Slamnate osebe SDS: Od kaznjenca do sestrične

Aleš Kocjan
08.01.2018 17:11

Dijana Đuđić ni prva domnevna slamnata oseba v sumljivih poslih stranke SDS in njenih vidnih predstavnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soproga predsednika SDS Urška Bačovnik Janša je večje vsote gotovine neznanega izvora prinašala svoji sestrični, zaposleni na banki. Ta pa je denar polagala na svoj osebni račun, da je izvajala transakcije v imenu Janeza Janše.
Robert Balen

Osebno računovodkinjo je imela tudi družina prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janše, da je razpolagala z njihovim denarjem in med drugim plačevala položnice. Vendar to, da je Nataša Pajenk, sestrična Janševe soproge Urške Bačovnik Janša, sicer pa nekdanja uslužbenka banke BKS in Sparkasse, v imenu Janševih plačevala položnice, ni tako sporno kot dejstvo, da je večje vsote gotovine nepojasnjenega izvora polagala na svoj transakcijski račun. Denar naj bi ji v gotovini prinašala kar Janševa žena Urška. S tem denarjem je nato operativno vodila nakupe Janševih nepremičnin in urejala njihovo financiranje. Leta 2009 naj bi denimo s svojega transakcijskega računa prodajalcu nakazala 32.500 evrov are za nakup stanovanja na ljubljanski Mesarski cesti.
Šefu SDS je več let posojal večje zneske tudi brat Rajko Janša, med njimi tudi večji del od 48.000 evrov za nakup avtomobila znamke Volvo in plačilo sodnih taks. Slednjega sicer Janša pred Komisijo za preprečevanje korupcije, ki je izdala znamenito poročilo o premoženjskem stanju prvakov strank, ni prepričljivo pojasnil, tudi s pisnimi potrdili o tem pred komisijo ni razpolagal.
Morda najbolj zanimiv primer slamnatega moža pod okriljem SDS pa je primer kaznjenca in brezdomca Milana Simića. Ta je postal po porazu SDS na volitvah 2008 lastnik podjetje Progresija, ki je pred volitvami izdajalo SDS-u naklonjena brezplačnika Ekspres in Slovenski tednik, ki sta se financirala pretežno z oglasi državnih podjetij. Iz pogodbe o prodaji Progresije je izhajalo, da naj bi bil Simić že pred podpisom pogodbe pri notarju lastniku Andreju Lasbaherju plačal 57.500 evrov. V resnici pa naj bi Simić namesto tega pri notarju le podpisal več dokumentov in dobil na roko 500 evrov. Simić je preiskovalni komisiji v parlamentu povedal, da je februarja 2009 s kolegi popival v ljubljanskem parku, ko je k njemu pristopil možakar, ki naj bi pripadal ljubljanskemu podzemlju, in mu ponudil hiter in preprost zaslužek, če se obrit in urejen, z osebnim dokumentom in davčno številko zglasi naslednjega dne v notarski pisarni, na njegovo ime pa bodo prepisali neko podjetje - Progresijo. Lasbaher pred tem Simiću menda ni povedal, da ima Progresija za 1,4 milijona evrov dolgov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta