Prihajajo kantavtorji na klobuk

Petra Zemljič Petra Zemljič
29.08.2017 15:30

Mednarodni festival, ki širi ulično kulturo in spodbuja kantavtorje, že tretjič na mariborskih ulicah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odri, kjer čez dan krožijo kantavtorji

Kantavtor Jernej Mažgon - Jerry s prijatelji prostovoljci, sponzorji in donatorji letos tretje leto zapored organizira ulični festival za kantavtorje, poimenovan S.O.S. Maribor - Sound of Streets. Leta 2015 so festival organizirali prvič, naslednje leto pa v ta namen ustanovili Kulturno-umetniško društvo SOS, ki je sedaj pravni nosilec projekta. Festival, ki spodbuja dogajanje v mestnem jedru Maribora in ljudem približuje avtorsko glasbo, bo potekal na ulicah 1. in 2. septembra, prireditev pa je brezplačna.

"Ko smo začeli, smo imeli idejo, da pripeljemo na mariborske ulice avtorje svoje glasbe. Želeli smo pokazati, da avtorska glasba obstaja, saj je nekako izgubila na scenskem področju. Na koncertih velikokrat slišimo dosti priredb, a le malo avtorske glasbe. Želeli smo vrniti vrednost avtorski glasbi, glasbeniki se predstavljajo v stilu uličnega nastopanja, igrat pa pridejo na klobuk," razlaga Mažgon. Festival S.O.S. je dvodnevni dogodek, sestavljen iz dnevnega in večernega programa. Ima tri ulična prizorišča, poimenovana Tkalka (na križišču Gosposke ulice in Tkalskega prehoda), Slovenka (na stičišču Tyrševe in Slovenske) in Štajerka (pri bivšem Štajercu na Vetrinjski ulici). Prizorišča so označena s preprogo, vse je v slogu uličnega nastopanja. V času nastopa ima kantavtor pred seboj klobuk za prostovoljne prispevke mimoidočih.

Nastopijo trije kantavtorji na dan, nastop začnejo ob istem času, vsak na svojem prizorišču. Prireditev se prične v petek ob 11. uri, v soboto pa ob 13. uri. Kantavtorjev nastop na posameznem prizorišču traja 25 minut. Po tem času gre na naslednje prizorišče, kjer se dogodek ponovi. Gibanje med prizorišči je zamišljeno v krogu, v smeri urnega kazalca. Kantavtor zaključi svoj nastop na tretjem prizorišču. Dnevni del programa se konča ob 13. uri v petek in ob 15. uri v soboto. Ob sedmih zvečer pa bo v petek in soboto na Vetrinjski ulici pri Štajercu še akustični koncert vseh nastopajočih tega dne na festivalu.

Prva dva dneva v septembru bosta torej ponovno ponudila kvaliteten program, v Maribor pride šest odličnih glasbenikov, napoveduje Mažgon. Poslušali bomo Andreja Boštjančiča - Rudo (mnogi ga poznajo kot člana Brencl bande), vsestranskega umetnika in odličnega kantavtorja, ki baje pomete na nastopih s svojo srčno predanostjo in zavestjo. "Ustvarja sam s kitaro in je ulični glasbenik v pravem pomenu besede. Željno pričakujem ta nastop." Predstavil se bo tudi mladi kantavtor Jakob Kobal, ki se ponaša z odličnimi teksti. "Zanimajo ga harmonije in kombinacije akordov, ki niso navadni. Njegova besedila temeljijo na premišljenih mislih, pristnem dojemanju zunanjega dogajanja in notranjosti duše. Za njim so MENT, Eurosonic Noorderslang, Indirect festival in uvrstitev na mednarodno glasbeno lestvico EBBC. Njegov singel Cloudless Skies je bil lani največkrat predvajana skladba na Valu 202."

Mariborske barve bo zastopal Elvis Berljak, iz Bistrice ob Sotli pa je Andrej Černelč, multiinstrumentalist, ki ima izkušnje iz mnogih bendov, letos pa predstavlja svojo prvo malo ploščo Vzorci. Glasba Mariborčana Berljaka je odsev današnjega časa in izžareva številne ekstistencialne, ljubezenske in duhovne teme, ki jih podkrepi s prepoznavnim glasom. ​Iz tujine prideta k nam Vlado Kuzman in Doug Andrews. Slednji je iz ameriškega mesteca Sheridan v Wyomingu, zdaj pa živi na Dunaju. To je pravi ameriški kantavtor in pravi predstavnik te glasbe, doda Mažgon. Je nadarjen in premišljen tekstopisec, ki so ga po izdaji drugega albuma leta 2014 poslušalci izbrali za najljubšega izvajalca v državi. Vlado Kuzman pa prihaja iz kraja Buje na Hrvaškem in ima že dolgo kantavtorsko zgodovino. Ponaša se tudi s prvim mestom v kategoriji kantavtor na priznanem hrvaškem festivalu HFG.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta