Rupel bi zaradi arbitraže uporabil vojsko, Grošelj pa pravi: "Nikar!"

Miha Raičevič Miha Raičevič
22.06.2017 14:17

Hrvaški, srbski in bosanski mediji so včeraj povzemali besede Dimitrija Rupla za televizijo Nova24, da bi lahko Slovenija Hrvaško prisilila v spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča z uporabo vojske. Strokovnjak za varnostna vprašanja in geopolitiko Klemen Grošelj meni, da bi bilo kaj takega popolnoma nesmiselno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Medtem ko se bliža odločitev arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško - ta bo znana čez teden dni, je Dimitrij Rupel za Nova24TV dejal, da bi morala naša država v Piranski zaliv poslati vojaško ladjo Triglav in kupiti še več ladij, ki bi branile slovenske teritorialne vode. Poudaril je še, da je slovenska vlada z Mirom Cerarjem na čelu premalo odločna. Pri tem je pojasnjeval, da bosta imeli obe strani šest mesecev časa za implementacijo odločitve, pri čemer bo imela Hrvaška po Ruplovih besedah več manevrskega prostora, ker je enostransko izstopila iz arbitraže. "Hrvati imajo pač takšno navado, da tisti del sodbe, ki jim ustreza, spoštujejo, tistega, ki jim ne, pa preprosto zavrnejo," je dejal Rupel in opozoril, da je temu tako, ker jim Slovenci takšno obnašanje dopuščajo.
Težavo vidi tudi v dejstvu, da Slovenci še vedno dopustujejo na hrvaškem morju in so, kot razmišlja Rupel, "pripravljeni za tistih 14 dni, po možnosti v kakšnem kampu, žrtvovati državne interese". Ravno v tem vidi tudi največji problem Slovenije, ki se po njegovem mnenju še ni odcepila od Hrvaške. Zato bi bilo po njegovem mnenju treba slovenske interese zaščititi z vojsko.

Popolnoma nesmiselno in neprimerno

Za mnenje o morebitni napotitvi ladje Triglav v Piranski zaliv smo povprašali obramboslovca in strokovnjaka za geopolitična vprašanja Klemna Grošlja. Sprva se je nasmejal in se vprašal, ali imamo sploh operativno posadko za Triglav. Prepričan je, da bi bila napotitev ladje na mejo, kot to predlaga Rupel, popolnoma napačno politično sporočilo: "Mislim da je med državami, članicami Evropske unije in zveze Nata, diplomacija bojnih ladij popolnoma neprimerna in neuporabna".

Druge države se verjetno ne bodo vmešavale

Glede poskusov slovenske diplomacije, ki išče podporo drugih držav za spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča, pa Grošelj meni, da je težko pričakovati, da se bodo druge članice Evropske unije postavljale na stran ene izmed udeleženk procesa. Prepričan je namreč, da nobena država ne bo ogrožala svojih odnosov z drugo članico na račun medsosedskega spora.
Kar bodo zelo verjetno naredile, je, da bodo pozvale k mirnemu reševanju spora, k dialogu in upoštevanju političnih rešitev, ki bodo sprejemljive za obe strani. Je pa lahko potencialno nevaren širši kontekst, v smislu, da bi se ena izmed dveh velesil, ki imata velik interes na Balkanu, postavila na določeno stran. Potencialno bi to lahko bili Rusija ali ZDA, vendar predvsem z vidika slabitve Evropske unije.

"Nevarno vojno hujskaštvo"

V ministrstvu za zunanje zadeve tišina. Iz zunajparlamentarne stranke Solidarnost, za pravično družbo, pa so se odzvali, da so izjave nekdanjega zunanjega ministra nevarno vojno hujskaštvo. Pozivajo vrh slovenske politike, da se odločno distancira. "V Solidarnosti odločno obsojamo vojaško reševanje mejnega spora, ki ga predlaga nekdanji minister. Edina rešitev je pravična in dogovorna skrb za interese ljudi na obeh straneh meje, ne pa za politikantske interese tega ali onega strankarskega aparata ali posameznika bodisi v Sloveniji ali na Hrvaškem. Prav tako je nesprejemljivo, da nekdanji minister za neuspehe slovenske diplomacije - katere pomemben del je bil tudi sam - krivi državljanke in državljane oziroma njihove povsem zasebne odločitve, kje bodo preživeli dopust. Slovenke in Slovenci niso izdali svoje države, ampak je to s storila obstoječa slovenska politična elita, s tem ko je skrbela predvsem za interese peščice posameznikov na vrhu družbene piramide."
Dimitrij Rupel, pravijo, "se tudi spreneveda, ko pravi, da država mora braniti mejo in da tudi slovenske ribiče nadlegujejo hrvaške ladje. Kot bivši minister bi seveda moral vedeti, da državne meje nadzoruje policija in da vsako pošiljanje vojaških ladij na mejno območje pomeni neposredno izzivanje vojaškega konflikta s sosednjo državo".
"Vrvica za nevarno podžiganje (morda tudi fizičnih) incidentov med dvema državama je prižgana", se bojijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta