SDS po denar k neznanki iz Republike srbske

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
08.01.2018 17:05

Največja opozicijska stranka je pred volitvami sklenila nenavadno posojilno pogodbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sumljivih finančnih operacij, povezanih s SDS in Janezom Janšo, je že veliko, najnovejše skoraj polmilijonsko posojilo je le zadnja od tovrstnih zgodb, ki mečejo slabo luč na transparentnost poslovanja opozicijskega liderja in stranke, ki jo vodi več kot dve desetletji. 
Tit Košir

"V zdravstvu bomo naredili red!" z obcestnih panojev v teh dneh sporoča stranka, ki je na državnozborskih volitvah doživela tri zaporedne poraze. V največji opozicijski stranki SDS so na letošnje volitve še posebej pripravljeni – včeraj so začeli še s kampanjo "Zavarovali bomo Slovenijo", morebitne podpornike na družbenih omrežjih nagovarjajo s sloganom #SDSzate, na voljo pa imajo tudi številni (spletne) medije, ki so vzniknili v zadnjem obdobju. In kot kaže, se Slovenski demokrati za dolgo kampanjo tudi finančno krepijo. A kako?


Sedež SDS na ljubljanski Trstenjakovi.
Sašo Bizjak


Po tem, ko je Slovenska demokratska stranka po desetih letih z odplačilom zadnjega obroka kredita postala popolna lastnica vile na ljubljanski Trstenjakovi, je 19. decembra sklenila novo posojilno pogodbo. A tega ni storila pri kateri od bank, temveč si je 450.000 evrov sposodila pri Dijani Đuđić, 32-letnici, ki prihaja iz Prijedora v Republiki srbski. Kot je razvidno iz posojilne pogodbe, ki jo hranimo v uredništvu, v imenu stranke SDS pa jo je podpisal njen predsednik Janez Janša, Đuđićeva omenjeni znesek posoja za obdobje do konca leta 2019. Prvi obrok v višini 150.000 evrov je morala nakazati že do konca lanskega leta, drugega prav tako v višini 150.000 evrov do 15. januarja letos, zadnjega pa najkasneje do januarja prihodnje leto, ko bodo razmerja moči po državnozborskih volitvah že znana. Celoten znesek posojila je obrestovan z nespremenljivo 2-odstotno letno obrestno mero, katere plačilo zapade ob vračilu glavnice. SDS in Đuđićeva sta se tudi sporazumeli, da obstaja možnost, da se do izteka posojilnega razmerja lahko dano posojilo tudi konvertira oziroma se z danim posojilom poplača nakup 44,16-odstotnega poslovnega deleža založbe Nova obzorja, ki med drugim izdaja tednika Demokracija in Škandal24. SDS je Đuđićevi hkrati dovolila, da na strankarskem lastniškem deležu v Novih obzorjih vpiše zastavno pravico v zavarovanje denarne terjatve.


Pod pogodbo sta se podpisala Dijana Đuđić in Janez Janša

 

Kaj pravijo v SDS?

Nekateri naši sogovorniki iz poslovnega sveta, ki so omenjeno posojilno pogodbo tudi videli, so jo označili za najmanj nenavadno. Prvo vprašanje, ki se pri takem posojilu zastavlja, je, zakaj si druga največja stranka v državi zneska v višini 450.000 evrov ni sposodila pri kateri od banki oziroma na transparenten način, temveč je to storila pri neznani 32-letni državljanki BiH. Vendar nam tega včeraj pri SDS niso pojasnili. Prav tako smo ostali brez odgovorov na ostala vprašanja. Med drugim nas je zanimalo, kdo je Dijana Đuđić, kako so stopili v stik z njo oziroma preko koga, ali so se pozanimali, od kod Đuđićevi 450.000 evrov, zakaj tako nizka obrestna mera posojila ... Odgovorili so zgolj: "SDS je kredit najela pri najboljšemu ponudniku na predlog podjetja, čigar delež je zastavila kot njegovo zavarovanje. Delež v podjetju Nova Obzorja namerava SDS potencialno tudi prodati."



In kdo je 32-letna Dijana Đuđić, o kateri spletni brskalniki ne ponudijo nobenega konkretnega zadetka? Iz poslovnega registra Ajpes je razvidno, da je Đuđićeva od marca 2016 lastnica družbe Moj kafein, ki je registrirana za gostinstvo, športne in druge poslovne dejavnosti, svoj sedež pa ima na Stari cesti 20 v Spodnjih Hočah. Direktor družbe je Dejan Resanović, prav tako iz Prijedora. A ko smo v zadnjih dneh v Hočah poizvedovali o omenjeni firmi, nismo dobili nobenega konkretnega pojasnila, tudi od tistih, ki delajo na istem naslovu. Morda zato, ker je družba svoje zadnje letno poročilo Ajpesu oddala za leto 2015, torej preden je Đuđićeva sploh vstopila v lastništvo družbe, in ker je družba od oktobra lani v postopku izbrisa. Leta 2015 je sicer družba izkazala 231.796 evrov prihodkov od prodaje, medtem ko je dobiček znašal dobrih 50 tisočakov. Spletna stran Bizi družbo Moj kafein vodi tudi kot davčnega neplačnika. Đuđićeva je sicer delovala še v družbah ŽML in IRS tehnika, ki pa sta od lani izbrisani.

 

Kaj je sporno?

 


Posojilo v višini 450.000 evrov, ki ga je z neznano 32-letnico sklenila največja opozicijska stranka SDS, odpira številna vprašanja. Iz elementov pogodbe je namreč razvidno, da Đuđićeva ekonomskega oziroma poslovnega interesa pri tem poslu očitno nima. Vprašljiva je že nizka, 2-odstotna obrestna mera. "Če na banki ne dobiš posojila, ga lahko dobiš pri fizični osebi. Vendar je na sivem trgu obrestna mera najmanj 5- ali 6-odstotna," pravi eden izmed naših sogovornikov, ki je že imel izkušnje s podobnimi posojili. Drugič, posojilo je tudi slabo zavarovano. Ne samo s fiksno obrestno mero in s tem, da se obresti ne plačujejo sproti, temveč tudi z manjšinskim deležem založbe Nova obzorja, ki je leta 2016 ustvarila vsega dobrih 5000 evrov dobička. Poleg tega, da s posojilno pogodbo ni bila opravljena cenitev Novih obzorij, pa je za naše sogovornike nenavadna tudi morebitna konverzija posojila z lastniškim deležem SDS pri Novih obzorij, saj to pomeni, da se v primeru neplačila posojila delež SDS ne bi znašel na dražbi, temveč bi z njim razpolagala Đuđićeva.


Robert Balen


In kar najbolj bode v oči, je to, da je stranka SDS posojilo sklenila pri osebi, ki prihaja iz Republike srbske, torej nekakšne davčne oaze, kar je v intervjuju za Novo24TV z naslovom "To so brezplačni nasveti, kako v Sloveniji ne plačati davka" pojasnil tudi Rok Snežič, doktor davčnih utaj in cimer Janeza Janše v zaporu na Dobu. Takole je povedal: "Jaz že dalj časa moje znance in prijatelje, pa tudi poslovne partnerje opozarjam: ko vsi pridejo do mene in rečejo, da bi morali odpreti podjetje v Panami, na Cipru ali Delaverju, ker tam ni davka od dobička. Tem rečem: poglej, dosti bližje imaš enako državo, kjer prav tako ni davka od dobička, to je namreč Bosna."


Vprašanje, ki se postavlja v tem primeru, je torej, ali gre za fiktivno posojilo, s katerim bi se lahko na primer prikril izvor gotovine in s katerim bi se v SDS izognili plačilu davka.


Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta