Salon štajerskih mladih vin Pubec ostaja uspešna zgodba, že deset let povezuje. A ni vsako mlado vino Pubec

NR
25.10.2024 06:25

Glavni cilji ostajajo enaki: povezovanje vinarjev, promocija in povečanje prodaje. Danes, 25. oktobra, bo še ena izvedba salona. 6. novembra se kleni štajerski vinarji selijo v Ljubljano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z novinarske konference, na kateri so predstavili letošnji projekt Pubec. 
Sašo Bizjak

Blagovna znamka Pubec - štajersko mlado vino, je bila zasnovana z namenom predstavitve odličnih štajerskih vinarjev na slovenskem trgu z mladim vinom. Skupni nastopi na trgu in predstavitvah tako doma kot v tujini so ključ promocije, obenem pa projekt prispeva k dvigu odličnosti destinacije oziroma regije. Projekt Pubec ni omejen zgolj na promocijo mladih vin, ampak je tudi vzvod in orodje za večjo prepoznavnost vseh štajerskih vin in vinarjev tako doma kot v tujini.

Pubec je štajerski izraz za fanta ali dečka. V kontekstu projekta simbolizira mlado vino - nagajivo in mladostno, podobno kot štajerska pokrajina, iz katere izhaja. Ni vsako mlado vino Pubec; to mlado vino pridelajo štajerski vinarji, pridruženi projektu Pubec. Pubec pomeni razumeti pomen sodelovanja, podpirati skupni nastop in prispevati k prepoznavnosti Štajerske kot vrhunske vinske destinacije. Hkrati je to moralna obljuba vračati lokalnemu okolju in prispevati k razvoju družbe. Pubec pomeni zavezati se trajnostnemu turizmu, varovanju okolja in ozaveščanju o odgovornem pitju vina. Pubec je ponos in veselje, sporočajo organizatorji vinske pokušnje.

Lani so v Mariboru zamenjalo lokacijo. Z gradu v Minoritsko cerkev, kjer bo prireditev tudi letos. 
Sašo Bizjak

Borut Cvetko, pobudnik Pubeca in direktor agencije Mediaspeed, poudarja, da je ponosen na dosežke projekta v preteklih desetih letih. "Pubec je postal sinonim za kakovostna mlada vina in kolektivni duh štajerskih vinarjev. Letos praznujemo deseto sezono, kar je izjemen dosežek. Štajerski vinarji s povezovanjem in skupno blagovno znamko dosegajo večje uspehe na trgu, kar je tudi cilj našega projekta." Šaljivo je dodal, da se celo Avstrijci ozirajo na slovenske datume dogodkov mladih vin. Vinarji, vključeni v projekt Pubec, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa mlado vino Pubec zaradi odmevnosti pogosteje naročajo v gostinskih lokalih, kupujejo v trgovinah in ga umeščajo med poslovna darila.

Šefinja in šef Pubeca, Natalija in Borut Cvetko
Sašo Bizjak

Kdo so pubeci 2024

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo tako največje vinske kleti kot tudi družinske vinogradnike. Pubeci 2024 so: Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vin Emino, Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jarc, Vina Breznik, Vino Krajnc, Vino Leber, Vinogradništvo Mukenauer, Vinogradništvo Mulec, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Rigo Vino, Steyer vina, Vina Toplak in Vino Valdhuber.

Leonida Gregorič, vodja laboratorijev pri KGZS Maribor, ki vsa leta bdi nad kakovostjo štajerskih mladih vin Pubec, je predstavila letošnjo vinsko letino in izzive, s katerimi so se soočili vinarji: "Čeprav so vremenske razmere zmanjšale količino pridelka na nekaterih območjih, je kakovost mladega vina izjemna. Vino je harmonično, z višjo vsebnostjo alkohola, in pričakujemo, da bo letošnja letina med najboljše ocenjenimi."

  Prepoznavne etikete blagovne znamke Pubec
Sašo Bizjak

Po lanski menjavi lokacije je salon štajerskih mladih vin v Mariboru ostal v Minoritski cerkvi, v Ljubljani (6. novembra) pa bo salon na tradicionalni lokaciji v Festivalni dvorani. Natalija Cvetko je vodja projekta: "Letos sta dogodek glasbeno obogatila Karin Zemljič in Mate Bro iz dua Okustični, kulinarično sodelovanje pa nadaljujemo z ekipo Brosis. Z njimi delimo enake vrednote in zasledujemo iste cilje, zato je sodelovanje z njimi logična izbira." Vstopnice si ljubitelji vina lahko zagotovijo na Eventimu, na dan dogodka pa bodo na voljo le, če ne bodo prej razprodane. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta