Sadra verjetno izvira iz steklarske industrije

Jasmina Detela Jasmina Detela
21.04.2022 15:00

Kmetje imajo tri teden časa za odstranitev kupov sadre. Steklarni Rogaška se prepoveduje uporaba sadre kot stranskega proizvoda brez ustreznih dokazil iz katerih bo razviden njen končni uporabnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bele kupe - domnevno gre za sadro iz Steklarno Rogaška - je bilo minule tedne zaslediti na več koroških zemljiščih. Večina kmetov je belo snov že zorala v zemljo. (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da je odložena bela snov na kmetijskih zemljiščih v občinah Dravograd in Slovenj Gradec odpadna sadra, ki zelo verjetno izvira iz steklarske industrije, kjer uporabljajo fluorovodikovo kislino za poliranje stekla in ni primerna za vnos v tla, so sporočili iz inšpektorata za okolje.

Ker v inšpekcijskem postopku ni bil ugotovljen izvirni povzročitelj odpadkov, pri katerem zaradi dejavnosti nastaja odpadna sadra, je inšpektor odredil odstranitev kupov odpadne sadre šestim lastnikom oziroma posestnikom kmetijskih zemljišč, kjer je odpadek nezakonito odložen. To morajo storiti v 21 dneh po prevzemu odločbe. Odpadke morajo oddati zbiralcu odpadkov ali izvajalcu obdelave odpadkov ter končno dispozicijo odpadka izkazati s kopijo evidenčnega lista.

Zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti sta bili odločbi izdani tudi Steklarni Rogaška ter izvajalcu rudarskih del sanacije kamnoloma Selo pri Velenju Hidravlične cevi, plinske armature, inštalacije, avtoprevozništvo Jelen Milan, s. p..

Družbi Steklarna Rogaška kot imetniku ostanka proizvodnje (sadre) se prepoveduje uporaba sadre kot stranskega proizvoda brez ustreznih dokazil iz katerih bo razviden njen končni uporabnik. Izvajalcu rudarskih del sanacije kamnoloma Selo pri Velenju pa se prepoveduje uporaba sadre za izdelavo umetno pripravljene zemljine za vnos v tla z namenom nasipavanja območja mineralnih surovin za zapolnitev tal na zemljišču v katastrski občini Paka po izkopu brez pridobljenega okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov. Z odločbo se mu prepoveduje tudi zbiranje sadre na tem zemljišču brez pridobljenega potrdila o vpisu v evidenco zbiralcev odpadkov. Sadro (okoli 20 kubičnih metrov), ki se nahaja na zemljišču, pa mora odstraniti do 15. julija.

So pa s slovenjgraške mestne občine poslali pismo kmetijskemu in okoljskemu ministrstvu, njunima inšpektoratoma in upravi za varno hrano. Župan Tilen Klugler v roku treh delovnih dni pričakuje že v začetku aprila obljubljen akcijski načrt s podrobno časovnico postopkov ukrepanja in vzorčenja. Občina želi, da se v akcijskem načrtu navede lokacije zemljišč, na katera je posuta sadra, mikrolokacije vzorčenj, želi podrobno predstavitev stalnega monitoringa pridelkov, pa tudi, kaj raztrošena sadra pomeni za vodonosnike in kakšna je časovnica odstranitve kupov sadre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta