravo planinsko izkušnjo v prvem igrificiranem muzeju na svetu. Odprli so ga 7. avgusta 2010, natanko 115 let po odprtju Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Stalna razstava je zasnovana kot muzejska pripoved, ki jo boste doživeli med lastnim vzponom na goro. Skozi enajst vsebinskih sklopov boste prehodili mejnike slovenske gorniške, alpinistične in gorskoreševalne zgodovine ter spoznali vzgibe, ki ljudi že od nekdaj vlečejo v gore. Avantur željni se boste zagotovo preizkusili v Pobegu v bivak. Vreme v hribih je nepredvidljivo, najbolj nevarne za obiskovalce gora so nevihte. O tem se lahko prepričate tudi v muzeju, v varnem zavetju bivaka. Kako je bila legendarna "dvojka" videti od znotraj in kako so jo doživljali planinci, pa boste tudi slišali in videli. Zagotovo vas bo očaral tudi virtualni pogled s tridesetih slovenskih vrhov. Še niste bili na Triglavu? V muzeju vam omogočajo tudi to - virtualni sprehod na našega očaka. Prav posebno pozornost v muzeju namenjajo mladim obiskovalcem. S skrbno premišljenimi pedagoškimi programi in interaktivnimi vsebinami jim želijo znanje, ki ga hrani muzej, predstaviti na zabaven način in spodbujati njihovo ustvarjalnost. 

Slovenski planinski muzej v Mojstrani 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta