Range rover ne more ostati neopažen: Manj je lahko tudi veliko več

Vinko Kernc Vinko Kernc
01.06.2022 05:00

V Slovenijo prihaja nova, peta generacija prvega luksuznega športnega terenca na svetu. To je seveda britanski range rover, ki ne more ostati neopažen. Prvi avtomobili bodo k nam prišli julija, najcenejši pa stane 131.700 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Range rover: zelo malo oblike, a morda prav zato izjemno privlačen. Za tekmece si je izbral X7, GLS, bentaygo in cullinana.
Vinko Kernc

Zgodba range roverja se je začela leta 1970, kar pomeni preko pol stoletja izkušenj zgolj tega modela. Resnični prestiž, kot ga razumemo danes, se je začel leta 2001 s tretjo generacijo, nastalo že pod lastništvom BMW; že takrat so ga odlikovale čiste površine in preproste poteze v markantni celostni podobi v slogu manj je več, tokratna generacija pa je s tem dosegla nov vrhunec.

Znotraj je nekaj več oblike, a še vedno manj kot pri tekmecih.
Vinko Kernc

Novi RR je nastal na novi platformi MLA-flex, ki naj bi bila za 50 odstotkov bolj čvrsta, sestavljena iz 80 odstotkov aluminija ter z za 24 odstotkov zmanjšanimi notranjimi tresljaji in truščem. Čeprav njegova karoserija še zdaleč ni aerodinamično idealna, so dosegli odličen količnik upora zraka.

Preko sto patentov in milijon prevoženih testnih kilometrov naj bi bilo podlaga za odličnost tega modela. Tehnika še vedno navdušuje, saj gre menda lahko range rover brez škode skozi 0,9 metra globoko vodo, zaradi pametnega podvozja se lahko dvigne do 295 milimetrov od tal, hodi koles pa naj bi bili kar dobre pol metra. Napreden štirikolesni pogon terrain response druge generacije zagotavlja terenu prilagojen pogon vseh koles, a se avto menda tudi na cesti odlično znajde, saj se podvozje samodejno prilagaja tudi glede na voznikove vozne navade in na podatke iz navigacijske naprave.

Vinko Kernc

Verjetnost, da se bo namočil do omenjene globine, je v praksi najbrž minimalna, uživanju razkošja na urejenih cestah pa služi dolg seznam vrhunske opreme (vse do nanofiltrov za zrak, ki zadržijo tudi alergene, mikrobe, bakterije in do 80 odstotkov virusov) v prav tako izčiščenem videzu notranjosti. Vrhunski zvočniški sistem Meridian z 1,6 kilovata glasbene moči je menda le pika na i.

Sedeži so v njem lahko štirje, pet ali sedem, na voljo pa sta dve dolžini karoserije oziroma dve medosni razdalji – razlika med njima je 20 centimetrov. Pri nakupu bo treba izbrati enega od petih osnovnih paketov opreme, menjalnik je le samodejni (z osmimi prestavami) in pogon je vselej štirikolesni. Osem motorjev ponuja moči od 183 do 390 kilovatov in slednji motor je rezultat sodelovanja med BMW in JLR.

Dizelski motor (3.0 V6) zmore 183, 221 ali 257 kilovatov, bencinski (3.0 V6) 265 ali 295 kilovatov, bencinski 4.4 V8 390 kilovatov, priključno-hibridna bencinska 3.0 V6, pri katerih zmore elektromotor 105 kilovatov, pa imata sistemsko moč 324 ali 375 kilovatov. Najcenejši je seveda dizel D250 (183 kW), ki stane 131.700 evrov, najdražji P530 (390 kW), ki stane 242 tisoč evrov. Uradnega cenika ni, tako da se bo treba poigravati s konfiguratorjem na spletu ali pa obiskati prodajni salon. Ta je v ljubljanski Šiški v bivšem Cosmosu ob obvoznici.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta