Slaba volja zaradi vstopnin v Logarsko dolino

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.08.2018 16:14

Računsko sodišče okrcalo občino zaradi pobiranja vstopnine na napačnih osnovah in ne zavoljo pobiranja. Eno najlepših alpskih dolin lani dodobra oklestila narava

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vstop zaračunajo le motoriziranim vozilom. Za pešce in kolesarje je vstop brezplačen.
Darja Kurnik

Birokracija je nepredvidljiva. Majhni občini Solčava, ki upravlja tudi z Logarsko dolino, je nepričakovano naredila veliko dela. Računsko sodišče je namreč, ko je revidiralo pravilnost poslovanja občine v delu, ki se nanaša na komunalno takso za vstop in ogled Krajinskega parka Logarska dolina v letu 2015, ugotovilo, da za pobiranje takšne komunalne takse občina ni imela pravne podlage.

Vstop zaračunajo le motoriziranim vozilom. Za pešce in kolesarje je vstop brezplačen.
Darja Kurnik

Manjka pisni dogovor z državo

Lokalna skupnost (takrat je dolina sodila pod okrilje velike občine Mozirje) je že leta 1987 ugotovila, da mora za dolino, ki velja za eno najlepših alpskih, ustrezno poskrbeti in jo zavarovati; urediti poti, parkirišča, ponudbo in predvsem omejiti vstop v to neokrnjeno naravo. Leta 1999 pa je začel veljati nov zakon o ohranjanju narave, ki je njihovo Logarsko dolino določil kot naravno vrednoto državnega pomena. Ta zakon sicer omogoča, da izvaja ukrepe varstva naravnih vrednot državnega pomena tudi lokalna skupnost, ki ima najboljši pregled nad območjem. Hkrati pa nalaga, da mora biti dogovor med državo in lokalno skupnostjo sklenjen v pisni obliki.

Brez vstopnine bi nastal kaos

A ne glede na to, na kakšni pravni podlagi občina zaračunava vstop v Logarsko dolino - od leta 2017, ko z Logarsko dolino upravlja posebni režijski obrat občine, so pobrali za 149.049 evrov vstopnin - Prelesnikova poudarja, da se pobrana sredstva porabljajo izključno za vzdrževanje doline.

Logarska dolina 
Rok Kajzer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta