Skriti kotički v soseščini: Slikovite vasice, zanimive zgodbe, adrenalin in kulinarika

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
24.09.2024 06:00

Vse to najdete v notranjosti Istre, ki slovi po dobrem pršutu, sirih, oljčnem olju in vinih ter seveda tartufih. In če ste prepričani, da poznate že vse njene skrite kotičke, ste v zmoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razgibana obala Raškega zaliva skriva številne lepe uvale. 
Tanja Fajnik Milakovič

Zagotovo ste že bili v hrvaški Istri, ki je zanimiva v vseh letnih časih. Znana je po dobrem pršutu, sirih, oljčnem olju in vinih ter seveda tartufih. Tukaj so številne kolesarske in pohodniške poti za športne navdušence. In če ste prepričani, da poznate že vse njene skrite kotičke, ste v zmoti. V Vodnjanu ste zagotovo že bili. So vam povedali, da je zvonik njihove cerkve sv. Blaža najvišji v Istri? S svojimi 62 metri je sicer kar za 36 metrov nižji od zvonika bazilike sv. Marka v Benetkah, ki mu je zelo podoben. Cerkev v Vodnjanu pa skriva še eno zanimivost - vodnjanske mumije svetnikov, ki si jih lahko ogledate. Te je leta 1818 v Vodnjan pripeljal italijanski akademski slikar Gaetano Gressler, da bi jih rešil pred Napoleonovimi vojaki. Njihova neverjetna ohranjenost pa še danes ostaja uganka.

 Verjetno ste kažun, tipično poljsko zaklonišče, zgrajeno zgolj z zlaganjem kamenja, v Istri že videli, a ti trije so prav posebni zaradi svoje velikosti.
Tanja Fajnik Milakovič

Raški zaliv in Sveti Peter v Šumi

In ko ste že v Vodnjanu, morate obiskati tudi "tri kažuna". Verjetno ste kažun, tipično poljsko zaklonišče, zgrajeno zgolj z zlaganjem kamenja, v Istri že videli, a ti trije so prav posebni zaradi svoje velikosti. Do njih pridete po bolj odmaknjeni makadamski cesti, nedaleč stran od cerkve sv. Foške, pri Batvačih blizu Peroja v Istri. Gre za srednjeveško, triladijsko baziliko, ki je bila zgrajena na začetku 7. stoletja. Pri romarskem kraju naj bi se po pričevanjih dogajale čudežne ozdravitve. Tudi radiestezisti naj bi bili v okolici cerkve ugotovili ugodne pogoje za zdravljenje.

Pri cerkvi svete Foške, romarskem kraju, naj bi se po pričevanjih dogajale čudežne ozdravitve.
Tanja Fajnik Milakovič

Iz Vodnjana je le skok do morja. A tokrat se odpravite na drugo stran. V okrog 12 km dolg in kilometer širok Raški zaliv. Po njem se je najbolje zapeljati z ladjico, saj boste tako presenečeni nad razgibano obalo s čudovitimi uvalami. Če pa se boste odpravili po obali, je tukaj pet kilometrov dolga sprehajalna pot, ki so jo uredili s finančno pomočjo znanega čelista dua 2Cellos Stjepana Hauserja, ki je doma prav iz teh krajev. Najboljši razgled na cel zaliv pa je s starega Raklja.

Najlepši pogled na Raški zaliv je iz starega Raklja.
Tanja Fajnik Milakovič

Če ste se kdaj peljali z vlakom v Pulj, vam je zagotovo ostala v spominu železniška postaja z neobičajnim imenom Sveti Petar u Šumi, še bolj v notranjosti Istre. Tukaj boste našli tudi Hišo istrske klobasice. Ob degustaciji vam bodo v muzeju razkrili vse o tej svoji specialiteti in boškarinih, avtohtonem istrskem govedu. Kraj pa je znan tudi po samostanu iz 13. stoletja. V njem danes živijo menihi pavlinci, ki se ukvarjajo tudi s turizmom. Pri njih že nekaj let preživljajo počitnice družine z več otroki, ki si sicer letovanja ne bi mogle privoščiti.

Svetvinčenat in vampir iz Kringe

Med Vodnjanom in Svetim Petrom u Šumi je še en zanimiv istrski biser - Svetvinčenat z mogočnim kaštelom Morosini–Grimani, ki so ga s pomočjo evropskih sredstev obnovili in v njem uredili zanimiv multimedijski muzej, v katerem vas popeljejo v zgodovino kraja in Istre. Virtualno se lahko preizkusite, tako mlajši kot starejši, kako se ubraniti Uskokov, umakniti pred požarom ali v igri, podobni sinjski alki. Udeležite se lahko tudi igre Escape Castle Svetvinčenat. Ob uspešnem pobegu iz kaštela boste spoznali stare istrske legende. In teh tudi sicer ni malo.

Že Janez Vajkard Valvazor je v Slavi vojvodine Kranjske zapisal nenavadno zgodbo o Juretu Grandu, ki ni bil le prvi istrski, temveč tudi prvi evropski vampir, zabeležen z imenom in priimkom. Valvasor je zgodbo iz Kringe, kraja blizu Pazina, objavil leta 1689. Pazinska grofija je leta 1656 umrlega Granda pokopala po krščanskih običajih, a so ga po pogrebu videli, kako se še vedno sprehaja ponoči. Prikazoval se je vaščanom, taval po ulicah in trkal na vrata. Najbolj je menda nadlegoval svojo vdovo Ivano. V hiši, na katere vrata je potrkal, je v naslednjih dneh zagotovo kdo umrl. In vaščani Kringe so se odločili temu narediti konec. Tako se je neke mračne noči leta 1672 devet vaščanov ter vaški poglavar in duhovnik odpravilo na pokopališče. Bili so odločeni obračunati s skušnjavo, ki je 16 let terorizirala vas. Tiste mračne noči so odkopali Grandov grob in v njem našli ohranjeno telo z rožnatim obrazom in polnimi lici. Po neuspešnem zabadanju z glogovim kolcem so vampirju odtrgali glavo in zaprli grob. Grando od tistega dne ni nikoli več vznemirjal meščanov Kringe. Še danes Istrani neradi govorijo o svojem vampirju, čeprav vsi poznajo legendo iz Kringe.

Puščava Piski in offroad izleti

A Istra nima le vampirja, ima tudi manj znano puščavo - Piske. Do nje lahko pridete peš iz vasi Šterna. To ni takšna puščava, kot ste jih že videli, istrska puščava je edinstven fenomen peščenih sipin iz laporja. Tukaj naj bi bilo pred 50 milijoni let kar 500 metrov globoko morsko dno, o čemer pričajo zanimivi fosili morskih ježkov in ostanki zob morskih psov. Pred časom so na vrhu puščave, ki je velika za nekaj nogometnih igrišč, odprli tudi zipline, da si jo lahko ogledate iz zraka. Sicer pa za adrenalinske navdušence v Istri ponujajo zipline tudi v Pazinu.

Puščava Piski je edinstven fenomen peščenih sipin iz laporja.
Tanja Fajnik Milakovič

Tukaj je tudi najstarejša srednjeveška utrdba v Istri, v njej pa Etnografski muzej Istre in mestni muzej. In seveda skrivnostna pazinska jama, ki je navdihovala tudi Danteja Alighierija in Julesa Verna. Pazin pa ima tudi svojo prav posebno sladico, cukerine ali cukerančiće – piškote, ki jih po peki namočijo v mešanico istrske malvazije in sladkorja. Ponujajo vam tudi različne malo bolj pustolovske in outdoor ture po Istri, od planinskega pohodništva in gorskega kolesarjenja do offroad izletov s terenskim land roverjem po notranjosti Istre in Čičariji, skupaj z degustacijami lokalnih specialitet.

Oljčna olja sort istrska belica, bugla, črnica, leccino in frantoio je mogoče tudi pokušati, ob drugih istrskih dobrotah.
Tanja Fajnik Milakovič

Iz Pazina pa morate še v nekaj zanimivih istrskih vasic: Grožnjan, Tinjan, Oprtlaj, Ipši in Momjan. Grožnjan je mesto umetnikov, v Tinjanu slovijo po pršutu. Tukaj najdete tudi Hišo istrskega pršuta in celo spomenik pršutu sredi kraja. V Oprtlaju vam bo zadišalo po tartufih, v bližnjem Agroturizmu Nežić vam bo lastnik Paolo tudi razkril, kje in kako nabira tartufe. Nedaleč stran, v majhnem zaselku Ipši, pa boste našli eno najsodobnejših oljarn ne le v Istri, ampak daleč naokrog. Tukaj družina Ipša prideluje vrhunska ekološka ekstra deviška oljčna olja, ki jih lahko tudi pokusite. Za konec še Momjan, vasica tik ob hrvaško-slovenski meji, od koder je čudovit razgled na Piranski zaliv. Med ljubitelji vina je poznan tudi po momjanskem muškatu.

V Agroturizmu Nežić blizu Oprtalja vam bo lastnik Paolo tudi razkril, kje in kako nabira tartufe.  
Tanja Fajnik Milakovič
Klavdijo Ipša ne prideluje le oljčnega olja, ampak tudi ekološko vino: istrsko malvazijo, sivi pinot, cuvee merlota in refoška. Njegovi vinogradi so med najvišjimi v Istri. 
Tanja Fajnik Milakovič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta