Pri odprtju šol na dveh bregovih: Zakaj najmlajši otroci niso že drugi teden v šoli

Tina Recek
18.12.2020 06:10
Če bi obveljalo mnenje dela svetovalne skupine, bi bili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Del svetovalne skupine za covid-19 se je zavzemal za odprtje šol v začetku decembra.
Andrej Petelinšek

Del strokovne svetovalne skupine za covid-19 je konec novembra predlagal odprtje šol s 7. decembrom za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami ob minimalnem izboljšanju epidemiološke slike. To so odkrili novinarji portala Necenzurirano in navedli del zapisnika s seje, ki je bila 30. novembra: "Tako bi otroci hodili v šolo tri tedne, nato sledi teden dni počitnic, ki bi ugodno vplival na morebitno poslabšanje epidemiološke slike."

Vlada temu predlogu dela skupine ni sledila. V začetku decembra je tudi sprejela načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, po katerem imajo pred odprtjem šol prednost frizerski saloni in pedikura. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je takrat med drugim sporočila, "da ko greste k frizerju, je to vaša osebna odločitev, skrb in odgovornost. Ko vaš otrok prestopi prag vrtca, šole, tudi športnega kluba, pa to odgovornost prevzamejo tu. In sedaj žal z vidika varovanja zdravja naših otrok in zaposlenih te ni možno ustrezno zagotoviti ob sedanji epidemiološki sliki."

Bodo otroci le šli v šole januarja?

Ob tem se postavlja vprašanje, kolikšno težo imajo predlogi svetovalne skupine pri odločitvah vlade. Vladni govorec Jelko Kacin je odvrnil, da je pri zdravstvenih vprašanjih vlada v celoti skušala upoštevati njena stališča, medtem ko je pri nezdravstvenih vprašanjih, ki vplivajo na druge sfere življenja in so v pristojnosti drugih ministrstev, morala tehtati zadeve nekoliko širše.

Kaj pa pravi ministrstvo za izobraževanje o neusklajenosti med njim in skupino? "Vlada je pri odločitvi glede odpiranja šol vsakokrat izhajala iz zahtevnosti epidemiološke slike in mnenja zdravstvene stroke, poleg mnenja članov strokovne skupine tudi iz ocene ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na ministrstvu si bomo prizadevali, da se vrtčevski otroci in učenci prve triade ter učenci osnovnih šol s prilagojenim programom in zavodov za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v šole vrnejo varno in prioritetno, in sicer 4. januarja." Po poročanju portala Necenzurirano je tudi svetovalna komisija zapisala, da se morajo na ta dan šole v vsakem primeru odpreti za prvo triado učencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta