To so čakali 60 let! Zgodovinski dan za Istro in ostale dele Hrvaške

M.R.
13.09.2024 13:48

Danes je zgodovinski dan za povezovanje Istre z ostalimi deli Hrvaške. Po več letih dela bodo namreč drevi svečano odprli drugo cev predora pod Učko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo cev predora Učka so odprli že leta 1981.
Profimedia

To pomeni, da bo Istra končno z ostalim delom države v popolnosti povezana z avtocesto, kar je pomembno za tamkajšnje prebivalce in tudi turiste. 

Do zdaj je promet v predoru Učka potekal dvosmerno v eni cevi, ki so jo odprli leta 1981. Prva ideja o gradnji predora se je sicer porodila že leta 1864, zdaj pa bo druga, pet kilometrov dolga cev, omogočala hitrejši pretok vozil. Vse skupaj bo usklajeno tudi z evropskimi varnostnimi standardi. 

Gre za tretji najdaljši predor na Hrvaškem. Daljša sta Sv. Rok in Mala Kapela, oba pa sta del avtoceste Zagreb-Split. 

Investicija je bila vredna 200 milijonov evrov, dela pa so bila zaključena v roku in navkljub inflaciji brez dodatnih stroškov. Poleg tega se je izvajalec del spopadal tudi z odkritjem 30 jam in razpok ter tudi pomanjkanjem delavcev na trgu. Dela so trajala tri leta, največji izziv pa je predstavljalo miniranje. Porabili so več kot tisoč ton tekočega eksploziva in tri tisoč ton jekla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta