Rop župnika: Osumljenega so izdale njegove biološke sledi

27.08.2021 16:13
Na sojenju za rop župnika v župniji Rovte-Logatec pričal kriminalist, ki je povedal, da so v avtomobilu, kjer so bili ustavljeni osumljenci, našli ukraden denar, kovance ter rokavice, kape in izvijače, ki so bili uporabljeni v ropu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milenko Hudorovac (levo) ne priznava sodelovanja pri ropu župnika Ivana Petriča. Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK
Jaka GASAR/Dnevnik

Na nadaljevanju sojenja Milenku Hudorovcu, ki mu sodijo zaradi sodelovanja pri ropu 72-letnega župnika Ivana Petriča iz župnije Rovte - Logatec, kar se je zgodilo v noči na 30. januar letos, je sodišče nadaljevalo zaslišanje prič. Vabljenih je bilo sicer več policistov in predstavnik nacionalnega forenzičnega laboratorija, vendar se jih je večina zaradi dopustov oziroma službenih obveznosti opravičila. Je pa na prostor za priče stopil kriminalist ljubljanske policijske uprave Danilo B.

Kot smo poročali, so štirje obtoženi rop župnika že priznali in bili za dejanje obsojeni. Hudorovac, ki ima že zelo zajeten kazenski dosje, saj je bil že 31-krat obsojen, pa vztraja, da ga ni bilo na kraju dogodka. "Niti pomislil ne bi na to, da bi napadel starega človeka," vztraja v svojem zagovoru. Oškodovani župnik je na sodišču povedal, da je usodnega večera zaspal na kavču pred televizijo, ko ga je sredi noči prebudil čuden zvok. Mislil je, da je pred vhodnimi vrati kakšna mačka. A ko jih je odklenil, je vanj skočil moški in ga porinil nazaj, drugi pa je v srbohrvaščini vpil, naj mu takoj izroči denar, sicer ga bodo ubili, nakar so ga prisilili, da jim je izdal, kje sta ključa od pisarne in sefa, in ga oropali. Po dejanju so mu ukazali, naj leže na tla z obrazom navzdol, mu zvezali noge z njegovo kravato, roke pa s pasom. Po dejanju so odnesli okoli 12 tisoč evrov in spominske kovance, ki jih župnik deli ob krstu in obhajilu. Povedal je še, da se je zelo bal za svoje življenje, saj je sladkorni bolnik in ga je skrbelo, da bo padel v komo.

 

V avtu našli 12 tisoč evrov 

Kriminalist Danilo B. je danes pričal, da so bili policisti tisto noč, ko se je zgodil rop, obveščeni okoli tretje ure zjutraj, ko je na številko policije poklical župnik Petrič in povedal, da je bil žrtev kaznivega dejanja. K njemu so bile takoj napotene patrulje, policija pa je razpolagala s podatkom, da bi se roparji lahko prevažali z osebnim avtomobilom znamke Renault Talia sive barve, znana je bila tudi registrska številka. "Na policiji smo že pred tem dogodkom obravnavali nekaj ropov ali poskusov ropov in tatvin župnišč in župnikov po vsej Sloveniji. Letos 7. januarja so bili v župniji Šentjur pri Grosupljem opaženi neki sumljivi moški, ko so se sprehajali okoli župnišča in pokopališča, kar se je nekaterim domačinom zdelo zelo sumljivo. Tam so tudi vlomili v župnikov osebni avtomobil, storilci so odlepili vinjeto in jo odnesli. Po pregledu sledi v avtomobilu se je izkazalo, da najdene biološke sledi v avtomobilu pripadajo Milenku Hudorovcu," je pojasnil kriminalist. Ker je policija domnevala, da gre za iste storilce, ki so bili že opaženi v okolici Grosupljega, je bilo vsem policijskim patruljam tisto noč naročeno, da naj bodo pozorne na osebni avtomobil Renault Talia sive barve. "Takšen avtomobil je opazila prometna patrulja v bližini Ivančne Gorice, zato je prosila za pomoč. Patrulji sta se pridružili še dve, avtomobil so spremljale do počivališča pri Trebnjem, kjer smo jo ustavili. V njej je bilo pet moških. Po pregledu avtomobila so policisti v njem našli rokavice, kape, izvijače, eden pa je namignil, da je nekaj skrito pod zadnjim sedežem. Tam so policisti našli okoli 12 tisoč evrov," je še povedala priča. Ko so na Nacionalnem preiskovalnem uradu pregledali vse zaščitene sledi na kraju dejanja in v avtomobilu, so na kravati našli biološke sledi Milenka Hudorovca, od dveh drugih osumljenih, ki sta že obsojena, pa še na orodju, s katerim so skušali priti v župnišče tako, da bi vlomili skozi okno, a jim to ni uspelo, zato so uporabili vrata.

Izgovoril se je na avtoštop

Policisti so po aretaciji osumljenih v škatli za cigarete v osebni torbici Milenka Hudorovca našli tudi spominske kovance, ki jih župnik Petrič podarja ob krstu. Obtoženi je v svojem zagovoru povedal, da so mu policisti kovance podtaknili v torbico, saj on ni sodeloval pri ropu, temveč se je z drugimi le peljal, ker je ponoči štopal iz Ljubljane domov, oni pa so ga vzeli v avtomobil. "Ko so nas policisti aretirali, mi je eden dejal, naj mu izročim torbico. Čez nekaj časa mi jo je vrnil. Potem so nas odpeljali na policijsko postajo Moste v pridržanje in mi je drugi policist pogledal torbico, v kateri so se čudežno znašli kovanci. Seveda je jasno, kako so prišli vanjo, tisti prvi policist, ki mi je vzel torbico, jih je vanjo podtaknil," je povedal obtoženi na sodišču. Danes zaslišana priča pa je zanikala obtoženčevo trditev in zatrdila, da so policisti v avtomobilu, s katerim so se peljali osumljeni, našli tudi vrečke, v katerih so bil kovanci shranjeni v župnišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta